Konya değirmen makinelerinde lider şehir

Konya değirmen makinelerinde lider şehir
Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya'nın, metal işleme makineleri sektöründe Türkiye pazarında ön sıralarda yer aldığını
Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya'nın, metal işleme makineleri sektöründe Türkiye pazarında ön sıralarda yer aldığını, değirmen makinelerinde ise sektör lideri olduğunu söyledi.
     Büyükhelvacıgil, Konya'nın dünyaya entegre olmuş, Anadolu'nun ortasından dünyanın dört bir yanına üretim ve ihracat yapan bir şehir olduğunu kaydetti.
     KSO tarafından yürütülen ''Kümelenme Projesi'' kapsamında bin 400 işletme üzerinde bir araştırma yaptıklarını ifade eden Büyükhelvacıgil, bu kapsamda otomotiv yan sanayi, makine imalat, gıda, metal sanayileri başta olmak üzere bazı sektörlerle ilgili ''Makine İmalat Sanayi ve Otomotiv Yan Sanayi Analiz Raporları''nın hazırlandığını belirtti.
     Büyükhelvacıgil, bu raporlarda, otomotiv yan sanayi ve makine imalat sanayinin Konya ihracatındaki payının yaklaşık yüzde 45 olduğunu tespit ettiklerini belirtti.
     Aynı rapora göre, KSO'ya kayıtlı makine imalat sanayinde faaliyet gösteren 269 firma bulunduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:
     ''Bu firmalar, kaldırma ve taşıma donanımları, genel amaçlı makine ve kalıp imalatı, akışkan gücü ile çalışan donanımlar, pompa ve kompresörler, tarım ve hayvancılık makineleri, değirmen makineleri ve diğer gıda makineleri ile ilgili sektörlerde üretim yapıyor. Sektörde yer alan işletmelerin yaklaşık olarak yüzde 50'si ihracat yapmaktadırlar. Araç üstü ekipman sanayinde Türkiye pazarında önemli paya sahip olan Konya, sektörde bugün Türkiye'nin lokomotifi konumundadır. Konya, metal işleme makinelerinde sektöründe Türkiye pazarında ön sıralarda yer almaktadır. Değirmen makinelerinde ise sektör lideridir. Tarım makinelerinde Türkiye pazarının yüzde 65'ine sahiptir.''
    
     -''CNC'LER ŞEHRİ KONYA''-
    
     Sektörde rekabetçi üstünlüğü sağlamak için teknoloji yoğun ürünlerin üretilmesine önem verilmesi gerektiğini anlatan Büyükhelvacıgil, bu bağlamda Konya'nın bugün bir ''CNC'ler şehri'' olarak anıldığını, ancak kentin elindeki bu gücün ne kadar olduğu ve niteliğinin net olarak belirtilebilmesi için envanterinin çıkarılması gerektiğini bildirdi.
     Sonuç olarak Konya'nın makine imalat sanayisinin güçlü bir yapıya sahip olduğunu anlatan Büyükhelvacıgil, ''Bu güçlü yapının daha da güçlü hale getirilmesi için sektördeki firmalar birlikte hareket edip ortak aklı kullanarak, işbirliğine dayalı rekabet anlayışını strateji haline getirerek, teknoloji yoğun ürünler üreterek, uluslararasılaşma oranını yükselterek daha ileri seviyelere gelebilecektir. Konya, makine imalat sanayi dezavantajlarını avantaja çevirerek sahip olduğu potansiyelle sektörde gerek ülkemizin gerekse Avrupa'nın önemli üretim üssü haline gelecektir'' diye konuştu.
     Konya'nın otomotiv yan sanayinde dünya pazarındaki payının ise her geçen gün arttığına dikkati çeken Büyükhelvacıgil, Konya'nın kalite ve kapasite olarak otomotiv yan sanayinde iddialı bir şehir olduğunu bildirdi.
    
     -KONYA'DAN DÜNYAYA OTOMOTİV YEDEK PARÇASI İHRACATI-
    
     KSO'nun hazırladığı rapora göre; Konya otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin önemli bir kısmının 10 yıl ve uzun süredir sektörde faaliyet gösterdiğini dile getiren Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:
     ''Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren işletme sahiplerinin büyük bir çoğunluğunun geçmişinin sanayici olduğu görülmektedir. Bu anlamda işletme sahiplerinin sektörel farklılığı bulunsa da yürüttükleri işin mekan ve pazar bilgisine sahip oldukları söylenebilir. İşletmelere dış satım açısından bakıldığında, İran, Suriye, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan, Cezayir gibi ülkelerin ön plana çıktığı görülmektedir. İhracat yapan işletmelerin ihracat hacimlerinin yüzde 40 düzeylerinde olduğu görülmektedir. Ayrıca işletmelerin yaklaşık yüzde 32'si ihracat yöntemi olarak dolaylı ihracatı benimsemektedirler.''
     Büyükhelvacıgil, bugün otomotiv yan sanayinde Türkiye'deki en önemli motor supap, motor piston ve gömlek, krank, dişli ve conta fabrikalarının Konya'da bulunduğunu belirterek, özelikle komple dingil parçaları ve üretimi, treyler üretimi, oto kalorifer ve ekipmanları, fren ve aksamları, hidrolik pompa, hidrolik ve pnömatik sistemler, süspansiyon parçaları, emniyet aksamları, oto cam, koltuk, döküm ve dövme parçalar gibi her türlü yedek parça ve aksesuarlarının da Konya'da üretildiğini sözlerine ekledi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.