Konya'nın bankayla imtihanı

Konyanın bankayla imtihanı
Muhafakar-mütedeyyin bir şehir olan Konya geçtiğimiz 10 yılda banka ilişkileri bağlamında ciddi bir değişim içinde.

Muhafazakar-mütedeyyin bir şehir olan Konya geçtiğimiz 10 yılda banka ilişkileri bağlamında ciddi bir değişim içinde.

Türkiye istatistik kurumu verilerine göre Konya’da 2000 yılında kişi başına düşen kredi miktarı 94,6 lira iken bu rakam 2009 yılında % 2157 oranında artarak, kişi başına 2136 liraya yükseldi.

Başka bir değişle 2000 yılında Konya’da yaşayan biri bankalardan sadece 95 lira kredi almışken bu rakam 2009 yılında 25 kat artarak 2136 liraya ulaştı.

Bir büyükşehir olmasına rağmen Konya’da kişi başına düşen 2136 lira kredi ile Türkiye’de 43. sırada. 2000 yılında ise kişi başı kredi kullanımında Konya 58. sıradaydı.
 

Türkiye’de kişi başı mevduat kullanımında ise Konya yine 43. sırada. Konya kişi başına kredi kullanımında da kişi başına düşen mevduatta da aynı sırada olması ilginç bir rastlantı.

Burada şöyle bir fark var, 2000 yılında Konya’da bankalarda kişi başına düşen mevduat 252 lirayken, bu rakamın ancak üçte biri kredi olarak kullanılıyordu. 2009 yılında ise kredi kullanımı mevduatı yakalamış durumda.

Türkiye’de illere göre kredi dağılımında Konya 10. sırada. Kullanılan toplam oran ise Konya’da 1,4. İlk 10 sıradaki illerde 2000 yılına göre kredi kullanımı en çok artan 2. şehir Konya.

İllere göre kredi dağılımı

Konya Türkiye’de mevduat sahibi şehirlerde de 10. sırada. Mevduata sahip oranı yüzde 1. Kredi kullanımı yüzde 1,4.

İllere göre mevduat dağılımı

İllere göre banka sayısı;

İllere göre şube sayısı;

 
HABERKONYA/ ÖZELHABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.