"Konya DSYB’nin azmi Türkiye’ye örnek oluyor"
Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin (DSYB) günlük 80 ton çiğ süt işleme kapasiteli tesisi törenle hizmete açıldı. Konya'nın bu tür çalışmalarla örnek kent olduğunu dile getiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, "Konya DSYB, pek çok ilimize örnektir. Bunu tek başına birlik yöneticileri yapmıyor. Bunu, bugün burada bulunan tüm üreticiler ve çiftçilerimiz başarmıştır. Sizleri tebrik ediyorum. Sizlerin bize kattığı değerin ve emeğin farkındayız." ifadelerini kullandı.
Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin, Kaşınhanı’ndaki Süt İşleme ve Düve Yetiştirme Merkezi’nin açılış töreni AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Birlik ve beraberlik duygu içinde hareket edildiği zaman büyük işler başarıldığının altını çizen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, “Birlik sayesinde 40 bin çiftçiye ulaşıp hizmet veriliyor. Bu büyük bir başarı ama yetmez. Hedefimiz; bu başarılı birliği daha da büyüterek daha fazla çiftçiye ulaşması ve diğer birliklere örnek olmasıdır. Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimiz, Türkiye’deki pek çok tarım ve hayvancılıkla uğraşan illerimize örnek bir birliktir. Bu birliği sadece yöneticilerimiz yapmıyor. Burada bulunan tüm hayvancılıkla uğraşan ve üretici olan çiftçimiz başarmıştır. Süt üretimi ve pazarlaması ile ilgili sıkıntılardan dolayı bize gelen şikâyetlerde hep Tarım Bakanımıza gittik. Sorunları anlattık ve çözülmeye başlandı. Şuan süte verilen destek sayesinde piyasadaki değeri ile yarışır bir vaziyete getirdik. Daha da iyisini hedefliyoruz” diye konuştu.
“KONYA, SANAYİ ŞEHRİ HALİNE GELDİ”
Sağlıklı ve kaliteli tesisler sayesinde ürünlerin pazarlama aşamasına geldiğini aktaran Usta, “En önemli konu; ürettiğimiz ürünü vatandaşın beğeneceği şekilde sağlıklı bir şekilde pazarlayabilmek. Bu açıdan açılışını yaptığımız tesis, pazarlama açısından ciddi katkı sağlayacaktır. Üretimdeki artışın sağlıklı bir şekilde artması ve pazarlanması sağlanacaktır. Hedefimiz; büyüyen ve gelişen Türkiye’yi, tarım ve hayvancılıkta da çok daha iyi şekilde büyümesi ve gelişmesi. Çünkü bu ülkenin temelini tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Aslında tarım ve hayvancılıktan çıkardığımız ürünlerimiz, sanayiye de temel oluşturmaktadır. Üretilen makineler ve tesislerin hepsi sanayiden geçmektedir. O yüzden Konya, sadece tarım ve hayvancılık şehri değil, aynı zamanda bir sanayi şehri haline geldi” şeklinde konuştu.
“KONYA BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIKTA TÜRKİYE’NİN LİDERİ”
Konya’nın 40 bin 838 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olduğuna değinen AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Bir milyon 960 bin hektar tarım alanı ve hayvancılıkta Konya, ülkemizin lokomotifi konumunda. Konya, Türkiye’nin tarım başkenti. Bu çerçevede Konya’daki hayvancılığı değerlendirdiğimizde ise Konya’da 867 bin 957 büyükbaş hayvan sayısı var. Konya, büyükbaş hayvancılıkta Türkiye’nin lideri. Ancak ülkemiz genelinde yılda 500 bin damızlık ve 400 bin buzağı ölüyor. Bilinçli hayvan yetiştiricisi olarak buzağıları öldürmediğimiz zaman dışarıdan hayvan getirmek zorunda kalmayacağız. Biz bunun için bu tesisimizin açılmasını son derece önemli buluyoruz. Sütteki teşviklerini alamayanlar, önümüzdeki süreçte bu teşviklerini alacaklar. Süt teşviklerimiz ve ödemelerimiz devam ediyor” dedi.
“SÜT ÜRÜNLERİNİ TÜKETEN BİR TOPLUM OLMALIYIZ”
Türkiye’deki üretimi artırmanın ve büyütmenin herkesin görevi olduğuna dikkat çeken AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Dönem dönem zorluklar yaşayabiliyoruz. Ama hükümetimizin aldığı önlemler ve Tarım Orman Bakanlığımızın son dönemde hayata geçirdiği destekler, bu zorlukların biran önce aşılmasına katkı sağlayacak. Bu topraklar kolay bedellerle bugüne gelmedi. Hala mücadele devam ediyor. Başta üreticilerimiz olmak üzere ülkemizde yaşayan herkes bu mücadelenin farkında. Süt üreticilerimizin ürünlerinin değerlendirildiği, tüketiciye daha sağlıklı süt ürünlerinin sunulduğu tesisi birlikte açtık. Süt, temel besinimiz. 7’den 77’ye hepimizin tüketmek olduğu bir besin. Hala marketlerde gazlı içecekler vezne çıkışında meşrubat olarak birinci sırada çıkıyorsa düşünmemiz lazım. Tüm süt ve süt ürünlerini tüketen bir toplum olmamız lazım” ifadelerini kullandı.
“KÜPELEME FAALİYETİNİ ÜCRETSİZ YAPIYORUZ”
Konya’nın 24 ilçesinde üretilen sütün yüzde 26’sını tek başına pazarlayan bir birlik olduklarına dikkat çeken Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, “Hizmetlerimizi her sene katlayarak ileriye götürüyoruz. 2011 yılında küpeleme hizmetimizi Tarım ve Orman Müdürlüğümüzden devralıp biz gerçekleştiriyoruz. Ayrıca üreticimize verdiğimiz sözü de tutarak küpeleme faaliyetini de ücretsiz yapıyoruz. Ayrıca 2019 yılında da birliğimize üye olmayan üreticilerimiz de dâhil olmak üzere küpeleme faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Biz ayrıca ıslah birliğiyiz. Suni tohumlama ıslahın en kolay yoludur. Şu an Konya’da yapılan suni tohumlamanın üçte birini tek başına yapan bir yapıyız. Hayvanların gebeliğine erken teşhisini sağlayan ultrason makinesiyle yıllık 50 bin ultrason muayenesi yapıyoruz” dedi.
“KIRMIZI ET SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ”
Süt tesisinin açılışında çiftçilere müjdeler veren Yıldız, “ Yakın zamanda üreticimizin memnun kalacağına inandığımız kırmızı et sorununu çözen bir projeyi hayata geçireceğiz. 30 bin metre karede yapmayı düşündüğümüz projemiz hazır. Biz üreticiler olarak artan maliyetler karşısında gerçek üreticiyi bulan krediler istiyoruz. Özellikle bakanlık tarafında verilen kredilerde işletme geçmişi olan ve bu işi yıllardır sürdüren gerçek üreticiyle bu teşviklerin buluşması gerekir. Ayrıca Fabrikamızda süzme yoğurt, rulo kaymak, tereyağı, beyaz peynir ve sütün fazla olduğu dönemde süt tozunun da ilave edilmesiyle beraber toplam kapasitesi 400 ton olacak bir fabrikanın açılışını gerçekleştiriyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.