Konya Ovası, 'kanola' ile çiçek açacak

Konya Ovası, kanola ile çiçek açacak
Konyada anlaşmalı olarak ektirilen kanoladan yüksek verim alındığı bildirildi.
Konya’da anlaşmalı olarak ektirilen kanoladan yüksek verim alındığı bildirildi.
Konya Şeker A.Ş. tarafından anlaşmalı ektirilen kanola’nın hasadı yapılmaya başlandı. Kanola hasadında birim alandan 250 ila 400 kilogram arasında verim alındığı belirtilirken, Yarma beldesinde birim alandan 341 kilogram verim alındı.
 
Konya’nın 4 bölgesinde yaklaşık 2 bin dekarlık bir alanda üreticilerle sözleşmeli kanola ekimi yapıldığı yapılıyor. Bu yıl sözleşmeli olarak yaptırılan kanola ekiminden yaklaşık 600 ton dolayında ürün alınması bekleniyor.
 
Karatay, Selçuklu ve Meram Ziraat Odası Başkanları ile kalabalık bir üretici topluluğunun katılımıyla yapılan Kanola hasadında konuşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Kanola bitkisinin kıymeti gelecekte ülkemiz tarımı ile bölge üreticisine kazandıracakları bu tarladan kaldıracağımız ürünle ölçülemeyecek kadar değerlidir” dedi.
Konya Şeker’in 2006 yılından beri deneme tarlalarında kanola ekimi yaptığını ve Konya’nın çeşitli bölgelerinde 2007 yılından beri de sözleşmeli ekim yaptırdığını dile getiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, kanola ile ilgili önemli gördükleri bir tespitten yola çıktıklarını belirterek, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yağlı tohumların kıymeti artmaktadır. İkinci tespitimiz de ülkemizin dış ticaret rakamlarına yansıyan gerçeklerdi. Yani Türkiye yağ ve yağlı tohum ithalatçısı bir ülkedir ve bizim topraklarımızın üretim potansiyeli ile bizim çiftçimizin kabiliyetleri bu ithalat kalemini önce azaltmaya sonra da sıfırlamaya muktedirdir. Yıldan yıla bazı büyük değişimler olsa da ülkemiz yağ ve yağlı tohum ihtiyacının önemli bir kısmını ithalatla karşılayan bir ülkedir. Mesela 2008 yılında büyük bir üretim potansiyeline rağmen sınırlarımızdan 3,1 milyar dolarlık yağ ve yağlı tohum girdi. Bu rakam toplam tüketimimizin üçte ikisine karşılık geliyordu. Ancak şunun bilinmesinde fayda var, yağ ve yağlı tohumlarda bazı yıllarda ihtiyacımızın yarısını, bazı yıllarda üçte birini ithalatla karşıladık. Yani bizim ihtiyacımız için bu topraklar ve bizim çiftçimiz yerine başka coğrafyalarda yaşayan çiftçiler üretim yaptı, yapıyor. Bir üretici kuruluşu olarak biz bu duruma böyle gelmiş böyle gider diyemezdik ve demedik” şeklinde konuştu.
2006 yılında başlayan 86 çeşit deneme üretiminin kağıt üzerindeki başarısının toprakla test edildiğini ve sonunda 7 çeşitle birlikte 93 tohum çeşidinin tek tek yağ oranı ve dekara verim açısından incelendiğini kaydeden Konuk, “Sonuçta Konya şartlarına uygun 5 çeşit tespit edildi. Bu çeşitlerin hem yağ oranı yüksek hem dekarda alınan verimi fazla hem de dona karşı daha dayanıklı. İşte bugün burada sadece bir ürünün hasadını yapmıyoruz 6 senelik bir çalışmanın semeresini alıyor, o çalışmanın sonucunun hasadını yapıyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum