Kriz Konyayı teğet geçti

Kriz Konyayı teğet geçti
Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz Vergi Barışı Nedir?, KOBİ Birleşmeleri, Yeni Teşvik Paketi ve Krizin Ekonomiye Olan Etkileri konularını anlattı.

MÜSİAD Konya Şubesinde üyelere yönelik olarak verilen konferansta, Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz  “Vergi Barışı Nedir?”, “KOBİ Birleşmeleri”, “Yeni Teşvik Paketi” ve “Krizin Ekonomiye Olan Etkileri”   konularını anlattı. 

MÜSİADKonya Şubesi brifing salonunda yapılan ve çok sayıda dinleyicinin iştirak ettiği konferansın açılış konuşmasını MÜSİAD Konya Şube BaşkanıAslan Korkmaz yaptı. Korkmaz; “Bizler sanayici ve işadamı olarak devletimize iktisadi manada büyük katkı sağlayan vergilerimiz hususunda çok hassas davranmalıyız. Sosyal fayda bilinci içerisinde düşündüğümüz zaman vergiler ihtiyaç sahiplerine ve tüm halkımıza yarar sağlamaktadır. Ülkemizin gelişebilmesi ve kalkınabilmesi için ödenilen vergilere ihtiyaç vardır” dedi.

KOBİ birleşmelerindeki vergi avantajlarını, Yeni teşvik sisteminde destek sağlanacak unsurları, Küresel kriz döneminde Konya ekonomisinin durumunu ve Varlık barışı konularını anlatan Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz; “Konya, vergi ödemeleri konusunda diğer illerimize oranla daha hassas davranmaktadır. Bu bizler tarafından mutluluk verici bir durumdur. Konya’da geçen yılın Kasım ayında vergi tahsilât oranı %90.40 iken bu yıl bu oran %91.42 düzeyine çıkmıştır. İller arasındaki sıralamada ise Konya Vergi dairesi geçen yıla oranla 3 basamak yükselmiştir. Bu veriler vergisini ödeyen bir Konya’nın da göstergesidir.”dedi.

Küresel krizin illere olan etkilerine de değinen Aksöz; “Türkiye olarak, son dönemlerde meydana gelen küresel krizi diğer ülkelere oranla daha az hasarla atlattığımız inancındayım. Ancak kriz döneminde tedbir olarak yapılan ÖTV indirimleri vergilerde daralma meydana getirmiştir. Bu daralmayla birlikte vergi gelir oranlarında da kısmi olarak azalmalar meydana gelmiştir. Küresel krizin illerimize olan etkilerini değerlendirecek olursak, Konya’nın diğer illere oranla krizden daha az etkilendiğini söylemek mümkün. Bu noktada MÜSİAD Konya Şubesine şükranlarımı iletmeden geçemeyeceğim. Kriz döneminde siz işadamlarımızın pes etmeden dış ticaretlerini geliştirme yolundaki çabaları, krizin Konya’da daha az hissedilmesinin sebeplerindendir. Ülkemizde kriz döneminde ihracat oranlarımız bir önceki yıla göre %30 oranında gerilemişken, bu gerileme Konya ilimizde %20 oranındadır. Genel itibari ile değerlendirildiğinde istihdam ve kapanan ve kurulan şirketler bazında Konya’nın krizden az etkilendiğini görebilmek mümkündür” dedi.

Varlık Barışıyla ilgili olarak ise, Aksöz; Varlık barışı gerçek veya tüzel kişilere ait olup para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılmasıdır. Yurt içinde ve yurt dışında beyan edilen varlıklar varlık barışı kapsamına alınmakta ve beyan edilen bu varlıklardan Türkiye’de bulunanlar için %5 oranında vergi alınmaktadır. Varlık barışı ile birlikte Türkiye’de sahip olunan varlıkların yasal deftere kaydı zorunludur” dedi.

KOBİ birleşmelerindeki vergi avantajlarına ve yeni teşvik sistemiyle birlikte destek sağlanacak unsurları da değerlendiren Aksöz: “ Günümüzde farklı olmayan firmalar ayakta kalamamaktadır. Farklılık da güçlü olmada ve gelişmede gizlidir. Gün birlik olma ve sinerji oluşturma günüdür. Vergi dairesi olarak KOBİ birleşmelerini sonuna kadar destekliyoruz. Vergi dairesinin birleşen KOBİ’lere sağladığı teşvikler kapsamında KOBİ’lerimize kurumlar vergisinde %75 indirim yapılmaktadır. Kriz döneminde sanayinin daha az etkilenmesini sağlamak amacıyla çıkartılan yeni teşvik paketinde ise Konya 3. bölgede TR52 gruplandırması içerisinde yer almaktadır. 3. bölgede tarım, konfeksiyon, metal eşya, sağlık ve eğitim sektörleri teşvik edilmektedir. Bu Konya için büyük bir avantajdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.