Kurtlar Vadisi'ni izleyince şaşırdım
Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Doğuş Yayın Grubunca düzenlenen 'Yeni Medya Düzeni Konferansı 2011'de video konferans yoluyla bir konuşma yaptı ve kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Salondan büyük alkış alan Assange, konuşmasına 'Ev hapsinde tutulmasaydım Türkiye'de olmak isterdim' diyerek başladı. Konuşmasında The Guardian ve New York Times'ı 'sahte peygamberler' şeklinde tanımlayan Assange, bunlarla kıyaslandığında Türkiye medyasının daha güçlü ve daha tutarlı bir durumda bulunduğunu söyledi.
KURTLAR VADİSİ KONTRAST OLUŞTURDU
Julian Assange, 2 ay önce izlediği 'Kurtlar Vadisi Filistin'in kendisini şaşırttığını ifade ederek, filmin, 'Zor Ölüm'ün (Die Hard) Türk versiyonu olduğunu kaydetti. Filmde savaşa farklı bir boyut kazandırıldığını, konunun Müslümanları öldürmekten ziyade İsrail üzerine olduğunu anlatan Assange, 'Bu bir kontrasttır, bir çelişkidir. Bu, dünyanın şu anda bulunduğu durum açısından önemli. Son derece umutluyum. İletişim ve teknoloji devrimi sayesinde birçok farklı perspektifi görebileceğiz. Bir yanda Die Hard olacak, ama diğer yanda Kurtlar Vadisi olacak' diye konuştu.
TÜRKİYE GURUR VERİCİ BİR NOKTADA
Soruları da yanıtlayan Assange, ABD'nin Türkiye'deki etkisini korumak konusunda kararlı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 'Türkiye, ABD tarafından bölgesel güç olarak algılanıyor. Türkiye'de son zamanlarda gelişen ilginç olaylardan bir tanesi de Türkiye'nin kendisini politik bağlamda bulması. Türkiye, bağımsızlığını geliştirme anlamında ilerliyor. Yani Türkiye NATO'dan ve diğer ABD'nin istihbarat ajanslarından tamamen bağımsızdır diyemeyiz. Ama şu aşamada Türkiye, istenen şeye hemen cevap veren bir ülke değil. Aslında bu da gurur duyulabilecek bir nokta.'
SAVAŞLARI MEDYA ÇIKARIYOR
Medya kartellerinin büyük sorun olduğunu ifade eden ve her savaşın aslında medya aracılığıyla sunulan yalanlar sonucu çıktığını vurgulayan Assange, 'Yalanlar savaşı doğuruyorsa, gerçekler barışı doğurabilir' diye konuştu. Julian Assange, Türkiye ile ilgili yeni belgeler olduğunu ve yakın zamanda yayımlayacaklarını bildirdi.
Mali emperyalizm ABD'den çıkıyor
Mali özgürlük konusuna değinirken, 'Türkiye'de yerel bir kredi kartı şirketi var mı?' diye soran Julian Assange, gerçek özgürlüğü 'iletişim özgürlüğü' ve 'ekonomik işlemlerde bulunabilme serbestisi'nin belirlediğini vurguladı. Assange, şöyle devam etti: 'Rusya 3,5 sene önce Visa'nın Rus ekonomisini bir çırpıda kapatabileceğini görünce, yani San Francisco ya da Washington'daki Visa merkezindeki bir kod girişiyle korkunç büyük bir ekonomik baskı altına alabileceğini görünce, Rusya içerisinde bir patırtı koptu. Bir başka kaygı daha vardı. Putin her Coca Cola satın aldığında elinde Rus kredi kartı olsa bile Washington o anda harcanan parayı bilebiliyor. Bu, Türkiye için de geçerli. Putin bile Visa'nın yerine geçebilecek bir muadil yaratamadı. Mali emperyalizm ABD'den çıkıyor' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.