Küflü peynire AB desteği
Avrupa Birliğine uyum sürecinde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ve tarım sektörünün gelişmişlik düzeyinin ve tarımsal nüfusun refah seviyesinin artırılması yönünde çalışmalar yapmak üzere kurulan Konya Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun çalışmaları hakkında İl Genel Meclisi bilgilendirildi.
Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi’nin daveti üzerine, önceki gün İl Genel Meclisinin 2. birleşiminde bilgilendirme sunumu yapan Konya Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ali Ergin, Konya’nın meşhur küflü peynirinde içinde yer aldığı, 36 farklı yöresel ürünün üretimi ve bu üretimi gerçekleştirecek mikro işletmelerin geliştirilmesi için Avrupa Birliği hibe fonundan destek verileceğini kaydetti.
Ergin sunumunda; Kırsalda çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar, et üreten tarımsal işletmelere yatırım, süt üreten tarımsal işletmelere yatırım, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kültür balıkçılığının geliştirilmesi ile kırsal turizm faaliyetlerine verilecek hibe desteklerini ile hibe desteği alabilmek için projelerin nasıl hazırlanması gerektiğini ve kimlerin başvurabileceğine yer verdi.
Yerel ürünlerin üretimi ve mikro işletmelerin geliştirilmesi projesi kapsamında Konya İli yöresine ait küflü peynir, sac arası, Kadınhanın tahinli pidesi, hırtlak, höşmerim ve termiye dışında tarhana, beyaz peynir, kecimen üzümü, Konya şekeri, Konya gevreği, Ereğli kirazı, bamya, tulum peyniri, Konya süzme yoğurdu, pekmez, Susam yağı, erişte, tandır ekmeği, köpük helva, toros balı, kavurma, Akşehir kirazı, salamura, Seydişehir nohutu, susam yağlı ekmek, Çumra kavunu, Ereğli elması, siyah havuç, domates salçası, sac katmeri, pekmez, üzüm, yaprak, dut ve lokum üretimi için hibe desteği sağlanacağı bildirildi.
Hibe desteğinin başta yapım işleri olmak üzere, makine-ekipman alımı, bilgi sistemleri alımı, genel harcamalar-hizmet alımı ve proje görünürlüğü şeklinde olacağı, destek miktarının ise hazırlanacak projeye göre 10 BİN ile 250 BİN Avro arasında değişeceği belirtildi.
Üreticiler hibe projelerine ilişkin detay bilgiyi, Konya Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğünün Feritpaşa Mah. Kule Plaza Kat:16 Selçuklu/KONYA adresinden veya 233 92 93 no’lu telefon ve kurumun www.tkdk.gov.tr ile www.tarim.gov.tr internet adreslerinden öğrenilebilecekler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.