Konya'da doğdu dünyaya hitap ediyor
Yayınlanma:
Konya Şekerin çiftçinin suyu daha tasarruflu kullanması amacı ile Cihanbeyli ilçesinde kurduğu Panplast Damla Sulama Sistemi Tesisleri şimdi dünya tesisi oldu.
Konya Şeker’in çiftçinin suyu daha tasarruflu kullanması amacı ile Cihanbeyli ilçesinde kurduğu Panplast Damla Sulama Sistemi Tesisleri her yıl, dünyanın çevresini beş kere dolanacak kadar damla sulama borusu üretiyor.
20 bin600 metre karesi açık, 8 bin300 metre karesi kapalı olmak üzere toplam 28 bin900 metre kare alana kurulu olan tesis, yılda 110 milyon metre yassı, 75 milyon metre yuvarlak ve 6 bin ton kangal boru üretimi ile alanında Türkiye’de en yüksek üretim kapasitesine sahip.
Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Üyesi Sefa Çağlayan, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve su kaybını en az seviyeye indirmek amacıyla açtıkları tesisin bugün dev bir işletme haline geldiğini söyledi.
Tesisin, her yıl dünyanın çevresini 5 kere dolanacak kadar damla sulama borusu ürettiğini vurgulayan Sefa Çağlayan, “Biz bu tesisi kurarken birtakım amaçlarla yola çıktık. Tesisin bu amaçları gerçekleştirip gerçekleştirmediği Konya Şeker’i ticari başarısından daha çok ilgilenmektedir. Bu amacın ilki döviz kaybının önlemesi ve kendi ihtiyaçlarımızın yerli üretim ile karşılanmasıydı. Panplast ile bugün pazarda ithal ürünlerin payı önemli ölçüde azalmıştır. Ülkemizde ciddi anlamda döviz tasarrufu sağlamıştır. İkinci ve en önemli amaçlardan biri piyasa regülasyonunun sağlanması ve üreticinin korunması, yani ürünü daha ucuza temin etmesini sağlayarak üreticinin parasının cebinde kalmasını sağlamak idi. Tesis üretime başladığı ilk andan itibaren bu amacına tam manasıyla ulaşmıştır. 2005 yılında piyasada 11 kuruşa satılan bir metre borunun fiyatı, bizim tesisimiz ürünlerinin piyasaya girmesiyle 8 kuruşa kadar düşmüştür. Üçüncü ve Konya Havzası için önemli amaçlardan birisi de damla sulama kullanımının yaygınlaşması idi. Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin sadece geçen yıl dağıttığı boru miktarı 5 milyon metredir. Yani tesis, kuruluş gayesinde yer alan amaçları tek tek yerine getirmiş ve getirmeye devam edecektir” dedi.
Panplast ürünlerine yurt dışından da ilginin büyük olduğunun altını çizen Çağlayan, ürün kalitesini diğer ülkelerinde fark ettiğini ve ciddi şekilde talep olduğunu söyledi.
Tesis hakkında bilgiler veren Panplast A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Apaydın ise, işletmenin 2006 yılında üretime başladığını kaydederek, “Tesis ilk planlamaya göre 18 bin metre karelik toplam alanda 4 bin 750’si kapalı, 13 bin250 metre karesi açık bir alana kurulmuştur. Tesisin devreye girmesiyle birlikte piyasadan gelen olumlu talep üzerine, ikinci yılda tesisin kapasitesi iki katına çıkarılmıştır. Şuan 28 bin900 metre karelik alanda üretim yapmaktayız. İlave hatlarında devreye girmesiyle yıllık 110 milyon yassı, 75 milyon metre yuvarlak, 6 bin ton kangal boru üretimi gerçekleştirmeye başlamış ve bu üretimi ile alanında Türkiye’de en yüksek üretim kapasitesi ile ilk sırada yer almaktadır. Tesisin bir diğer özelliği ise içindeki makineler hariç üretim bantları ve mühendislik tasarımlarının tamamının Konya’da gerçekleştirilmiş olmasıdır” diye konuştu.
Ayrıca, Panplast’ın faaliyete başladığı günden itibaren üretim ve üretici odaklı çalıştığını belirten Apaydın, hedeflerine ulaşmadaki en büyük etkenin ticari kaygıların dışında büyük bir amaca hizmet ediyor olmalarından kaynaklandığını anlattı.
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.