Konya'ya 6 milyon böcek bırakılacak

Konyaya 6 milyon böcek bırakılacak
Konya'da süne kalmayacak.

Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, Konya'da 2010 yılında, Konya ve Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünde üretilen 5-6 milyon parazitoitin süne ile bulaşık alanlarda ağaçlık ve sulak alanlara bırakılacağını söyledi.
    

Doster, Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammed Uğur Kaleli ile birlikte süneyle biyolojik mücadele çalışmalarının yürütüldüğü Tarım İl Müdürlüğü Faydalı Böcek Üretim Laboratuvarında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
    

Biyolojik mücadelenin bir canlının diğer canlıya karşı kullanılması anlamına geldiğini ifade eden Doster, ''Faydalı böceklerler sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanıdır. Faydalı böcekler, süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakmak suretiyle sünenin çoğalmasını engellemektedir'' dedi.
    

Faydalı böceklerin doğada kendiliğinden var olduğunu ancak süne mücadelesi için yeterli olmadığını anlatan Doster, şunları kaydetti:''Bu nedenle ülkemizde Konya ile birlikte 2 ilde daha laboratuvarlarda faydalı böcek üretimi yapılmaktadır. 2005-2009 yılları arasında bu faydalı böcek üretim yerlerinde yaklaşık 37 milyon adet yumurta parazitoiti üretilerek, mücadele yürütülen illerde salımı gerçekleştirilmişti. Konya ilinde salınan parazitoit adedi 2009 yılı sonu itibariyle 18 milyon 735 bindir. Bunun 7 milyon adedi Konya'da üretilmiştir. Konya'da 2010 yılında 5-6 milyon parazitoitin süne ile bulaşık alanlarda ağaçlık ve sulak alanlara salımı yapılacak.''
    

Doster, Konya'da yürütülen süne mücadelesi sayesinde süne emgi oranlarında önceki yıllara oranla önemli düşüşler olduğunu ifade ederek, yürütülen biyolojik mücadelenin sünenin artışını belli seviyelerde tuttuğunu söyledi.
    

Kaliteli buğday için sünesiz buğdaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Doster, ''Bu nedenle çiftçilerimizden öncelikle biyolojik mücadeleye destek amacıyla fidan dikmelerini, hasadı geciktirmemelerini, dane nemi yüzde 12-14 aralığında hasat yapmalarını, anız yakmamalarını istiyoruz'' diye konuştu.
    

Doster, Mayıs ayı sonunda tarlalara salımı yapılacak faydalı böcek üretiminin başladığını da sözlerine ekledi.
    

KTB Başkanı Kaleli de sürdürülebilir bir tarım ve çevre için biyolojik mücadelenin, kimyasal mücadeleden daha etkili olacağını söyledi.
    

Bu nedenle biyolojik mücadeleye önem verilmesi gerektiğini anlatan Kaleli, ''Konya'da hububata en fazla zarar veren böcek sünedir. Dolayısıyla süne ile mücadele bizim için çok önemlidir. Biyolojik mücadelenin başarısı için doğadaki faydalı böcek sayısının artırılması gerekir. Bunun için İl Tarım Müdürlüğü ile çalışmalarımızı koordineli bir şekilde yapmaktayız'' dedi.
    

Kaleli, ağaçlandırmanın süne ile mücadelede önemli olduğunu belirtti. Toplantıda, Tarım İl Müdür Yardımcısı Bülent Alparslan ve Bitki Koruma Şube Müdürü Celal Yıldız süne mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.