“Krizi fırsata çevirebiliriz”
Konya iş dünyasına ‘Reklam, Tanıtım ve Markalaşmanın Önemi’ konularında bilgilendirmek amacıyla Konya Ticaret Odası’nda ‘Durgunlukta Reklam ve Büyüme Paneli’ düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Fahreddin Özkul, “Pazar her ne kadar küçülse de rakiplerimizin boşaltmış olduğu pazardaki alanını daha fazla üreterek ve çalışarak firmalarımızı büyütebilir, krizi fırsata çevirebiliriz” dedi.
Ekonomik durgunluk dönemlerinde işletmeler, durgunluğun getirdiği birtakım olumsuzluklardan sıyrılmanın yollarını aramaktadır. Olumsuzlukları bertaraf etmenin en önemli araçlarından biri de reklamdır. Reklam ve markalaşmaya yatırım yapan firmaların pazar payını artırdığı ve rekabet üstünlüğü elde ettiği görülmektedir. Panelin açılış konuşmasını yapan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fahreddin Özkul, uzun yıllar reklamın önemini anlatmaya çalıştığını belirterek; “2018 yılında ülke ekonomisi olarak ciddi sıkıntılar geçirdik. Yüksek enflasyon, faiz ve döviz kuru sonucunda ortaya çıkan nispi işsizlik bizleri zorladı. Devletimiz tarafından 2018’in son çeyreğinde ciddi adımlar atıldı. 2018’in son çeyreğinde atılan bu adımlar İnşallah 2019 yılında da devam eder. Bu bağlamda sadece devletimiz üzerine görev ve sorumluluklar düşmüyor. Özel sektör olarak bizim üzerimize düşen ciddi görevler var. Firmalar olarak önümüzde iki seçenek var. Bunlardan birincisi küçülmeye gitmek. Üretimi azaltarak istihdamı azaltırsınız. Uzun yıllar boyunca çabalayarak elde etmiş olduğunuz pazardaki payı feda ederek kabuğunuza çekilirsiniz. İlk berilen refleks bu. Ancak ben ikinci seçenekten yanayım. İkinci seçeneğimiz ise krizi fırsata çevirmektir. Biz bunu tercih etmeliyiz. Pazar her ne kadar küçülse de rakiplerimizin boşaltmış olduğu pazardaki alanını daha fazla üreterek ve çalışarak firmalarımızı büyütebilir” diye konuştu.
“DURGUNLUK VE KRİZLERİ İYİ DEĞERLENDİRDİLER”
Durgunluk ortamında reklamla marka yaratmanın öneminden bahseden Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Prof.Dr. Hüseyin Altunbaş, “Konya’daki reklam sektörü, reklam verenler ve reklamcılık öğrencileri olarak neler öğrenmemiz gerektiğini öğrenmemiz gerekir. Şuan kolay yapılacak şey ağlamak ve sızlanmak. Hayat bundan ibaret değil. Dünyanın değişimine baktığımız zaman markalaşma liginde ön planda olanların hepsinin hikâyesinde, durgunluk ve krizleri iyi değerlendirmiş oldukları geçiyor. O yüzden biz bunu iyi öğrenmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
“BİR ÜLKE MARKALARI KADAR DEĞERLİ”
Türkiye’de reklamı doğru kullanarak endüstrinin değerli hale getirilebileceğinden bahseden Reklamcılar Derneği Eski Başkanı Faruk Atasoy, “Bir ülke, sahip olduğu markalar kadar değerlidir. Gaziantep’ten Eskişehir’e, Antalya’dan Çanakkale’ye kadar değişik şehirlerimizde Sanayi ve Ticaret Odaları işbirliği ile reklam konusunda bilinçlendirme için pek çok konferans düzenledik. Bu bilinçlendirmenin sonucunda Türkiye’nin ihracatında katma değeri yüksek ürünlerin ihraç edilmesine ağırlık verildi. Bunlar sonucunda Türkiye, reklam pastasındaki payını da büyüttü” ifadelerini kullandı. YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.