Konya organik tarım merkezi olacak
Selçuk Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Tarım İl Müdürlüğü veMeram Ziraat Odası işbirliğiyle düzenlenen “Organik Ürünler Hasat Şenliği”Meram İlçesi’ne bağlı Evliyatekke Köyü’nde yapıldı. Organik tarımın önemininvurgulandığı şenlikte Vali Doğan, en iyi organik üretimi yapan çiftçilerialtınla ödüllendirdi.
Şenliğin açılış konuşmasını yapan Meram Ziraat Odası BaşkanıAli Ataiyibiner çiftçilerin eğitimi ve Avrupa Birliği hibelerinden yararlanmagibi birçok konudaki çalışmalarına değinerek, “Organik tarımın amacı, toprak vesu kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki ve insan sağlığınıkorumaktır. En önemli çalışmalarımızdan birisi Hatunsaray beldesinde organiktarım ürünleri paketleme tesisinin kurulması olacak. Yılda 15 bin ton organikürün ve tıbbi endemik ürün işleyecek tesis, 10 bin civarında aileye gelirkapısı olacak” dedi.
İlki geçen yıl yapılan hasat şenliğinde, organik tarımçalışmalarındaki çıtanın biraz daha yükseldiğini görmenin mutluluğunuyaşadığını dile getiren İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, 5 yıl önce geldiğiEvliyatekke Köyü’nde Mehmet Özak isimli köylünün “Bu dağın başında bizi buhalimizle kim bulacak? Sokağımız çamurdan mı kurtulacak? İçme suyumuz evimizdenmi akacak? Bir de sulama falan diyorsun, bunlar hayal, zor” sözleri üzerine yaşlıköylüye çalışmalarını anlattığını, ama buna rağmen Özak’ın o gün inanmadığıprojenin bugün hayata geçtiğini vurguladı.
Selvi, “Özel İdare olarak öncülük edip, Üniversite, TarımMüdürlüğü, ziraat odaları hep birlikte yapacağız’ dedik. Bugün bubirlikteliğin, bu uyumun sonuçlarını da birlikte alıyoruz. Organik çilek,organik patates sadece Konya’nın bu bölgesinde değil, birçok bölgedeyetiştiriliyor. Hedefimizde önemli bir mesafe aldık. Ama daha yapacağımız çokiş var. Bu çalışmaların artması halinde bölge organik tarım merkezi olacaktır.”
Özellikle dağ köylerinde üretici insan gücü bulunduğunu,ancak gerekli eğitimin verilmemesi sonucu bu iş gücünden yararlanılamadığınadeğinen Vali Doğan ise son dönemde çiftçilere yönelik yapılan eğitimçalışmalarının artmasının bu anlamda önemli olduğunu bildirdi.
Doğan, “Konya çok değerli bir üniversiteye, SelçukÜniversitesi'ne sahip. Çok değerli bilim adamlarımız var. Bizim bilgi üretenkurslarımıza güvenmeye devam etmemiz lazım. Onların gösterdiği yolda ilerlemeyedevam etmemiz ve işin çiftçi ayağını ihmal etmememiz lazım. Mevlana KalkınmaAjansı tarafından da çiftçilere yönelik bir eğitim çalışması yürütülecek. Buçalışmalardan hepimizin bir şeyler öğrenmesi gerek. Çalışmalarda emeği olanlarateşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Şenlikte, çiftçiler arasında düzenlenen organik ürünyetiştirme yarışmasında, Güneydere köyünden Mustafa Özdeniz ile Evliyatekke KöyündenRamazan Tüzün birinci seçildi. Çiftçiler çeyrek altın ile ödüllendirildi. Şenlikte,davetlilere organik patates, çilek ve elma ikram edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.