Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Hürriyet Gazetesi'nin 'insan hakları treni'nin etkinliklerine öğrencilerin katılımının sağlanması amacıyla Milli Eğitim Müdürlüğü'ne talimat verdi. Öğrencilerin ders saatinde gara taşınarak etkinliğe katılmalarının sağlanması, sivil toplum örgütleri ve eğitim sendikalarının tepkisine neden oldu.
Aralarında eğitim sendikalarının da bulunduğu 100 sivil toplum kuruluşunu barındıran Konya Sivil Toplum Platformu Başkanı Latif Selvi, devlet organlarının Hürriyet'in reklâmına alet edildiğini söyledi.
Hürriyet Gazetesi'nin kuruluşunun ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulünün 60. yıl dönümü sebebiyle geçen yıldan beri seferde olan 'Hürriyet Hakkımızdır Treni' yarın Konya'da olacak. Gün boyu çeşitli etkinliklerin düzenleneceği tren, geçen yılki ziyaretinde ilginç eylemleriyle kendilerinden söz ettiren 'Genç Siviller' tarafından protesto edilmişti.
Trenin bu yılki ziyaretinde ise valinin resmi kurumlara verdiği yazılı emir damgasını vurdu. Vali Doğan'ın 'şehrin tanıtımına katkısı olur' düşüncesiyle öğrencilerin ders saatlerinde tren garına taşınması yönündeki talimatı şehirde tartışmaları da beraberinde getirdi.
Valilikten, aralarında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de bulunduğu 8 kuruma gönderdiği genelgede şu ifadelere yer verildi: "Trenin ilimize gelişinde karşılanması, gidişinde uğurlanması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nce halk oyunları, bando gibi aktivitelerin yapılması; Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe kaymakamlıkları; merkez ilçe belediye başkanlıkları, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce bu faaliyete halkımızın ve öğrencilerimizin katılımları ve yararlanmaları için gerekli çalışmaların yapılmasını rica ederim."
Konya'daki 100'e yakın sivil toplum kuruluşunun yan sıra Eğitim Bir Sen Konya Şube Başkanlığı'nı da yürüten Latif Selvi, devlet organlarının Hürriyet'in reklâmına alet olduğunu belirterek, duruma tepki gösterdi.
Hürriyet Gazetesi'nin bunu daha önceki yıllarda da yaptığına dikkat çeken Eğitim Bir Sen Konya Şube Başkanı Latif Selvi, projeyle sosyal etkinlik adı altında reklam yapıldığını savundu. Hürriyet Gazetesi'nin devlet kurumlarını kullanarak kendi tanıtımını yapmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Selvi, "Herhangi bir devlet kurumunun; bakanlığın bu işe alet olması çok yanlış bir durum. Valilik talimatıyla Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara bilgi vermek amacıyla yazı geldiğini gördüm. Yani burada tren istasyona gelecek, şehirde 24 saat kalacak ve bir takım etkinliklere katılacak. Hürriyet ve insan hakları adı altında Hürriyet Gazetesi'nin reklâmı yapılacak. Hürriyet kavramını suiistimal ederek kendi reklâmını yapacaklar" diye konuştu.
Konya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, ilköğretim okullarına bu trenin karşılanması için talimat gönderdiğini ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin de öğrencilerin okullarından trenin geleceği istasyona taşınma işini üslendiğini belirten Mazlum Der Şube Başkanı Derviş Argun ise şunları kaydetti:
"Sicili hak ihlalleri ile dolu bir gazeteyi öğrencilere hak savunucusu gibi gösterecek faaliyete çocukları gönderen Milli Eğitim Müdürlüğü ve buna destek veren Büyükşehir Belediyesi büyük bir yanlış içerisindedir. Kendilerini derhal bu yanlıştan vazgeçmeye çağırıyoruz. Aksi halde bu yanlışın takipçisi olacağımızı, öğrencilerin haksızlığa alet edilmesini, kamu kaynaklarının yanlışa destek verir tarzda kullanılmasını gerekli mercilere taşıyacağımızı belirtiyoruz."
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.