Konyalı vekiller anayasa tartışmasında sert uslüp kullandı

Konyalı vekiller anayasa tartışmasında sert uslüp kullandı
Referandum süresinin kısaltılmasını öngören Kanun Teklifi'nin görüşmelerinde MHP Konya Milletvekili Faruk Bal
Referandum süresinin kısaltılmasını öngören Kanun Teklifi'nin görüşmelerinde MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, 'Millet bize yüzde 47 oyu darbecilere, kafatasçılara karşı kullanın diye verdi' diyen AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu'na, "Kimdir bu kafatasçılar açıklayın ya da sözlerinizi geri alın" karşılığını verdi.
Meclis Anayasa Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında yaptığı toplantıda AK Parti'nin, referandum süresinin kısaltılması yönünde verdiği kanun teklifini görüştü. Görüşmelerin sonunda Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, değişiklik önergeleriyle değiştirilerek kabul edildi. Buna göre Anayasa değişikliklerinde 120 gün olan referandum süresi, AK Parti'nin teklif ettiği 45 gün yerine 60 gün, yurt dışında
yaşayanların 40 gün olan oy verme süresi ise 15 gün yerine 20 güne düşürülecek.
Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında komisyon üyesi milletvekilleri arasında ilginç tartışmalar yaşandı. AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, halkın AK Parti'ye yüzde 47 oyu, iradesinin tecellisi için verdiğini belirterek, "Millet bize darbecilere, kafatasçılara, iradesine set koyanlara karşı kullanmamız için bu oyu verdi" diye konuştu. Halkoylamasının süresinin indirilmesine karşı çıkan muhalefet milletvekillerini eleştiren Türkmenoğlu, "Acaba çeşitli kişilerin önünde cam küre var da
niyetlerimizi mi okuyorlar?" dedi. Önümüzdeki süreçte ihtiyaç olması halinde Anayasa değişikliği de yapılabileceğini kaydeden Türkmenoğlu, bundan niye korkulduğunu anlayamadığını söyledi. Türkmenoğlu, "Anayasa değişikliği için illa darbe mi olması gerekiyor?" diye konuştu.
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü ise, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün, 12 Eylül'ü savunduğunu öne sürerek kendisini tehdit ettiğini belirtti. 12 Eylül'ü savunmakla hukuka aykırılığa karşı çıkmanın farklı şeyler olduğunu belirten Mengü, bir yerde hukuka aykırılık varsa sonuna kadar bununla mücadele edeceğini belirtti. Mengü, 'Bütün Ergenekoncular nedense sizi arıyor' diyen Üstün'e, "Ordunun şerefli bir komutanı beni ararsa bundan şeref duyarım" karşılığını verdi. Mengü, referandum
süresini kısaltan düzenlemenin arkasında Anayasa değişikliğinin bulunduğunu belirterek, "Bununla ilgili bir niyet var. Bize de bazı yerlerden bilgiler geliyor. Ayıp değil, söyler getirirsin" diye konuştu.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de, kendilerini niyet okumakla suçlayan AK Partili vekillere bir iddiayla karşılık verdi. Gök, bunun bir niyet okuma mı, veri mi olduğunun anlaşılacağını belirterek, önümüzdeki günlerde askeri yargı, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi ve HSYK'nın yapısının değiştirilmesiyle ilgili Anayasa değişikliklerinin Meclis'e getirileceğini öne sürdü.
CHP Antalya Milletvekili Atila Emek, bu düzenlemenin altında ciddi bir Anayasa değişiklik paketi olduğu ve bunun da toplumda gerginliğe neden olacağı konusunda kuşkuları olmadığını vurguladı. 1982 Anayasa'nın mutlaka değişmesi gerektiğini ancak AK Parti'nin bu konuda güven vermediğini dile getiren Emek, düzenlemenin, toplumu germe konusunda ortaya konulan yeni bir konu olduğunu iddia etti.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın, düzenleme konusunda, 'Bayram değil seyran değil, eniştem beni niye öptü' yorumunu yaptığını hatırlatarak, 23 yıl önce 1987 yılında bu yasayı çıkarırken öpen eniştenin 23 yıl sonra bugün yeniden öptüğünü belirtti. 23 yıl önce cep telefonunun olmadığını, faks cihazının yeni yeni kullanılmaya başlandığını, insanların internetle tanışmadığını kaydeden Sıvacıoğlu, teknolojideki gelişmelerin ardından insanların bilgiye çok
daha kolay ulaşabildiğini anlattı. Sıvacıoğlu, "Bana kalırsa bu süreyi daha da aşağıya çekmek lazım" dedi.
AK Parti Uşak Milletvekili Mustafa Çetin, bir komisyon üyesinin, düzenlemenin Anayasa'nın 2. maddesine aykırı olduğunu öne sürdüğünü hatırlatarak, "Hangi zeka bunun Anayasa'nın 2. maddesine aykırı olduğunu söyleyebilir?" dedi. Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, bu iddiayı kendisinin gündeme getirdiğini hatırlatarak Çetin'e üslubundan dolayı tepki gösterdi. İçli, "O zeka Anayasa Mahkemesi üyelerine ait. Bir Anayasa değişikliği hukuk devleti ilkesine, laiklik ilkesine aykırıysa Anayasa'nın 2.
maddesine de aykırıdır" şeklinde konuştu. İçli, bu gerekçenin, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto gerekçesinde de yer aldığını hatırlattı.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu'nun sözlerine tepki gösterdi. Türkmenoğlu'nun, milletin AK Parti'ye kafatasçılarla mücadele için yüzde 47 oy verdiğini söylediğini hatırlatan Bal, Türkmenoğlu'ndan bu kafatasçıların kimler olduğunu açıklamasını istedi. Türkmenoğlu, "Bunlar kimse açıklayın ya da sözlerinizi geri alın. Eğer ifadeniz sürç-i lisan değilse kafatasçılarla ilgili ifadenizi açığa kavuşturmanızı istiyorum" diyen Bal'a, "Ben kimseyi kastetmedim.
Niye üzerinize aldınız anlamadım" karşılığını verdi. AK Parti Sakarya Milletvekili Üstün, "Bu millet kafatasçılığı reddeden her partiye oy vermiş olabilir. MHP'ye de vermiş olabilir" diye konuşurken, MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik ise kafatasçıların, insanları Türk, Kürt, Laz, Çerkez diye ayıranlar olduğunu vurguladı.
MHP Konya Milletvekili Bal, Anayasa değişikliği yapılmak isteniyorsa Meclis'te bir uzlaşma komisyonu kurulması ve üzerinde uzlaşılan konularda 2011 yılındaki seçimlerden sonra 24. dönem Meclisinde değişikliklerin yapılması gerektiğini ifade etti. Referandum süresiyle ilgili ddğil, söyler getirirsin" diyeüzenlemeye destek verdiklerini ancak bu düzenlemenin Anayasa değişikliği olarak karşılarına çıkması halinde bunun yanlış bir tavır olacağını belirten Bal, "Bu AK Parti'ye ancak 60 gün kazandırır. MHP, AK
Parti'nin kazandığı 60 günlük referandum süresini belki 60 aylık bir hesap verme süresine dönüştürmek için seferber olacaktır" şeklinde konuştu.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise 2.5 yıllık bir Parlamento'nun Anayasa değişikliği yapamayacağı ifadesini kabul edemeyeceklerini söyledi. MHP'nin ortaya koyduğu teklifin kendisi açısından bir öngörü olduğunu dile getiren Ergin, bunun, Parlamento'nun şu anda bir Anayasa değişikliği yapamayacağı anlamına gelmeyeceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.