Konya Havzası'nda rekor tasarruf
Raporu, değerlendiren WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, Türkiye'nin tarımsal üretim açısından en önde gelen havzalarından Konya Kapalı Havzası'nın, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin kendisini en yoğun hissettireceği alanlardan birisi olduğunu söyledi.
İklim değişikliği nedeniyle Konya Kapalı Havzası'nda sıcaklık artışının 2015 yılına kadar 2,5 derece civarında olacağını, bu artışın 2070 sonrasında 6 dereceyi bulabileceğini belirten Baştak, 2030'lu yıllardan sonra yağışlarda yüzde 20-30 seviyelerinde azalma görüleceği, bu iki etken sonucunda önümüzdeki 50 yıl içerisinde yüzey sularında yüzde 65, yeraltı sularında yüzde 54, toplam su bütçesinde yüzde 56 düşüş yaşanacağının öngörüldüğünü bildirdi.
Suyun yüzde 88'inin tarımsal üretimde kullanıldığı havzada, sulu tarım yapılan alanların yüzde 62'sinde su tüketimi yüksek olan yonca, mısır, şeker pancarı ve ayçiçeği gibi bitkilerin tarımının yapıldığına dikkati çeken Baştak, mevcut ürün deseni ve sulama uygulamaları sonucunda havzadaki su bütçesinin yılda 1.6 milyar metreküp açık verdiğini kaydetti.
Su ve enerji tasarrufu
Baştak, bütün bu nedenlerden dolayı Konya Kapalı Havzası'nın sürdürülebilir geleceği için proje başlatan ETİ Burçak ve WWF-Türkiye'nin, suyun toplumun tüm kesimleri tarafından akılcı kullanılmasını sağlamayı amaçladığını vurguladı.
Proje kapsamında çiftçilerin verilen eğitim ve destekle doğru sulama yöntemleri hakkında bilgilendirildiğini ve belirlenen pilot bölgelerde doğru tarım uygulamalarının hayata geçirildiğini dile getiren Baştak, ''Altınekin ilçesinde iki farklı pilot bölgede ve Çumra ilçesinde buğdayda yağmurlama sulama uygulaması, Karapınar'da da ayçiçeğinde damla sulama uygulaması yapıldı'' dedi.
2011 yılında gerçekleştirilen pilot uygulamalar sonucunda yüzde 47 su ve enerji, yüzde 100 işçilik, yüzde 29 gübre tasarrufu sağlandığını vurgulayan Baştak, verimin de yüzde 36 arttığını belirtti.
Baştak, toplam 20 bin 640 metreküp tasarrufu sağlandığına işaret ederek, bu rakamın 4 kişiden oluşan 34 bin ailenin bir günlük su kullanımına eşit olduğunu ifade etti.
İstanbul'un 3 yıllık su ihtiyacı tasarruf edilebilir
Konya Havzası'nda tarımda modern sulamaya geçilmesi ve ürün deseninin değiştirilmesi halinde İstanbul'un 3 yıllık su ihtiyacına karşılık gelecek şekilde her yıl 2.4 milyar metreküp su tasarrufu sağlamanın mümkün olduğunu dile getiren Baştak, şöyle devam etti:
''Küresel iklim değişikliği sonucunda beklenen sıcaklık artışı ve yağışlardaki düşüşü de hesaba katacak olursak havzada, su bütçesi açığının daha da artacağı görülüyor. Pilot bölgelerden elde edilen sonuçlardan hareketle, bir yandan havza genelindeki tüm sulamalarda damla sulama, yağmurlama sulama, pilot sulama gibi basınçlı ve verimli sulama tekniklerinin kullanımına geçilmesi, diğer yandan da kuraklığa dayanıklı, su tüketimi düşük alternatif bitki desenlerinin havza genelinde hakim kılınması gerekiyor.''
Baştak, projeyle Konya Havzası'nın sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirdiklerini, yaklaşık 3 bin çiftçiye ve tarım sektörü temsilcilerine ulaşarak, iklime uyumlu tarım için çözüm önerilerini paylaştıklarını sözlerine ekledi.
ETİ Pazarlama Grup Başkanı Şule Atabey Şamlı da Türkiye'nin dünya da iklim değişikliğinin sonuçlarından en fazla etkilenecek yerlerin başında geldiğini bildirdi.
WWF-Türkiye ile 2008 yılından beri devam eden işbirliğinde küresel bir sorun olan iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmaya ve suya olan bakışı değiştirmeye çalıştıklarını ifade eden Şamlı, Konya Havzası'nın gelecek nesillere de kalması için havzada azalan su kaynaklarını korumak için bugünden harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.



Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.