Konya 2023 için ortak akılda buluşuyor
Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Konya Ticaret Borsası’nın Haziran ayında yaptığı ortak meclis toplantısının ardından, Konya’nın ekonomi ve sosyal hayatına yön veren kurum ve kuruluşlar 2023 hedefi için bir araya geldi.
KSO’daki istişare toplantısına Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Konya Ticaret Borsası Başkanı M. Uğur Kaleli ve Yönetim Kurulu üyeleri ile odaların ve borsanın Meclis Başkanları, MÜSİAD Başkanı Aslan Korkmaz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Konya Platformu Başkanı Mehmet Ali Çelik ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Uzman ve Yönetim Kurulu Üyeleri, AKTİSAD Başkanı Ali Akın ve Yönetim Kurulu Üyeleri, ASKON Başkanı Yakup Yıldırım ve Yönetim Kurulu Üyeleri, KOSGİAD Başkanı Mehmet Atsan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, KOSİAD Başkanı Turgay Bilge ve Yönetim Kurulu Üyeleri, TÜMSİAD Başkan Yardımcısı Kemal Çatlı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, ANSİFED Başkanı Vedat Yöndem ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Toplantıda, Konya’nın 2023 vizyonu tartışılarak, bu hedefe ulaşmak için stratejik bilgi ve ortak akılda buluşulması gerektiğine dikkat çekildi.
2023 KONYA İÇİN UZAK BİR HEDEF DEĞİL
Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’nın sanayi, tarım ve ticaretiyle önemli bir şehir olduğunu, bunun için 2023 hedeflerinin Konya için uzak bir hedef olmadığını söyledi. Konya’nın ortak akılda buluşarak, ortak bir hedef koymasının önemine değinen Büyükhelvacıgil, “2023 hedefine nasıl gideceğimizi, hangi yol ve yöntemleri izleyeceğimizi, zayıf yönlerimizi nasıl güçlendirip, fırsatları nasıl değerlendireceğimizi doğru ve net bir şekilde ortaya koymalıyız. Öyle ki; ilk çeyrekte yüzde 11 büyüme oranıyla dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olmayı başarmışsak, 2023’de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmememiz için hiçbir sebep yok” şeklinde konuştu. Başkan Büyükhelvacıgil, Konya Sanayi Odası’nın otomotiv, döküm ve ayakkabı sektörlerinde yürüttüğü kümelenme projelerini birlik ve beraberliğe örnek göstererek, kümelenmede sağlanan beraberlikle ayakkabı sektöründe Shoe Coll diye ortak bir marka oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.
ZENGİNLİKLERİMİZİ EKONOMİK OLARAK DA TAÇLANDIRMALIYIZ
Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli de Türkiye’nin bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu, ‘artık ben yaptım oldu’ devrinin bittiğini vurguladı. Ortak aklın herkes için çok şey ifade ettiğini belirten Kaleli, “En küçük işletmelerden devletlere kadar her kesimin ortak bir hedef için, stratejik bir şekilde çalışmasının zorunlu olduğunu biliyoruz. Bizim amacımız da Konya adına bir strateji belirlemek ve bu strateji üzerinde yürümek. Bunu yaparken de iyi bir bilgi ve stratejik akla ihtiyaç var. Konya, sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleri ekonomik olarak da, 32 bin KOBİ’si, tarım potansiyeli ve müteşebbis gücüyle taçlandırmak istiyor. Konya hedefine ulaşmak için üretmelidir. Üretmeden istenilen hedeflere ulaşmak mümkün değildir. Çok güzel bir coğrafya ve çok geniş topraklar üzerinde yaşıyoruz. Bu potansiyelimizi iyi şekilde değerlendirmeli, Tarımı sanayileştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.
HEDEF İÇİN EN ÖNEMLİ ADIM BİRLİK BERABERLİK
Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk ise, İş âleminin bütün kesimlerinin bir arada olduğu toplantıda ortaya çıkacak fikirlerin Konya’nın 2023 hedefine ulaşmasında önemli bir yol haritası olacağını söyledi. Başkan Öztürk Türkiye’nin 2023 hedefine mevcut yapıyla ulaşamayacağına işaret ederek, yeni merkez şehirler oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Öztürk, “Türkiye, uzun yıllardan sonra ilk defa uzun projeksiyonlu 2023 hedefini ortaya koydu. Bunun içerisinde ekonomik ve sosyal hedefler var. Bu hedefe ulaşmada hepimize görevler düşüyor. Türkiye’nin 2023’teki ihracat hedefine ulaşması için Konya’nın 16 milyar dolar ihracat yapması, nüfusa göre milli gelirde üç kat büyümesi gerekiyor. Merkezden konulan bu hedefe kendiliğinden ulaşılabilmesi mümkün değil. Şehirlerinde bu hedefe kilitlenmeleri gerekiyor. Bu konuda Konya’da en önemli adımın birlik ve beraberlikle atıldığını düşünüyorum. Hedeflerde de birlik ve beraberlik olması, ortak aklın kullanılması amacımıza ulaşmamızı kolaylaştıracaktır” dedi.
Odalar ve Borsa Başkanlarının konuşmalarının ardından STK Başkan ve Yöneticileri de Konya’nın 2023 vizyonuyla ilgili düşüncelerini paylaştı. Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Konya’da yeni cazibe merkezleri oluşturularak, sahip olduğu değerlerin ön plana çıkarılması ve bütün potansiyelinin iyi bir şekilde tanıtılması gerektiğini söyledi. Akman, Erzurum’da düzenlenen kış olimpiyatlarını örnek göstererek, Konya’nın da 2013-2014’te uluslar arası bir etkinlik düzenlemesi gerektiğini belirtti.
STK Başkanlarının konuşmalarının ardından Yöneticileri de söz alarak, görüşlerini katılımcılarla paylaştı.
2023 hedeflerinin tartışıldığı toplantıda, Sanayi, tarım, ticaret ve turizmde Konya’nın bütün ekonomik potansiyelinin değerlendirilmesi için; gençlerin girişimciliğe özendirilmesi, Konya’nın tanıtılması, ulaşım ve lojistikle ilgili sorunların çözülmesi, teşvik politikası, markalaşma, kurumsallaşma, tarihi ve kültürel değerlerin ön plana çıkarılması, ihracatın artırılması gibi pek çok konuda görüş alış verişinde bulunuldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.