KOP, GAP gibi çok önemli projedir

KOP, GAP gibi çok önemli projedir
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Konya Ovası Projesi'nin (KOP) önemli ayaklarından Beyşehir Gölü Derebucak Barajı ve Gembos Derivasyonu
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Konya Ovası Projesi'nin (KOP) önemli ayaklarından Beyşehir Gölü Derebucak Barajı ve Gembos Derivasyonu, Beyşehir-Seydişehir Apa Kanalı, Seydişehir Ovası Sulama Alanı, Ahi Kanalı ve Hotamış Derivasyonu, Suğla Depolaması, Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel'e helikopterle teknik gezi düzenledi.
     Üç ayrı helikopterle havadan yapılan teknik incelemelere Eroğlu'nun yanı sıra Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Haydar Koçaker, AK Parti Konya milletvekilleri ve gazeteciler katıldı.
     Eroğlu, helikopterde gazetecilere yaptığı açıklamada, KOP'un GAP gibi Türkiye'nin en büyük projelerinden biri olduğunu söyledi.
     Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerini kapsayan bu büyük projenin sulama suyu temini, baraj ve göletlerin yapılması, içme ve sanayi suyu temini ile taşkın koruma gibi önemli projeleri içerdiğini anlatan Eroğlu, ''Konya Ovası'na düşen yağış miktarı Türkiye ortalamasının çok altında olduğu için bu ovalara ilave su aktarılması gerekmekteydi. Bu amaçla üç dev projeyi ihale ettik. Bunlardan bir tanesi Derebucak Barajı. Buradan 135 milyon metre küp su, Gembos adı verilen bir tünel vasıtası ile Beyşehir Gölü'ne aktarılmakta. Burada toplanan su da Beyşehir Gölü'nden Konya Ovası'na gitmektedir. Bu sene yağışlar fazla olduğu için 135 milyon metre küp yerine 185 metre küp su Konya Ovası'na akmıştır ve Beyşehir Gölü'nde de su seviyesi yükselmiştir'' diye konuştu.
     Eroğlu, bir diğer projenin de Suğla depolaması olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
     ''Burada da 350 milyon metre küp su, Suğla Apa kanalı ile Konya Ovası'na gitmektedir. Bir diğer projemiz de Osmanlılar zamanından beri düşünülen, fakat bütün hükümetlerin söz verip de yapamadıkları Mavi Tünel adıyla anılan projedir. Bu projeyle Akdeniz'e boşa akan suların önüne üç baraj yapılarak, bu barajlarda biriken toplam 414 milyon metre küp suyun 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel aracılığıyla dağın altından Konya Ovası'na aktarılması hedeflendi. 17 kilometrelik tünelin 8300 metresi açıldı. Bu proje 2012 yılı sonunda tamamlanacaktı. Ancak Konya'nın su ihtiyacını göz önüne alarak hem içme hem sulama suyu temin etmek hem de enerji üretmek amacıyla bu projenin tamamlanma süresini kısalttık. Projenin 17 Aralık 2011 yılında saat 13.59'da tamamlanması talimatını verdik. Günde üç vardiya çalışılıyor ve yaklaşık 35 metre kazılıyor.''
     Helikopterle yapılan teknik gezi sırasında Eroğlu, gazetecilere yapımı devam eden ve tamamlanan projeler hakkında bilgiler verdi. Teknik gezi kapsamında KOP'un önemli ayaklarından Beyşehir Gölü Derebucak Barajı ve Gembos Derivasyonu, Beyşehir-Seydişehir Apa Kanalı, Seydişehir Ovası Sulama Alanı, Ahi Kanalı ve Hotamış Derivasyonu, Suğla Depolaması ile Bağbaşı Barajı havadan gezildi.
     Eroğlu, daha sonra yapımı devam eden Mavi Tünel inşaatında incelemelerde bulundu. TBM tünelini gezen Eroğlu, işçilerden projenin 17 Aralık 2011 tarihinde bitirilmesi için söz aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.