Konya’da 2 bin 793 yangın olayı meydana geldi
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, “Yangın denetimi ve tedbirler konusu aslında birçok sanayicimiz için önemli bir gündem maddesi. Aslında hepimizin evinde, iş yerinde iç içe yaşadığımız belki de insan hayatında bir sefer lazım olacak ama lazım olduğu zaman da telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olabilecek bir konu yangın güvenliği” dedi.
Açılış konuşmasının ardından toplantıya geçildi. İş adamlarının özellikle işletme ruhsatları ve farklı konularda itfaiye ile beraber olduğunu belirten Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, “İşletmeler ruhsat almak için başvurduğundan bizlerden rapor isteniyor. Bizlerde ne görüyorsak raporumuzda bunu belirtiyoruz. Ancak toplum içerisinde ‘İtfaiyeden hallederseniz gerisi kolay’ gibi anlayış var ama bizler gerekli şartlara dikkat etmek zorundayız” dedi.
2013 yılında Konya’da 2 bin 793 yangın olayının meydana geldiğini belirten İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, “Biz önleme, müdahale ve destek bölümlerine ayrılıyoruz. Önleme faaliyetlerinde yangının oluşumuna mahal vermeme olarak tanımlayabiliriz yani ruhsat çalışmalarını inceleyen birim, birde eğitim faaliyetleri yer alıyor. Bununla ilgili olarak binaların yangından korunmalarıyla ilgili yönetmelik bizim rehberimizdir. Bu yönetmelikte yer alan maddelere göre işlem yapıyoruz. Bu yönetmelik doğrultusunda 2013 yılında bin 100 iş yerine ruhsat verildi” şeklinde konuştu.
Sanayi bölgeleri için risk haritası oluşturduklarını belirten İşbitirici, “Bu risk haritasına göre iş yerlerine sınıflandırma yaptık. Burada herhangi bir yangın olayı meydana gelirse elimizdeki veri doğrultusunda hangi iş yerinde meydana geldiyse onun risk durumuna göre elimizdeki araçlar ile müdahale ediyoruz. Yine sanayi bölgelerinde meydana gelebilecek olaylara hızlı müdahale için BÜSAN sanayi bölgesinin girişine yakın bölgede yeni bir itfaiye istasyonu yapımı kararı aldık” ifadesini kullandı.
Kanun gereği insanların yılda iki defa baca temizliğini yaptırması gerektiğini belirten İşbitirici, “İnsanlar bacalarının temizliği yapmadıkları zaman karbon monoksit gazından zehirlenmeler yaşanıyor. Biz bununla ilgili eğitim çalışması yaptık. 15 baca temizleme firmasını bu eğitimle belgelendirdik” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, sözlerinin sonunda “Firmalarımız yangın çıkmaması için gerekli önlemleri almalı, erken algılama ve ihbar sistemleri kurulmalı, yangını minimum zararla söndürülmesi için gerekli ekip ve ekipman bulundurmalı, yangında tahliye planı yapılmalı, periyodik bakım yapılmalı, yangın önleme ve söndürme konusunda iç düzenleme yapılmalı” ifadesini kullandı.
Toplantının sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici’ye günün anısına hediye takdim etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.