Konya'da ''Hemofili Eğitim Günleri'' etkinliği

Konyada Hemofili Eğitim Günleri etkinliği
Türkiye Hemofili Derneği Başkan Yardımcısı Büyükpınarbaşılı, ''Yakın ve uzak akraba ilişkileri hesaba katıldığında hemofili ve diğer kanama bozukluğu, 150 bin kişiyi yakından...
Türkiye Hemofili Derneği Başkan Yardımcısı Büyükpınarbaşılı, ''Yakın ve uzak akraba ilişkileri hesaba katıldığında hemofili ve diğer kanama bozukluğu, 150 bin kişiyi yakından ilgilendirmektedir'' dedi.
     Konya İl Sağlık Müdürlüğü ve Anadolu Hemofili ve Talasemi Derneği iş birliğiyle ''Hemofili Eğitim Günleri'' programı gerçekleştirildi.
     Türkiye Hemofili Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf Büyükpınarbaşılı, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen programda, Türkiye'de yaklaşık 7 bin kişinin hemofili ve diğer kanama bozukluğu olan hastanın bulunduğunu söyledi.
     Hemofili hastalığını, vücutta ortaya çıkan her türlü kanamanın, pıhtılaşma sisteminin bozuk olması nedeniyle zamanında durdurulamaması olarak tanımlayan Büyükpınarbaşılı, şunları kaydetti:
     ''Yakın ve uzak akraba ilişkileri hesaba katıldığında hemofili ve diğer kanama bozukluğu, 150 bin kişiyi yakından ilgilendirmektedir. Tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi tanı konulduktan sonra hemofilinin takibi, tedavisi ve rehabilitasyonundan en yakından sorumlu hemofili hemşiresi maalesef yeterli sayıda bulunmamaktadır.''
     Anadolu Hemofili ve Talasemi Derneği Başkanı Mehmet Oğuzhan Petekci de hastaları bilinçlendirmek, hasta yakınlarını bilgilendirmek için mahalli toplantı ve sosyal etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
     Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ve yerel yöneticilerle birlikte hemofili rahatsızlığı konusunda eğitim çalışması yaptıklarını belirten Petekci, ''Sağlık Müdürlüğü, Türkiye Hemofili Derneği, Anadolu Hemofili ve Talasemi Derneği olarak düzenlediğimiz eğitim çalışmasında alanında uzman kişiler tarafından Konya'daki hekim ve hemşirelere bilgilendirme yapılacaktır. Hastalarımızın tedavi sürecinde karşılaştıkları çeşitli sorunların yerinde tespiti açısından bu çalışma yararlı olacaktır'' diye konuştu.
     İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci ise hemofili ve kan yoluyla ortaya çıkan hastalıkların dünyada yüzde 2 olduğunu, bu oranın Türkiye'de ise yüzde 60'lara kadar ulaştığını, bu rakamın düşürülmesi için çalışma yaptıklarını ifade etti.
     Programa, Ulusal Hemofili Konseyi ve Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Dursun Odabaşı, Konya Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bekerioğlu, Konya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Saltuk Demir ve çok sayıda davetli katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.