Konya'nın nüfusu arttı

Konyanın nüfusu arttı
TUİKin açıkladığı nüfus sayımı sonuçlarına göre yapılan istatistiklerde il ve ilçe merkezlerinde nüfus artışı gözlenirken, kırsal kesimde nüfusun hızla azalması incelenmesi gereken bir konu diyen...
TUİK’in açıkladığı nüfus sayımı sonuçlarına göre yapılan istatistiklerde il ve ilçe merkezlerinde nüfus artışı gözlenirken, kırsal kesimde nüfusun hızla azalması incelenmesi gereken bir konu diyen KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, ‘‘KOP idaremiz Kalkınma Bakanlığımızla işbirliği içerisinde sağlıklı kentleşme ile yakın kırsal, uzak kırsal alanların gelişmesi konularında çalışmalar yürütmektedir’’ dedi.
 
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2012 nüfus sayımı sonuçlarını açıkladı. Sayıma göre Türkiye nüfusu binde 12’lik artışla 75 milyon 267 bin 384 kişi oldu. Türkiye nüfusunun artmasına karşın nüfusun artış hızında bir azalma görüldü. Türkiye geneline baktığımızda nüfus artış hızı 2010 yılında binde 15.8, 2011 yılında binde 13.5 iken 2012 yılında binde 12’ye geriledi.

İstatistiklere göre şehir merkezlerine göçün yoğun olduğunu söyleyen Babaoğlu, ‘‘Türkiye genelindeki il ve ilçe merkez nüfusu binde 18.5’i bulurken, kırsal nüfusun binde 9.2’lik düşüş göstermesi şehir merkezlerine bir göçün olduğunu göstermektedir. Bu rakamlar kırsal yaşam alanların cazip olmadığını da ortaya koymaktadır. Verilerden anlaşıldığı gibi il ve ilçe merkezlerinde nüfus artışı gözlenirken kırsal kesimde nüfusun hızla azalması incelenmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmakta; sağlıklı kentleşme, kentsel ve kırsal planlama, kır-kent ilişkisi üzerinde durulması gereken konular haline gelmektedir. Özellikle “Büyükşehir Yasası” olarak tabir edilen “13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kırsal kesim tabiri büyükşehirlerde tamamen değişecektir. Belediye sınırları genişleyecek ve kırsal kesim olarak tabir ettiğimiz bölgelerdeki köyler mahalle statüsüne kavuşacaktır. Türkiye yüzölçümünün yüzde 50.3’ünü kaplayan 29 büyükşehirde nüfusumuzun yüzde 76’sı yaşamaktadır. Yeni büyükşehir yasasının 2014 yılında yürürlülüğe girmesiyle kırsal nüfusun daha da azalacağı, 2015 yılında yüzde 5-6’lara düşeceği beklenmektedir’’ dedi.

Kent merkezlerindeki değişimin yanı sıra ilçe nüfuslarındaki değişimler incelendiğinde KOP illeri için farklı tablolar ile karşılaşmaktayız diyen Babaoğlu, ‘‘Türkiye genelinde 2012 yılın nüfus artış hızı binde 12 olurken KOP Bölgesinde bu artış binde 6.3 ile sınırlı kalmıştır. KOP Bölgesindeki illerin nüfus artış hızları Konya’da binde 6.7, Karaman’da binde 6, Aksaray’da binde 2.9 ve Niğde’de binde 8 olarak gerçekleşmiştir. KOP Bölgesindeki Konya ve Aksaray illerinde nüfus artış hızında kısmi bir yükselme gözlenirken; Karaman’da kısmi artış ile birlikte binde 8 ile en fazla nüfus artış hızının Niğde’de olduğu görülmüştür’’ diye konuştu.
Kentleşme ve kentlilik bilincinin yaygınlaştırılması için çalışmalar planladıklarını belirten Babaoğlu, ‘‘Bu amaçla KOP idaremiz Kalkınma Bakanlığımızla işbirliği içerisinde sağlıklı kentleşme ile yakın kırsal, uzak kırsal alanların gelişmesi konularında çalışmalar yürütmektedir. Özellikle yeni büyükşehir yasasına uyum açısından eski kırsal alanlarda kentleşmenin ve kentlilik bilincinin yaygınlaştırılması için çalışmalar planlanmaktadır. KOP Bölgesi Türkiye’nin yeni cazibe merkezi haline gelecektir’’ şeklinde sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.