Konya'da hava kirliliği için çözümler...

Konyada hava kirliliği için çözümler...
Özellikle 17 Aralıkta Şeb-i Arus'ta dünyanın pek çok yerinden önemli misafirleri ağırlamaya hazırlanan Konya'da en önemli sorun hava kirliliği olarak görülüyor.
Murat Aslan Özel Haberi
 
Özellikle 17 Aralıkta Şeb-i Arus'ta dünyanın pek çok yerinden önemli misafirleri ağırlamaya hazırlanan Konya'da en önemli sorun hava kirliliği olarak görülüyor.
     Şehir merkezinin çanağa benzeyen yapısı nedeniyle hava akımı olmadığı için Konya'da uzun yıllardır hava kirliliği sorunu yaşanıyor.
     Özellikle kış aylarında kentte yaşanan hava kirliliğinin büyük bölümü, konutlarda ve sanayide standarda uygun kullanılmayan yakıtlardan ve site ısıtma sistemlerinin Avrupa'nın aksine merkezi olmamasından kaynaklanıyor.
     Şehrin merkezi tarihi Alaaddin Tepesi olarak düşünüldüğünde, kentin yoğun turist alan Mevlana Müzesi ve hemen yanında bulunan Mevlana Kültür Merkezinin de bulunduğu doğu kesiminde hava kirliliği yoğun olarak yaşanıyor.
     Konya Büyükşehir Belediyesinin kentin 2 noktasından yaptığı ölçümlere göre, son 3 günde kükürtdioksit değeri ortalama 17, partikül madde ise 131 mikrogram/metreküp olarak açıklandı. Bu rakamlar sınır değerlerinin (kükürtdioksitte 250, partikül maddede 400) çok altında görünmesine karşın, Selçuk Üniversitesindeki hava uzmanı bilim adamları, gerçek hava kirliliği değerlerinin bu rakamların üzerinde olduğunu, ölçüm yapılan noktaların yeniden tespit edilmesi gerektiğini belirtiyor.
     Öte yandan, Konya'da kış aylarında hava kirliliği sorunu yaşandığını kabul eden yetkililer, kömür denetimleri ve doğal gaz kullanımının özendirilmesi gibi gibi tedbirlere rağmen, bu sorunu tümüyle ortadan kaldıramıyor.
     Belediye yetkilileri, bu konuda ellerinden gelen gayretin gösterildiğini, amaçlarının hem Konya halkına hem de ağırlıklı olarak Mevlana nedeniyle Konya'ya gelen yerli ve yabancı turistlere, kış aylarında da temiz hava solutmak olduğunu belirtti.
     Selçuk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergun Pehlivan, Konya'daki hava kirliliğinin en önemli nedeninin, birkaç binadan oluşan sitelerin merkezi kazanla ısıtılmaması, bazı evlerde kalitesiz kömür yakılması ve sanayi tesislerinde ısınmak için lastik ve atık yağ kullanılması olduğunu söyledi.
     Hava kirliliğini önlemenin en pratik yolunun vatandaşın bilinçli hareket etmesi ve standarda uygun yakıt kullanılması olduğunu anlatan Pelhivan, şunları kaydetti:
     ''20-30 apartman bir fabrika kadar havayı kirletiyor. Bu nedenle kesinlikle Avrupa'da olduğu gibi, 5-10 apartmandan oluşan sitelerin bir enerji merkezinden ısıtılması uygulamasına geçilmelidir. Böylece, enerji merkezi belli bir gücün üzerinde ısı ürettiği için sanayi tesisi olarak kabul edileceğinden, bacasına filtre takılacaktır. Ayrıca ne kadar denetim yapılırsa yapılsın, kaçak ve kalitesiz kömür kullanımı tümüyle engellenemiyor. Temizlenen baca da havayı az kirletiyor. Buna rağmen pek çok kişi çeşitli nedenlerle ev ya da apartmanlarının bacasını temizletmiyor. Burada belediyeler elini taşın altına koyup, firmalarla anlaşarak çok cüzi bir ücret karşılığı ya da bedelsiz olarak her yıl sonbaharda evlerin bacalarının temizlenmesini sağlamalıdır.''
    
     -SORUNUN ÇÖZÜMÜ ÇOK ZOR DEĞİL-
    
     Sanayi bölgelerinde ısınma amaçlı atık yağ yakılması ya da standarda uygun olmayan şekilde kömür yakan apartmanların tespitinin çok kolay olduğunu vurgulayan Pelhivan, ''Belediye ekipleri, simsiyah duman çıkan yeri denetleyecek, anında cezayı yazacak. Konya'nın hava kirliliği kader değildir, gerçekten bu konu üzerinde durulması halinde sorun çözülecektir'' diye konuştu.
    
     -HAVA KALİTESİ ELEKTRONİK PANOLARDA İLAN EDİLSİN-
    
     Vatandaşın soluduğu havanın kalitesini bulunduğu noktada anında öğrenebilmesinin de bu konudaki çabalara katkı sağlayacağını vurgulayan Pehlivan, ''Bunun Türkiye'nin bazı yerlerinde örneği var. Hava kirliliği ölçüm değerleri kent merkezinde belli noktalarda elektronik panolarda gösterilmesi yerinde olacaktır. Vatandaşlar bu elektronik tablolardan, o noktada soluduğu havanın kalitesini öğrenebilecektir'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum