Konya bu konuda da hızla ilerliyor
Yayınlanma:
Konya Sanayi Odası (KSO)nda Ulusal ve Uluslararası Ar-Ge Destekleri konusunda eğitim semineri düzenlendi.
Konya Sanayi Odası (KSO)’nda ‘Ulusal ve Uluslararası Ar-Ge Destekleri’ konusunda eğitim semineri düzenlendi.
Seminerde, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ELOTEG Yürütme Komisyonu Sekreteri, METATEG Yürütme Komisyonu Sekreter Vekili Cemal Zeray ‘TÜBİTAK Özel Sektöre Yönelik Ar-Ge Destekleri’, TÜBİTAK EUREKA Proje Sorumlusu Emre Yurttagül ‘AB 7. Çerçeve Programı ve KOBİ’ler Yararına Araştırmalar Programı’ ve KOSGEB-Selçuk TEKMER Müdürü Yusuf Kitiz ‘KOSGEB TEKMER Destekleri’ konusunda katılımcılara ayrıntılı bilgi verdi.
STRATEJİK DAVRANMALIYIZ
Seminerin açılışında konuşan KSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin, amaçlarının bu ülkenin kaynaklarını ve potansiyelini harekete geçirerek en yüksek verimi almak olduğunu belirtti.
Tahir Şahin,“Seminerde anlatılacak desteklerin en büyük özelliği, sanayi Ar-Ge çalışmalarını diğer araştırmalardan ayıran farkı ortaya koyacaklar. Şunu belirtmek isterim ki, sanayi Ar-Ge çalışmalarının önemi yapılan yeniliğin ekonomiye katkı sağlamasıdır” ifadelerini kullanan Şahin, “Türkiye, dünya ekonomileri arasında ilk 10 ülke içerisinde yer almayı hedefliyor. Bu hedefimize de bilim, teknoloji ve yenilik çalışmalarının ekonomiye yapacağı katkı vasıtasıyla ulaşabiliriz. Bunun içinde Ar-Ge destek mekanizmalarının etkinleştirilerek, özel sektör, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlarımızla Ar-Ge faaliyetlerine önem verilmelidir” dedi.
Türkiye’nin önümüzdeki dönemde bilim, teknoloji ve yeniliğe en fazla kaynak ayıran ilk 15 ülke arasında olmayı hedeflemesinin ise bu yolda atılan en önemli adım olduğuna dikkat çeken Şahin, “Türkiye, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı’na başarılı bir şekilde katıldı ve özellikle elektronik, nano-malzemeler, tarım-gıda, genetik, insan sağlığı ve ulaştırma gibi alanlarda önemli projelere dahil oldu. Bu desteklerden başarılı bir şekilde faydalandı ve uluslararası işbirliği ile Ar-Ge eşgüdüm projelerinde vazgeçilmez bir ortak oldu. En çok ihtiyaç duyduğumuz şey, bilgi ile hayatı buluşturmaktır. Bunu sağlayacak olan da, ne yapacağını, nasıl yapacağını ve niçin yapacağını çok iyi bilmektir. Yani kısacası, stratejik davranmaktır” diye konuştu.
Bilim ve teknoloji alanının stratejik bakışın en etkin olması gereken bir alan olduğuna vurgu yapan Şahin, daha sonra sözlerine şu şekilde devam etti: “Bütün stratejileri, gelişme yolundaki büyük atılımları hayata geçirecek olmazsa olmaz unsur elbette insan unsurudur. Çok iyi sistemler yapabilir, ürünler üretebilir, yeni tesisler inşa edebiliriz. Ancak iyi insan, iyi yetişmiş insan, iyi donanmış insan olmadan bunların hiçbiri amacını yerine getiremez. O yüzden, önce insan diyoruz. Küreselleşen ve rekabetin boyut değiştirdiği dünyamızda, “yeni ekonomi”, “girişimcilik”, “fikri sermaye”, “AR-GE”, “markalaşma”, “tasarım” ve “inovasyon” kilit kavramlar olarak öne çıkmış ve başarının anahtarı haline gelmiştir. Ülkelerin küresel rekabette öne çıkmaları, bu kavramları ne kadar verimli kullandıklarına bağlıdır. Ülkemizde Ar-Ge alanında son yıllarda yaşanan gelişmeler sevindirici ve ümit vericidir. Türkiye bugün küresel bir Ar-Ge merkezine dönüşmeye başladı. Şehrimizden örnek verecek olursak, 2005 Yılı ve önceki yıllarda Konya, TÜBİTAK desteklerinden yararlanan iller arasında sıralamada dahi yer almazken, adı sadece ‘diğer iller’ kategorisinde geçiyordu. Ancak, 2005-2008 yılları arasında Konya ‘diğer iller’ arasından çıkmayı başarmış ve TÜBİTAK’tan yüzde 2 destek almıştır. Temmuz 2009 tarihi itibarı ile Ar-Ge Desteklerinden aldığı payı yüzde 4’e yükselten Konya, 2010 yılı sonu itibariyle bu payını yüzde 5’e çıkarmayı hedeflemektedir. Küresel ekonomik kriz ortamında Ar-Ge yatırımlarının sürekliği ön plana çıktı. Bu seminerde anlatılacak desteklerden yararlanacak sanayicilerimiz, aldıkları güçle rekabetçi bir üretime sahip olacaklar.”
AR-GE’DE HEDEF; YÜZDE 60
TÜBİTAK ELOTEG (Elektrik ve Elektronik Teknolojileri Grubu) Yürütme Komitesi Sekreteri, METATEG (Malzeme, Metalürji ve Kimya Teknolojileri Grubu) Yürütme Komitesi Sekreter Vekili Cemal Zeray, Türkiye’de 2002 yılında özel sektörün Ar-Ge harcamaları içindeki payının yüzde 29 olduğunu, ancak 2013 yılında bu oranı yüzde 60’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Zeray, Türkiye’de özel sektörün Ar-Ge harcamalarındaki payının artığını, ancak bu oranın hala Avrupa Birliği ortalamasının üçte ikisi olduğunu vurguladı.
Zeray, Türkiye’de TÜBİTAK başta olmak üzere DTM, KOSGEB ve Sanayi Bakanlığı’nın hibe desteği verdiğini, TTGV’nin ise proje desteği verdiğini ifade etti.
TÜBİTAK’ın beş ayrı destekleme programı uyguladığını belirten Zeray, bunları şu şekilde sıraladı: “Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleri Programı, Ar-Ge Proje Pazarı Destekleme Programı, KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı, Teknogirişim Destek Programı ve Uluslar arası Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı.”
Zeray, TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleri Programı’ndan sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın, ülkede katma değer yaratacak bütün şirketlerin başvurabileceklerini ifade ederek, “Bu programda ödemeler harcama yapıldıktan sonra yapılıyor. Destek oranı yüzde 60’a varıyor, destekleme süresi ise en çok 36 ayla sınırlıdır” diye konuştu.
Zeray, TÜBİTAK’a başvuruların tamamen elektronik ortamda yapıldığını, dosya taşıma işlemlerinin artık sona erdiğini sözlerine ekledi.
ÖNCE ÇAĞRI YAYINLANIYOR
TÜBİTAK EUREKA Proje Sorumlusu Emre Yurttagül, “AB 7. Çerçeve Programı ve KOBİ’ler Yararına Araştırmalar” konulu bir sunum yaptı. Yurttagül, AB Çerçeve Programlarının, 3-5 yıl sonra pazara sunulacak, çok yıllı program olduğunu söyledi.
Yurttagül, 7. Çerçeve Programı’nda önce çağrı yayınlandığını belirtti ve süreci şu şekilde ifade etti: “ Önce çağrı yayınlanıyor ve konu başlıklarında konsorsiyumlar oluşturulup, başvurular alınıyor. Değerlendirme sürecinde ise Avrupa Komisyonu söz sahibi. Avrupa Komisyonu bağımsız hakemlerle değerlendirme yapıyor. Bu değerlendirme sonucunda proje, başarılı veya başarısız oluyor ya da yedek listeye alınıyor.”
Yurttagül, katılımcılara pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası Ar-Ge destek programı olan EUREKA Programı’nı da anlattı.
Programda ayrıca Selçuk TEKMER Müdürü Yusuf Kitiz, “KOSGEB TEKMER Destekleri” hakkında bilgi verdi.
Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.