Konya'nın halka arz açılımı

Konyanın halka arz açılımı
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, aile şirketlerinin yüzde 80'inin birinci nesil sonunda ortadan kalktığını,

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, aile şirketlerinin yüzde 80'inin birinci nesil sonunda ortadan kalktığını, sadece sermayesini tabana yayan, kurumsallaşanların ayakta kalabildiğini söyledi.

İMKB ve Sermaye Piyasası Kurumunun (SPK), MÜSİAD Konya Şubesi, Konya Sanayi Odası ile Konya Ticaret Odasıyla birlikte düzenlenen ''Halka Arz Seferberliği Konya Toplantısı'', MÜSİAD Konya Şubesi'nde gerçekleştirildi.  

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, toplantının açılış konuşmasında, kendisinin Konyalı olduğunu, bu kentte bulunmaktan, buradaki hemşehrilerinin enerjilerini paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. 

Bir şirketi ailelerin kurduğunu ve geliştirdiğini ancak bu şirketlerinin yaşaması için farklı adımların atılmasını gerektiğini anlatan Erkan, ''Aile şirketlerinin yüzde 80'i birinci nesil sonunda ortadan kalkıyor. Sadece sermayesini tabana yayan, kurumsallaşanlar ayakta kalıyor'' dedi.

 

-ŞİRKETİNİZ NEDEN KAYBOLSUN?-

 

İMKB'nin sadece İstanbul'un değil tüm Anadolu'nun olduğunu, İMKB'de sadece büyük firmaların değil her firmanın yer alabildiğini dile getiren Erkan, şunları kaydetti:

''Anadolu'daki firmalara diyoruz ki; 'Sizin yakınlarınız, yerel ortaklarınız şirketin iç durumunu, parasal yapısını biliyor değil mi?', 'evet' yanıtını alıyoruz. Bunu İMKB'de yaparsanız, yani şirketinizi halka açarsanız ve dolayısıyla şeffaf olursanız; şirketinizin ömrü uzar, büyüme ve yatırım için istediğiniz, şuan olmasa bile ilerde mutlaka ihtiyaç duyacağınız finansı borsa size sağlar. Çocuklarınız başka bir meslek seçtiyse neden o şirketiniz kaybolsun? Ayrıca şirketleriniz birer milli servettir. Bu nedenle Anadolu'daki tüm firmalarımızı, kurumsallaşma ve büyüme için İMKB'ye davet ediyoruz. İMKB'nin, 3-5 kişinin kağıt alıp sattığı değil, sermaye ihtiyacı olanlara tasarrufların aktarıldığı bir yerdir.'' 

''IMKB, işlem hacmi olarak Türkiye ekonomisini yeterince temsil etmiyor'' diyen Erkan, gelişmiş ülkelerde borsaların hacminin, o ülkenin gayri safi milli hasılasını bile geçebildiğini, Türkiye'nin, özellikle Anadolu'daki firmaları İMKB'ye çekerek işlem hacmini en azından gelişmekte olan ülkelerin seviyesine çıkarması gerektiğini vurguladı. 

Anadolu'daki firmalara yönelik çalışmaların adını ''Halka Arz Seferberliği'' koyduklarını anlatan Erkan, ''Şirketlerimizin kurumsallaşması, yani bu seferberlik, sadece SPK'nın ya da İMKB'nin değil Türkiye'nin geleceğidir. Bu konuda İstanbulda 6-7 Mayısta geniş kapsamlı bir tanıtım toplantısı yapacağız'' diye konuştu.

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı ve Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ise Anadolu'daki şirketlerin halka açılması konusuna büyük önem verdiklerini söyledi.

 

-BÜYÜKHELVACIGİL: ''ŞİRKETLERİMİZ MUTLAKA HALKA AÇILMALI''-

 

İMKB'nin Turgut Özal tarafından kurulduğunu, bunun Türkiye için büyük bir kazanım olduğunu anlatan Büyükhelvacıgil, ''Şirketlerimiz mutlaka halka açılmalı, yoksa çok geri kalırız. Konya sanayisi yıldızı parlayan şehirlerden biri, belki de en önemlisi... Bu gücü bütün sanayicilerin bilmesi lazım. Bizi, Türkiye'nin Çin'i, Tayvan'ı' olarak adlandırıyorlar'' dedi.  

 

-ORTAK HAREKET EDİLMELİ-

 

Anadolu'nun oyuncularının bir araya gelmesi, ortak hareket etmesi gerektiğini dile getiren Büyükhelvacıgil, ''Konya olarak 80 değişik sektörde faaliyet gösteriyoruz ve 12 sektörde kümeleşmeyi sağlayabiliriz. Bunu otomotiv yan sanayinde başardık, diğer sektörlerde de başarabiliriz'' dedi.

Büyükhelvacıgil, ''Finans herkesin, hepimizin sorunu... Kısa süre sonra dünyada firmanızın başka şeylerine değil, kurumsallaşılıp kurumsallaşmadığına, şeffaf olup olmadığına bakacak, bunun yolu İMKB'den geçiyor. Sağlam bir yapı kurmalıyız. Çünkü sağlam bir kurumsal yapı, gelişmeyi ve sürdürülebilir büyümeyi sağlar'' dedi.

 

-ÇİÇEĞİ BURNUNDA İMKB'Lİ İTTİFAK HOLDİNG-

 

Kısa süre önce hisseleri İMKB'de işlem görmeye başlayan İttifak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seyit Buğa, sözlerine ''Sır tutmayı bilmemiz, bilgiyi paylaşmamız gerekir'' diyerek başladı.

Muhafazakar kesimin bankacılık ve borsaya bugüne kadar genel olarak mesafeli durduğunu belirten Buğa, ''Artık bu kesim, bankacılık ve borsayı kendilerine uygun şekilde değerlendirebilecek. Bizim İMKB'ye girmemiz, Konya'da ve Anadolu'daki firmaların da borsayla ilgili çalışmasını tetikleyecektir'' dedi. 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray ile SPK uzmanları, Konyalı sanayicilere, İMKB'ye dahil olan şirketlerin avantajlarını VE ''halka arz'' ile ilgili ayrıntıları anlattı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.