"Kurbana bıçağı göstermeyin"
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Sözcüsü Prof. Dr. Ahmet Yaman, "Hayvanların, diğer kurbanlığın kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir. Kesilecek hayvana kesim aletlerini göstermemek bile Müslümanca bir inceliktir" dedi.
Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanın Allah'a yaklaşmak için yerine getirilen bir ibadet olduğunu söyledi.
Kurban keserken Allah'ın razı olmayacağı davranışlardan uzak durulması gerektiğini belirten Yaman, Allah'ın her işi en iyi ve düzgün bir biçimde yerine getirmeyi emrettiğini vurguladı.
Yaman, kurban ibadetini eda ederken hayvana eziyet etmeden, titizlikle kesimin yapılması tavsiyesinde bulunarak, şöyle konuştu:
"Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli, eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli şekilde yerine getirilmelidir. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayvanların, diğer kurbanlığın kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir. Kesilecek hayvana kesim aletlerini göstermemek bile Müslümanca bir inceliktir."
- "Vekalet iletişim araçlarıyla da verilebilir"
Kurbanı kişinin kendisi kesebileceği gibi vekalet yoluyla başkasına da kestirebileceğini bildiren Yaman, kurbanın hac ve zekat gibi mal ile yapılan bir ibadet olduğunu, bunların vekalet yoluyla yapılabildiğini kaydetti.
Yaman, vekalet yoluyla kurban kestiren kişinin bulunduğu yerdeki bir kişiye vekalet verebileceğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Başka bir yerdeki kişi veya kuruma da vekalet verebilir. Vekalet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçlarıyla verilebilir. Dikkat edilmesi gereken husus, vekalet verilen kişi ya da kurumların güvenilir olması ve kurban ibadetinin eda şeklini iyi bilmesidir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekaleti gereği gibi yerine getirmelidir."
- Kurban kesmek yerine sadaka verilmez
Vatandaşların "kurban kesmek yerine sadaka verilir mi" sorusuyla karşılaştıklarını dile getiren Yaman, şunları söyledi:
"İbadetlerin şekil, şart ve rükünleri olduğu gibi hikmetleri, amaçları ve teşri gerekçeleri de vardır. İbadetlerdeki bu özelliklerin birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değil. Diğer taraftan ibadetler ancak emredildikleri zaman, şekil ve sayıda yerine getirilebilir. Hayvanın kesilmesi, kurbanın olmazsa olmazıdır. Her ibadetin bir yapılış şekli vardır. Kurban ibadeti de ancak kurbanlığın usulüne uygun kesilmesiyle yerine getirilebilir. Dolayısıyla bedelini infak etmek suretiyle kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz."
- Kurbanın eti nasıl dağıtılmalı
Hz. Muhammed'in kurban etinin üçe taksim edilip bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaştırılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye ettiğine işaret eden Yaman, "Ailenin fakir olması durumunda etin tamamı evde de bırakılabilir ancak durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etinin çoğunluğunu, hatta tamamını dağıtmaları uygun olur" ifadesini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.