Kış turizminin merkezi

Kış turizminin merkezi
Derbent Aladağ Kayak Merkezi'nde başlayan ‘Kış Etkinlikleri’ programı, güzel görüntülere sahne oldu.

Derbent Aladağ Kayak Merkezi'nde başlayan ‘Kış Etkinlikleri’ programı, güzel görüntülere sahne oldu. Aladağ’daki kış etkinlikleri kapsamında 8-13 yaş ile 13 yaş ve üzeri olmak üzere kızak yarışları yapılırken; halat çekme yarışı, aileler arası kardan adam yapma yarışı ve Off-Road vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

Aladağ tesislerin yapılması için 15 yıldır büyük bir çaba sarf ettiklerini kaydeden, Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, “Üç dönemdir Derbent Belediye Başkanı olarak görevdeyim. Üç dönemdir Aladağ’ın fizibilitesini yaptık. Hatırlarsanız 15 yıl önce ilk defa bu projeden bahsettiğimizde insanlar bunu biraz tebessümle karşıladı. Konya gibi bozkırda kayak merkezi olur mu diye. Ama biz yılmadan devam ettik ve fizibilite raporunu hazırladık. Olabilirliğini ispatladık. Arkasından master plan projesi hazırlandı” dedi.

konya-derbent--aladag-(5).jpg

“54 MİLYON KARELİK ALAN”

Aladağ’daki kayak merkezinin 54 milyon metre kare olduğunun bilgisini veren Belediye Başkanı Hamdi Acar, “Bu alanın tamamında plan ve yerleşkeleri yapıldı. Binlerce sayfalık bilimsel çalışmalar var. Bunun sonucunda Bakanlar Kurulu kararı ve sonra Cumhurbaşkanımızın kararıyla Aladağ, Kültür Turizm Alanı yapıldı. Anlamı şuydu; Burada yaz ve kış doğa sporları yapılabilir. Bunun için burası uygundur. Ayrıca buraya yatırım yapan iş adamlarına da devlet dolaylı olarak teşvik sağlıyor. Peki, ondan sonra Konya Büyükşehir’le biz buraların ihalelerine girebildik mi? Giremedik. Çünkü burası orman olduğu ve Erciyes hazine arazisi olduğu için orada çok hızlı bir şekilde otellerin kayak pistlerinin yapımına başlandı” diye konuştu.

konya-derbent--aladag-(4).jpg

“1 AY İÇERİSİNDE TAHSİS GERÇEKLEŞECEK”

Ormanlık bir alan olduğu için Aladağ’da bir kayak merkezi ve spor alanı olması gerektiğini söyleyen Başkan Hamdi Acar, “Tahsis için de Orman Turizm Bakanlığı ve Spor Bakanlığı’nın ortak protokolü lazımdı. Ancak erken seçimlerden dolayı da tahsiste gecikme oldu. Biz geçtiğimiz yıl Şeb-i Arus’ta Aladağ’ın açılışını yapacağız diye sizlere söylemiştik. Ama bu sözümüz yerine gelmedi. Ama inşallah bu dönem de, 1 ay içerisinde tahsis gerçekleşecek. Ondan sonra da Konya Büyükşehir’imizle gerek mekanik tesisler gerekse günü birlik tesislerin ihalesi yapılacak. Birinci etabı inşallah önümüzdeki Şeb-i Arus’ta gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

konya-derbent--aladag-(3).jpg

“KONYA’MIZA BU GÜZELLİK KAZANDIRILACAK”

Aladağ’da kızak yapacak insanların 15-20 dakika tırmanmak zorunda olduğunu ifade eden Hamdi Acar şöyle devam etti: “Tekrar tırmanması biraz efor gerektiriyor. İnşallah Konya’mıza bu güzellik kazandırılacak. Aladağ’da artı olarak değerlendirilen bin 900 metreye kadar ulaşan çam ormanları var. Kayak alanları doğal bitki örtüsüyle kaplı ki, bu da karın tutma özelliğine sahip olmasına neden oluyor. Kristal kar yapısına sahip. Mavi pistler 15 ve 20 dereceye eğilimlerde kaymak için çok ideal. Mesela Uludağ’da çok daha sarp olduğu için yeni başlayan insanların orada çok kaza yaptığını görüyorsunuz. Burada bu avantaj artı. Toplamda 25 kilometre mavi siyah kırmızı pistlere sahibiz.”

konya-derbent--aladag-(2).jpg

“BU YAPIYI YAZIN DA KULLANACAĞIZ”

Aladağ’ı yazın da kullanacaklarına değinen Acar, “Buraya yatırım yapan vatandaşlarımız, dört ay pist yatırımları yaparak sezonu kapatmayacak ve teleferik 365 gün çalışacak. Yapılan sosyal tesisler, restoranlar ve kafeler 365 gün çalışacak. Çünkü burada futbol takımları için kamp yerleri olacak. Dağ kızakları ve dağ bisikletleri için yarış pistleri olacak. Dağcılık yapılacak. Yamaç paraşütü yapılıyor. Yani yaz-kış 365 gün Konya’mızın ihtiyaç duyduğu doğa sporlarını Konya’mıza sunacak” diye konuştu.

konya-derbent--aladag-(1).jpg

“HEM SEVİNDİRİCİ HEM ÜZÜCÜ”

Aladağ’ın hem sevindirici hem de üzücü yanının olduğunu kaydeden Acar, “Sevinci, bu proje gerçekten Konya’mıza çok güzel bir prova. Dededen toruna kadar herkesin kardaki mutluluğunu ve sevincini görmeye değiyor. Hüznü ise keşke bunu birkaç yıl önce yapabilseydik. Valimiz burada olacaktı. Bu tarihi kendi belirlemişti ama İçişleri Bakanlığı’mızın yaptığı toplantıya gitmek zorunda olduğu için çok üzgün. Sizlere de selamlarını iletiyor. Kendisi kayak sevdalısı ve profesyonel kayak yapan biri. İnşallah o da bu sürece hız verecek” ifadelerini kullandı.

 “TOPLUM SAĞLIĞINA KATKI SAĞLAYACAK”

Önümüzdeki sezona Aladağ’ı Konya’ya kazandıracaklarının altını çizen Acar, ”Konya 2 milyonu aşan bir yer. Bu yapılanlar yetmez, daha iyisi olacak. Kaldı ki burada uluslararası kayak yarışlarının yapılması mümkün. Biz küçük bir ilçenin belediye başkanı olarak kazanımları gösteriyoruz. Ama bu kazanım hepimize olacak. Ben bu yapımdan dolayı herhangi bir şey kazanmayacağım. Sadece mutlu olacağım. Konya’daki o stresi ve sıkıntıyı atmanın en güzel yanı burası. İnşallah burası ruhsal olarak toplum sağlığına da katkı sağlayacak bir yer olacak” diyerek sözlerini tamamladı.

“BÜYÜK BİR BAŞARI”

Anadolu’nun küçük bir kasabasında böyle bir yeri keşfetmenin mutluluğuna değinen Öğretmen Halil Demir; “Buraya benim ikinci gelişim. Beyşehir’den geliyoruz. Organizasyonun da beklentilerimin çok üstünde olduğunu söylemek istiyorum. Derbent gibi küçük bir ilçede bu kadar güzel bir merkez yapabilmek ve insanları burada toplayabilmek büyük bir başarıdır. Konyalıların buraya sahip çıkmalarını istiyorum. Konya’nın da artık bir kayak merkezi var. Başka bir yere değil buraya gelsinler” şeklinde konuştu.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.