Kriz Dönemlerinde Reklam Sihirli Bir Değnek

Kriz Dönemlerinde Reklam Sihirli Bir Değnek
Reklâmcılığın hızla öneminin arttığı günümüzde, Anadoluda reklâmcılık gün geçtikçe etkisini artırıyor.

Reklâmcılığın hızla öneminin arttığı günümüzde, Anadolu’da reklâmcılık gün geçtikçe etkisini artırıyor. Günümüz pazarlarında bir işletmenin pazarda tutunabilmesi, rakiplerinden farklılaşabilmesi ancak oluşturduğu marka değeri ile gerçekleşebiliyor.

 
“Müşterinin Kral” sayıldığı günümüz pazar anlayışında müşteriye en etkin şekilde ulaşmanın yolu da reklâm ve halkla ilişkilerden geçiyor.

Anadolu’da markalaşmaya yapılan yatırım açısından Konya, Kayseri, Gaziantep, Denizli gibi şehirler öne çıkıyor. Konya, bir KOBİ başkenti olarak, dış pazarlara dönük yüzü ile dikkat çeken bir şehirdir. Düzenli ve hızlı gelişen sanayisi ile bugün önemli bir üretim ve istihdam merkezi olmuştur. Konya başta; tarım, gıda, ambalaj, ayakkabı, makine imalat ve otomotiv yan sanayi gibi birçok sektörde gelişme göstermektedir. Bu gelişmeler ile paralel olarak reklâma ve marka oluşturmaya verilen önem düşük bir performans göstermektedir. Konya yeni ve kaliteli ürünleri pazara sunmasına rağmen, ürünlerini yeterince tanıtamadığı için marka oluşturamamakta ve pazarlardan da istediği payı alamamaktadır.

 
Konya’da 2008 yılında kurulan Konya Reklâmcılar Derneği bu kapsamda Konya için önemli bir atılım olmuştur. Dernek, reklâm denince akla gelen bütün kuruluşları bir çatı altında toplayarak, etkili reklâm için Konyalı üreticiler için bir şans yaratmaktadır.

Konya Reklâmcılar Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Altunbaş, reklâmın bütün topluma katkı sağlayan bir sektör olduğunu söyledi.

 
Altunbaş, Konya’da reklâm ve halkla ilişkiler gelişmediği için yurtdışından büyük firmaların Konya’ya yatırım yapamadığını, çünkü büyük firmaların reklâm talebini karşılayacak ajansların sadece İstanbul’da yer aldığını ifade etti.

Dünyayı etkisi altına alan ekonomik küresel krizin bir süzgeç görevi görerek, markalaşma ve reklâma önem vermeyen işletmeleri yuttuğunu ve yutacağını belirten Hüseyin Altunbaş, “ Kriz dönemlerinde çoğu kuruluş reklâm vermez. Böyle yaparak kazanç sağladıklarını zannederler. Ama önemli olan kimsenin reklâm vermediği zamanlarda reklâm vererek, işletme güçlü olduğunu, güvenilir olduğunu tüketiciye duyurmalı. Böylece rakiplerine fark atar ve tüketicinin belleğine yerleşir. Kriz dönemlerinde reklâm sihirli bir değnek gibidir” dedi.

Reklâmcılığı çizgi altı ve çizgi üstü diye iki bölüme ayıran Hüseyin Altunbaş, çizgi altı reklâmcılığı, broşür, ilan, bilboard ve açık hava reklâmcılığı, çizgi üstü reklâmcılığı ise, tv, radyo, gazeteye verilen reklâmlar olarak tanımladı.

 

Konya’da genelde çizgi altı reklâmcılığının yapıldığına dikkat çeken Altunbaş, KOBİ cenneti olan Konya’nın artık çizgi üstü reklâmcılığa geçme vaktinin geldiğini söyledi.Reklâmın kriz ortamlarında gizli bir güç olduğunu vurgulayan Altunbaş, “Bu gücü Konya işletmeleri iyi kullanmalı ve krizden marka yaratarak çıkabilmeli. Biz dernek olarak, Konyalı işletmelerin marka olması için elimizden gelen çalışmayı yapacağız. Konya uluslar arası pazarda söz sahibi olması için mutlaka reklâm ve halkla ilişkilere önem vermeli” diye konuştu.

Ayrıca Hüseyin Altunbaş, Konyalı işadamlarına da seslenerek, reklâm çalışmalarında işi bilen kişilerle çalışmanın daha verimli olacağını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.