Konya'da tansiyometre dönemi başladı
Yayınlanma:
Konya Şeker Fabrikası yeni icadıyla çiftçilere büyük kolaylık sağlayacak.
Konya Şeker Fabrikası Ar-Ge Müdürlüğü tarafından yapılan tasarım sonrası üretimine başlanan tansiyometre, çiftçilerin bitkilerde aşırı su kullanımının önüne geçecek. Toprağın nem miktarını ölçerek bitkinin ne zaman ve ne kadar su kullanması gerektiğini tespit eden cihaz sayesinde çiftçiler hem daha fazla verim alacak hem aşırı su kullanımının önüne geçilmiş olacak.
Küresel ısınma, bilinçsiz sulama gibi nedenlerle su kaynakları her geçen gün daralan Konya'da, Şeker Fabrikası tarafından kurulan fabrikada üretilmeye başlanan tansiyometreler su israfının önlenmesi için önemli bir rol oynayacak. Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre, Konya Ovası'nda 2 milyon 300 bin hektar tarım arazisinin 1 milyon 650 bin hektarı sulanıyor. Bu sulamada her yıl yaklaşık 1 milyar 500 milyon metreküp su yeraltından çekiliyor. 96 bin kuyunun bulunduğu ilde yaklaşık 67 bini ruhsatsız olması nedeniyle göllerdeki su miktarı her geçen gün azalıyor.
Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, tansiyometre fabrikasında ilgili departmanın tarla ve laboratuar çalışmalarını tamamladığını kaydetti. Konuk, bu yıl öncelikle Konya çiftçisi olmak üzere tüm ülke genelinde uygun fiyatla cihazın satışa sunulacağını ifade etti.
Deneme üretiminin tamamlandığının bilgisini veren Recep Konuk, bu yıl öncelikle Konya çiftçisi olmak üzere tüm ülke genelinde satışa başlanacağını ifade etti. Tansiyometre ile ilgili detaylı bilgiler veren Başkan Konuk, dünyada her geçen gün azalan kaynaklar nedeniyle suyun çok yakın bir gelecekte petrolden daha önemli hale geleceğini kaydetti. Konya Şeker olarak, sosyal sorumluluk çerçevesinde hem yatırım yaparken hem üretimi gerçekleştirirken kaynak israfına kaçmadan çalıştıklarını anlatan Recep Konuk, su kullanımını daha verimli hale getirmek için tansiyometre üretimine başladıklarını ifade etti. Deneme üretiminin tamamlandığını ve önümüzdeki ay içinde çiftçinin hizmetine sunulacağını dile getiren başkan, "Tansiyometre çok önemli işlevleri yerine getirecek. Bundan sonra çiftçimiz tarlasını rastgele sulamayacak. Bu cihaz sayesinde ne kadar su kullanacağı ve kaç günde bir sulama yapacağını bilecek. Fabrika olarak çiftçilerimizi bilinçlendirmeyi bir politika haline getirdik. Bu aleti kullananlara mühendislerimiz tarafından önce eğitim verilecek. Hedefimiz su kullanımında yüzde 50 tasarruf ve üründen daha fazla verim elde etmek. Fabrikamızın Ar-Ge bölümü tansiyometreyi uzun süredir test ediyor. Çok olumlu sonuçlar aldık" dedi.
Su kullanımında tasarruf sağlayacak cihazla ilgili özellikler ise şunlar: "Tansiyometreler bir seramik uç, bunun bağlı olduğu içi su dolu bir boru ve bu boru içindeki basıncı ölçmek için gerekli bir manometre olmak üzere üç parçadan oluşuyor. Toprağa yerleştirildiğinde içerisine konan suyun gözenekli seramikten toprağa geçmesiyle aletin içinde meydana gelen vakumun okunması tansiyometrenin ana prensibini oluşturuyor.Cihazdan en iyi verimi almak için kullanmadan evvel çeşitli açılardan kontrol etmek gerekiyor. Tansiyometre vakum göstergesinin (manometre) kalibrasyonu değişik sebeplerle bozulmuş olabilir. Bunun için manometrenin kalibre edilmesi gereklidir. Sızıntı kontrolü için ise tazece kaynatılıp soğutulmuş su ile tamamen doldurulur. Bu sırada alet sarsılarak veya bir kenara vurularak içinde hapsolmuş havanın çıkması temin edilir. Sonra azalan kısma tekrar su ilave edilir. Bu işlem 2-3 defa yapılır. Sonunda tapa kapatılır ve alet buharlaşmaya bırakılır. 5-8 saat sonra manometrenin skalanın yüzde 50'sini veya daha fazlasını göstermesi gerekir. Böyle olmuyorsa sızıntı var demektir. Bu kaçağın giderilmesi gerekir. Kaçak seramik uçta veya boruda olabilir."
ÇİFTÇİLERİN TANSİYOMETREYİ KULLANIRKEN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Seramik uçların tıkanmaması için saf su kullanılmalıdır. Saf su yoksa kaynatılıp soğutulmuş su kullanılabilir. Sulamadan sonra ve ilk yerleştirildiğinde tansiyometrenin suyu tamamen doldurulup tıpası hava almayacak şekilde kapatılır.
Tansiyometre kış donlarından zarar görmemesi için bu dönemde araziden çıkarılmalıdır. Tansiyometre çıkartılırken dikkatli olunmalı, manometreden tutulup çekilmemeli ve gövdeden tutulup hafif büküldükten sonra direkt yukarı çekilmelidir. Sökümden sonra alet temizlenip iyice yıkanmalıdır. Yıkamadan sonra seramik uç yine kirli görünümde ise bir zımpara kağıdı veya tel fırça ile temizlenebilir. Alet bir iki defa saf su ile doldurularak suyun seramik uçtan çıkması ile bu uçta çökelen tuz ve toprak artıkları yıkanabilir.
Yetkililer, tansiyometrenin sabah saatlerde okunmasının daha sağlıklı sonuçlar alınmasında önemli olduğunu vurguluyor. İki sulama arasında en az üç okuma yapılmasını öneren uzmanlar, 'Bitki çeşidine, arazi yapısına, toprağın özelliklerine göre tansiyometre aralığı belirlenmeli. Toprak yapısı çok farklı ise 4-5 dekara bir tane, benzer yapıdaki araziye ise 30 dekara bir tane tansiyometre konulması uygun olur' önerisinde bulunuyor.
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.