Konyalı işadamından ilginç tasarımlar

Konyalı işadamından ilginç tasarımlar
Konya'nın ilk kalıp atölyesini kuran işadamı Ebubekir Arlı, liseyi bile okuyamasa da birbirinden ilginç tasarımlarına aldığı patentlerle birçok mühendisi geride bırakıyor.
Konya'nın ilk kalıp atölyesini kuran işadamı Ebubekir Arlı, liseyi bile okuyamasa da birbirinden ilginç tasarımlarına aldığı patentlerle birçok mühendisi geride bırakıyor.

Arlı, bir kez gördüğü her türlü makine ve cihazın aynısını yapabiliyor. Bugüne kadar birçok ürün tasarlayan işadamı, bunların 4 tanesine patent almayı ihmal etmemiş.

Kendi tasarımının yanı sıra atölyesinde üretimini de gerçekleştiren Arlı, otel, yurt, kaplıca gibi yerlerde kullanılan ve kaymayan karoların seri üretimini yaparak Türkiye'nin birçok iline satıyor.

Bunun yanı sıra evlerde mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alan patates, soğan, havuç gibi katı sebze ve meyve soyacağı, katlanabilen ve şekil alabilen sebze kesme tahtası tasarımını ve üretimini yaptığı ürünlerden sadece birkaç tanesi.

İşadamının en önemli tasarımlarından biri de son dönemlerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerin insan vücudundan düzgün bir şekilde çıkartılmasını sağlayan kene kart.

Kenelerin büyüklüklerine göre tasarlanan kartı kendi atölyesinde üreten Ebubekir Arlı, bayilikler vermek için çalışma yapıyor. Devrin şartları nedeniyle okulunu yarım bırakmak zorunda kaldığını kaydeden Arlı, üretimini yapmayı düşündüğü bazı tasarımlarının ise teknik ekipman eksikliği nedeniyle beklediğini ifade etti.

Arlı, kendi tasarımı ürünlerle ilgili şunları söyledi; "Ben ailevi nedenlerle okuyamadım. Ama iyi bir teknik çizim yeteneğim ve el becerim vardı. Bir gördüğüm cihazın çizimini ve üretimini ikinci kez bakmadan yapabiliyorum. Bu yüzden iş hayatımda çok çabuk ilerleme kaydettim. Bazı dişli çizimleri için Almanya'dan bile siparişler aldım. Kendimi geliştirdim. Bugün birçok ürün tasarladım. Bunların bazılarına patent aldım. Bazılarının seri üretimini devam ettiriyorum, bazılarının ise yeni bir üretim atölyesine ihtiyaç duyduğum için askıya aldım. Ürünlerin bazılarına patent aldım. Bazılarının patent başvuruları ise devam ediyor."

  

  

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.