Konya, Türkiye’nin Gıda başkentidir
Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı çerçevesinde, ilk zirveyi 15 Şubat tarihinde, İzmir’de Makine Sanayi ile gerçekleştirdiklerini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, “İlk zirvenin ardından; Çelik Sanayi, Bilişim ve Yazılım Sanayi, Elektronik Sanayi, Otomotiv Sanayi, İnşaat Malzemeleri Sanayi, İlaç ve Tıbbi Cihaz Sanayimizin değerli temsilcileriyle bir araya geldik. Düzenlediğimiz bu zirvelerdeki temel amacımız; Türk sanayisinin dinamosu olan değişik sektörlerimizin temsilcilerini dinlemek, sizlerin görüşlerini almak ve hep birlikte ‘ortak akıl, ortak vizyon ve ortak strateji’ belirlemektir. Dolayısıyla; sizlerin katkıları, hepimiz için son derece kıymetlidir. Ülkemizin Orta Yüksek ve Yüksek Teknoloji yolculuğunda, birbirimizi anlamak, uyum içinde hareket etmek ve somut çözümlere imza atmak istiyoruz” dedi.
“ÜLKEMİZİ, YÜKSEK TEKNOLOJİNİN ŞAMPİYONLAR LİGİ’NE ÇIKARACAĞIZ”
Yüksek Teknolojiye Geçiş Programımız kapsamında, 5 Odak sektör belirlediklerinin altını çizen Özlü, “Bu sektörler; kimya ve ilaç sanayi, gıda sanayi, elektronik ve yarı iletkenler sanayi, makine ve teçhizat, motorlu kara taşıtları sanayi sektörleridir. Odak sektörler programımızın temel amacı; sanayimizin katma değerini iki katına çıkarmak ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki payını artırmaktır. Bu sektörlere vereceğimiz desteklerle ve teşviklerle; ülkemizi, Yüksek Teknolojinin Şampiyonlar Ligi’ne çıkaracağız. Çünkü, bugünün ve geleceğin dünyasında, en büyük yarış, en büyük mücadele; teknoloji yarışı ve teknoloji mücadelesidir. Özellikle Endüstri 4.0 sürecinde; bütün sektörler, bilimden ve teknolojiden güç almak, Ar-Ge ve İnovasyonla büyümek durumundadırlar” diye konuştu.
“36 ADET AR-GE MERKEZİNE SAHİP”
4. Sanayi devriminin yansımalarının Gıda sanayinde de kendini hissettirmeye başladığını vurgulayan Özlü, “ Endüstri 4.0 süreci; Gıda sanayimiz için çok büyük bir fırsat penceresidir. Sektörümüz tarımla ve perakende ile olan bağlantıları nedeniyle; hammadde, nakliyat ve pazarlama; ileri teknolojiye dayanmak durumundadır. Bunun için robotik sistemler, sensör teknolojileri, lazer teknolojiler gibi bir dizi platform; gıda sanayimizin geleceği açısından, anahtar işlevi görmektedir. Bu nedenle; Gıda sektörümüzde yer alan bütün firmalarımızın, Ar-Ge ve İnovasyon yatırımlarına büyük önem vermeleri gerekiyor. Hâlihazırda, 42 milyon dolar Ar-Ge harcaması bulunan gıda sanayi sektörümüz, 36 adet Ar-Ge merkezine sahiptir.
“GIDA SANAYİ’SİNİN DAHA FAZLA AR-GE MERKEZİNE ODAKLANMASI ŞART”
Türkiye Gıda Sektörü’nün büyüklüğü yanında, 36 Ar-Ge merkezinin yeterli olmadığını belirten Özlü, “ 47 bin işletmenin, 500 bine yakın istihdamın, 52 milyar dolar cironun, 12 milyar dolar ihracatın kaynağı olan Gıda Sanayimizin; daha fazla Ar-Ge yatırımına, daha fazla Ar-Ge merkezine odaklanması şarttır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Ar-Ge Merkezi açmak isteyen bütün firmalarımızı, ayrım yapmadan destekliyoruz. Ar-Ge merkezleri için gerekli asgari personel sayısını 30’dan 15’e indirerek, nitelikli projelerin küçük ölçekte de oluşmasına imkân sağladık. KOSGEB tarafından, Gıda Sanayine yönelik 1.511 firmaya 23,3 milyon TL, TÜBİTAK tarafından 46 firmaya 5 milyon TL destek sağladık. 311 adet organize sanayi bölgemizden 5 tanesini; Samsun, Ezine, Kandıra, Tarsus ve Şanlıurfa gıda ihtisas organize sanayi bölgesi olarak yapılandırdık” dedi.
YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.