Konyalı çiftçi ''iyi tarımı'' öğrenecek
Yayınlanma:
Konya İl Özel İdaresi, İl Tarım Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi ve Meram Ziraat Odası Başkanlığı bir araya gelerek İyi tarım uygulamalarını destekleyerek uygulamalarında sebzecilik projesini başlattı.
Konya İl Özel İdaresi, İl Tarım Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi ve Meram Ziraat Odası Başkanlığı bir araya gelerek İyi tarım uygulamalarını destekleyerek uygulamalarında sebzecilik projesini başlattı.
Bu proje kapsamında Meram ilçesi Alakova mevkiinde iki üreticiye verilen sebze tohumları ve fideleri ücretsiz olarak karşılandı Projede İl Özel İdaresi teknik elemanları tarafından üreticilere iyi tarım uygulamaları konusunda eğitimler ve teknik bilgi desteği verildi. Ayrıca Her iki üreticiye kurum tarafından toplam 20 bin adet kımızı lahana fidesi, 20 bin adet karnabahar fidesi 10 bin adet beyaz lahana fidesi, 28 bin adet domates fidesi, 20 bin adet alabaş fidesi ve2 kilogram salatalık tohumu verildi.
Üreticilere verilen sebze tohumları ve fidelerin içerisinde Vitamini bol, kalorisi az, kanseri önleyici özelliğe sahip harika sebze olarak adlandırılan Alabaş dikkat çekiyor.
Dengeli beslenmede ideal bir gıda olarak kabul edilen, içerdiği vitamin ve minerallerle bol lifli bir yapıya sahip olan Alabaş; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengin. Ayrıca bol miktarda Selenyum, Demir, Fosfor, Kalsiyum, Sodyum ve Potasyum içirmekte olan; insan sağlığı açısından çok önemli etkilere sahip olan Alabaşın faydaları ise şöyle sıralanabilir:
Bedenin bazı kanser hastalıklarına yakalanma riskini en aza indiriyor. Örneğin Akciğer ve Kalın bağırsak kanseri gibi. İçeriğindeki antioksidan maddelerle kalp hastalığına yakalanma, felç geçirme oranını önemli ölçüde azaltıyor. Gözde katarak illetine yakalanma oranını düşürüyor. İçerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle kansızlığa iyi geliyor. Emzikli kadınlarda süt gelişini artırmada yararlı. Bol miktarda potasyum ihtiva ettiği için yüksek tansiyonu düşürüyor. Astım ses kısıklığı ve bademcik enfeksiyonlarına iyi geliyor. Böbrek ve safra kesesinden taş düşürmekte etkili.
Meram İlçesi Alakova mevkiinde üretilen Alabaş’ı; İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdür Vekili Ömer Erdi, İyi Tarım Organik Tarım Uzmanı Nuriye Erdi, İl Tarım Müdürlüğünden Bitki Koruma Şube Müdürü Celal Yıldız ve Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner yerinde incelediler.
Alabaş’ın yüzeyde yetişen bir bitki türü olduğunu ifade eden İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdür Vekili Ömer Erdi “ Konya’lı tüketicilerin yemesi için gerekli tanıtımları yapacağız. Konya İl Özel İdaresi, Tanrım İl Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi ve Meram Ziraat Odası Başkanlığı ile birlikte yaptığımız bir çalışma. Sertifikalı bir bitki olup; başta bazı kanser hastalıkları olmak üzere; bir çok hastalığa faydalı. Marmara ve Karadeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Konya’da Meram bölgesinde ilk defa yetiştirmeye başlamış bulunuyoruz” dedi.
Konya’da ilk defa yetiştirtirilen Alabaş üretiminde hasatı gerçekleştirdiklerini belirten Konya Meram Ziraat Odası Başkanı Ali İyiatabiner, “Önümüzdeki günlerde marketlerde Dünya’nın tanıdığı ve yediği Alabaş’ı Konya’da da tanıtacağız. Lahana, kırmızı turp, domates ve salatalık ürünleri ile iyi tarım uygulamalarına geçilerek Konya’da pilot bölge seçtiğimiz Meram bölgesinde iyi tarım uygulamaları açılımını başlatmış olacağız. Alabaş’dan iyi bir sonuç alacağımızı ümit ediyorum” diye konuştu.
Bir ilki başardık ve Alabaş’ı ürettik diyen İl Tarım Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Celal Yıldız ise “Bunun tüm Konya’mıza ve tüm İç Anadolu’ya örnek olmasını istiyoruz. Çiftçilerimize iyi bir gelir kaynağı olabilir. Diğer uygulamalar yönünden çok başarılı sonuçlar aldığımıza inanıyorum. Yapmış olduğu çalışmalardan dolayı çiftçilerimizi tebrik ediyorum” ifadesinde bulundu.
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.