Korkulan hastalığın sıklığı artıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:
Kronik böbrek hastalığı sıklığı tüm dünyada artıyor. Artan yaşam süresinin kronik hastalıkların da artışına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Tevfik Ecder, primer korumanın önemini vurguluyor.
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik Ecder, tüm dünyada kronik böbrek hastalığının giderek artan bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
Artan yaşam süresinin kronik hastalıkların da artmasına neden olduğunu belirten Prof. Ecder, primer korumanın önemini vurgulayarak şu bilgileri verdi:
Dünyada kronik böbrek hastalığı ciddi bir halk sağlığı sorunu ve bu sorun giderek artmakta. Kronik böbrek hastalığının her geçen gün artmasının birkaç sebebi var. Öncelikle artan yaşam süresi nedeniyle kronik hastalıklar da artıyor. Diyaliz hastaları da daha uzun yaşadıkları için sayıları her geçen gün artıyor. Dolayısıyla hastalar daha uzun tedavi ediliyor ve maliyetler artıyor. Toplum sağlığı için insanların hasta olmamasını sağlamak, yani primer koruma önem taşıyor.'
Diyabet arttı
Kronik böbrek hastalığının artmasının bir diğer nedeninin de diyabetteki artış olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tevfik Ecder, sözlerini şöyle sürdürdü:
'TURDEP çalışmasına göre Türkiye'de diyabet son 12 yılda %90 artarak, %7.7'den %13.7'ye çıktı. Bunun en önemli nedeni sağlıksız yaşam tarzı. Obezite artıyor, hareketsiziz ve beslenmemize dikkat etmiyoruz. Kronik böbrek hastalığının en başta gelen nedeni diyabettir. Türkiye'de yaklaşık her 3 kronik böbrek hastasından birinde sebep olarak diyabet yer almakta. İkinci sırada hipertansiyon, üçüncü sırada kronik glomerülonefrit, dördüncü sırada ise polikistik böbrek hastalığı bulunuyor.
Böbreğin korunması nefrologların yanı sıra tüm hekimleri de ilgilendiriyor. İç hastalıkları uzmanlarına, pratisyen hekimlere ve aile hekimlerine büyük bir sorumluluk düşmekte. Çünkü toplumda diyabet ve hipertansiyon çok sık. Birinci basamaktaki yaklaşım çok kritik önem taşıyor. Diyabetin ve hipertansiyonun ortaya çıkmasını geciktirmek ve bu hastalıkları iyi tedavi etmek gerekiyor.'
Böbreklerimizi nasıl koruyabiliriz?
Korunmada yaşam tarzı değişiklikleri önem taşıyor. Yaşam tarzı ile ilgili öneriler aslında genel olarak damarlarımızı korumaya yönelik önerilerdir. Böbrek de damardan çok zengin bir organ olduğu için damarlarımızı koruyorsak böbreklerimizi de koruyoruz. Bunun için ideal kiloda olmalıyız, hareketsiz yaşamdan uzaklaşmalıyız, asla sigara içmemeliyiz, tuzu olabildiğince azaltmalıyız ve aşırı alkol tüketmemeliyiz.
Kimler böbrek hastalığı açısından risk altında?
Böbrek hastalığı açısından risk altında olan kişiler fazla kilolu olanlar, hipertansifler, diyabetikler, ileri yaştakiler ve ailesinde böbrek hastalığı olanlardır. Örneğin ailesinde polikistik böbrek hastalığı gibi genetik geçişli bir hastalık olan bir kişinin bu hastalığın varlığı açısından araştırılması gerekir. Yaş ilerledikçe damarlar yaşlandığı ve böbrek yetersizliği riski de arttığı için ileri yaştakiler de böbrek hastalığı açısından risk altındadır.
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.