Konya'nın kaderi Saraybosna'nın kaderiyle aynıdır

Konyanın kaderi Saraybosnanın kaderiyle aynıdır
Konya'ya iki günlük bir ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
 
İlk olarak Türkiye-İsrail ilişkilerine değinen Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin vatandaşlarının hukukunu takip etme noktasında muktedir bir ülke olduğunu belirterek, Mavi Marmara Gemisine yapılan saldırının ardından Türkiye'nin İsrail'den yapmasını istediği konuları herkesin bildiğini kaydetti. Davutoğlu "Dün Londra’da bunları bir kez daha tekrarladık. Beklentiler son derece haklı taleplerdir. Gerek İsrail gerekse bütün muhataplarımız bu taleplerimizi detaylarıyla biliyor. Takipçisi olacağız. Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşlarının hukukunu takip etme noktasında muktedir bir devlettir. Gelişmeleri buna göre şekillendireceğiz. Bu konudaki tutumumuz net ve açıktır. Hiçbir zaman da değişmemiştir" dedi.
 
Terörle mücadeleye de değinen Davutoğlu "Gerek Sayın Başbakanımız Obama ile görüşmesinde, gerekse bizim yürüttüğümüz temaslarda ABD ile ilgili koordinasyon ayağında birlikte çalışma idaresi ortaya koyulmuştur. Irak hükümetiyle de yakın temas halindeyiz. Seçim sonrasında yeni hükümet oluşmadı. Bir boşluk var. Kuzey Irak bölgesel yönetimi, Irak merkezi hükümeti ve ABD tarafıyla üçlü mekanizma konusunda yürüttüğümüz çalışmalarda yoğunluk artmaktadır. Eylem planı çerçevesinde de her türlü çalışmayı yaparak Kuzey Irak’tan kaynaklanan terör tehdidinin ortadan kalması için her türlü tedbiri alacağız. Bu konuda müsamaha görmememiz söz konusu değil. Gerek sınır ötesi, gerekse sınırlarımız içinde teröre karşı mücadele ve vatandaşlarımızın korunması bizim yürüttüğümüz kararlı politikalardır. Bundan sonra da bu çalışmalar kararlılıkla sürecek" diye konuştu.

Türkiye’nin Avrupa Birliğine tam üyelik yolundaki iradesi çok güçlü olduğunu ifade eden Davutoğlu, üyelik noktasında daha önce başka ülkelerin önüne getirilmeyen siyasi engellerin konulduğunu kaydetti. Davutoğlu "Bir alternatif üzerinde zaten düşünmüyoruz. Sayın Obama’nın hitabı biraz da Türkiye’ye dönük olarak siyasal bir takım engeller getiren taraflara yönelik mesajlardır. AB entegrasyon süreci kendi doğası içinde objektif kurallara bağlı olarak sürmelidir. Önümüze getirilen siyasi engeller hiçbir geçerliliği olmayan ve geçmişte başka ülkelere de uygulanmayan engellerdir. Sayın Obama’nın ifadesi biraz da o engellere yönelik olarak değerlendirilmelidir. Yoksa Türkiye’nin tutumu açıktır" dedi.  

Bir soru üzerine Anayasa'da yapılan bazı değişikliklerle ilgili yüksek mahkemenin kararını da değerlendiren Bakan Davutoğlu, "Anayasa Mahkemesinin kararı referandumun önünü açmıştır. Hayırlı olmasını diliyoruz. Ama her ne surette olursa olsun tabi ilkesel olarak bakıldığında aslında Anayasa Mahkemelerinin şekil dışında özde yorum yapması hukuk sistemi açısından çok doğru değil. Sonuçları itibariyle bakıldığında ; referandumun ben Türkiye’de demokratikleşmenin, sivil anayasa yapımının önünü açacağını ve Türkiye’de gerçekten demokratik kültürün yerleşmesine köklü bir katkıda bulunacağına inanıyorum. Şimdiden hayırlı olsun" dedi.

Davutoğlu konuşmasını "Ben fırsat bulduğum her dönemde biraz da Mevlana’nın manevi atmosferinden hız alabilmek ve Konyalı hemşehrilerimle kucaklaşmak için Konya’ya geliyorum. Ama referandum için gelmek gerekirse tekrar geleceğiz zaten" şeklinde tamamladı.
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.