KTO Karatay’da beslenme ve diyetetik çalıştayı
Obezite ve metabolik cerrahide 5 N 1 K, gıda endüstrisi ve kanserleşme gibi konuların ele alındığı, KTO Karatay Üniversitesi tarafından düzenlenen “ Beslenme ve Diyetetik Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Programa, Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Helvacızade Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, yediğimiz içtiğimiz her şeyin hem vücut sağlığımızı hem de ruh sağlığımızı doğrudan etkilediğini vurguladı.
“CAN BOĞAZDAN GİDER”
Diyetetik ve beslenme birimlerinin bütün hileyi gıdadan aldığını belirten Prof. Dr. Nurhan Ünüsan,” Yemeyle içmeyle ilgili atasözlerimiz var. Car boğazdan gelir tabi buna bizim de bir cevabımız var. Can boğazdan gelir ama yanlış beslenirsek her türlü besin içerikleri ögeleri olabilir. Her türlü açıdan baktığımızda can boğazdan da gider. Yine bir deyim var ‘sen ne yersen osundur.’ Ancak o dönemdeki insanlar ne yiyeceğini ne içeceğini bilmiyorlardı. Yediğimiz içtiğimiz her şey bizim öncelikle ruh sağlığımızı, genel vücut sağlığımızı, direk olarak etkiler. Ve biz bunların farkında olarak Karatay üniversitesi beslenme ve diyetetik gününü kurmayı rektör hocamın önderliğinde bir görev bildi. Yeterli ve dengeli beslenmek şart bunu için alanında uzmanlaşmış diyetisyenlere ihtiyaç var. Bir kişinin yanlış beslenmeden dolayı, hükümetimizi masrafı yıllık 850 Euro bir kişi bir yılda yanlış beslenmeden dolayı.” şeklinde konuştu.
“İNSAN VARLIĞI BESLEMEYE YETİYOR”
İnsanoğlunun en önemli korkularından birinin de açlık olduğunu savunan Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar “Ancak dünya üzerinde gıdanın eldesi ve üretimine bakıldığında yer yüzündeki toprak ve su kaynakları, teknik ve teknolojisiyle beraber, insan iş gücü çok rahatlıkla mevcut olan insan varlığını beslemeye yeterli. Ancak 2017 verilerinde 821 milyon insan her yıl dengesiz beslenmenin küresel sermayeye katkısı yükü maliyeti 3 buçuk trilyon dolar. Ve bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 45’i de yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanıyor.” İfadelerini kullandı.
“DEVLET GIDA ARZ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK ZORUNDA”
Bir taraftan dünyanın açlıkla sıkıntılar yaşarken bir taraftan da obezite ile savaştığını kaydeden Müdür Seyfettin Baydar, “Bir taraftan dünya açlıkla ciddi anlamda sıkıntılar yaşarken bir taraftan da neredeyse insanoğlunun dörtte biri 1.9 miyar insan dünyada aşırı kilo problemi olan bunun da 672 milyon adeti obez. Gıda konusunda dengesiz beslenme konusunda ülkemizde sıkıntılı bir durumda. Ancak durum böyleyken gıda tarım ve orman bakanlığı olarak, aktarmak isteriğimiz şu: devletler gıda arz güvenliğini, sağlayacaklar. İnsanlara yetecek kadar. Bu insanlığa kendi halkına yetecek kadar, sağlıklı besleyecek kadar gıdayı arz etmek zorunda. Bizim bakanlık olarak, devlet olarak birinci vazifemizdir. Üretebildiğimizi üretiyoruz, üretemediğimizi tüm dünya ülkelerinin yaptığı gibi ithal ediyoruz. tüm dünya birbirleriyle açık Pazar halinde ithalat ve ihracatla mükellef ve zorunludurlar.” diye konuştu.
“BİR ÜRÜNÜ TOPTAN YOK ETMEK OLMAZ”
Bazı insanların beslenmeyle alakalı sağlık sorunlarının olduğuna değinen KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, insanlar da birtakım hassasiyetler vardır. Bu hassasiyetler bir dizi sağlık sorunlarına neden olur. Buğday tüketmeyelim. Soya alerjisi olan insanlar var. Ne yapalım soya da mı tüketmeyelim. Ya da polen alerjisi var. Polenin kaynağı da tabiattaki tüm bitkiler. Ne yapalım yani hepsini kökünden söküp atalım mı? Bir konuyu irdelerken toptancı yaklaşımları ben doğru bulmuyorum. Ve doğru tartışma ortamlarının ben buralar olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Bayram Sade” İnsanlarda hassasiyet varsa bunun çözümü bellidir. Bir ürünü toptan yok etme gibi bir yaklaşım olmaz. Buğdayı kaldırın, insanlar aç kalır. O zaman ne yapacağız hastalığı olan insanları tespit edip tedavi edeceğiz. Ya da o üründen uzak tutacağız. Buğdayda bir yanlışlık yok yaradan hakkıyla yaratmış. Fazlası zarar. O yüzden yeterli tüketeceğiz Buğday unlu mamulleri yeteri kadar tüketeceğiz fazlası tatbikî zarar. Teknolojide yapmamız gereken varsa yani o bembeyaz unu isteyen bizleriz. İstiyorsak burada bir yanlışlık var o zaman toplumu eğiteceğiz. Biraz da tüketimi kontrol altına almaya çalışacağız.” diyerek sözlerini tamamladı.
SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.