Kırım'ı aldı G-8'den kovuldu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılarak Rusya'ya bağlanma kararını onayladı. Rusya liderinin attığı imzayla, Kırım Özer Cumhuriyeti resmen Rusya toprağı oldu ve 'yeni bir federal bölge' oluşturulması kararı alındı. İmzadan önce Kremlin Sarayı'nın bir zamanlar çarların zafer konuşması yaptığı Georgiyevski Salonu'nda parlamenterlere seslenen Putin'in sözleri dinleyiciler tarafından yoğun alkışlarla kesildi. Sözlerine, Kırım'ın Rusya'nın her zaman ayrılmaz parçası olduğunu vurgulayarak başlayan Putin, SSCB lideri Nikita Kuruşçev'in 1954 yılında Kırım'ı Ukrayna'ya verme kararının anayasaya aykırı olarak gerçekleştiğini söyledi.
PATATES ÇUVALI GİBİ
Putin,'Milyonlarca Rus vatandaşı bir ülkede yatıp, başka bir ülkede uyandı. Kırımlılar, 1991 yılında onların bir elden başka bir ele patates çuvalı gibi verildiğini söylüyorlar. O dönemde Rusya kötü bir durumdaydı ve kendi çıkarlarını koruyamadı. Bölgede huzursuzluk çıkmaması için bu duruma göz yumduk' diye konuştu. Kırım'daki referandumun uluslararası hukuka uygun olduğunu ileri süren Rus lider, 'Rusya'nın Kırım'a müdahale ettiğinden bahsediyorlar. Çok ilginç, tek bir silah sesi bile duyulmadan nasıl müdahale olabiliyor?' diye sordu.
BATI AMATÖRCE DAVRANDI
Batılı müttefiklerin Ukrayna konusunda Moskova'yı aldattıkları ve çizgiyi geçerek sorumsuzca ve amatörce hareket ettiğini kaydeden Putin sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bizi yaptırımlarla tehdit ediyorlar. Biz zaten bir dizi sınırlamayla yaşıyoruz. Rusya'yı köşeye sıkıştırma politikası bugün de devam ediyor. Politikalarımızı uyguladığımız için bizi köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Ama her şeyin bir sınırı var.'
Konuşmasında ABD'ye sert eleştiriler de yönelten Putin, Washington'un dış politikasını uluslararası kurallarla değil, 'namlunun ucu' ile belirlediğini ileri sürdü.
İnternetten yayımlandı
Basın toplantısının ardından Putin ve Moskova'ya gelen Kırım liderleri, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması için anlaşmayı imzaladı. Kremlin'in internet sitesinde yayımlanan belge, 'Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını ve Rusya Federasyonu dahilinde yeni bölgeler oluşturulmasını' öngörüyor. Putin, önceki gün imzaladığı kararnameyle de, Kırım'ı 'bağımsız bir devlet olarak' tanımıştı. Belgede, 'Kırım Cumhuriyeti'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanındığı' ifade edilmişti.
Kiev'e teselli verdi!
Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne her zaman saygı duyduklarını kaydeden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Sizi Rusya ile korkutanlara inanmayın. Biz Ukrayna'nın bölünmesini istemiyoruz, bizim buna ihtiyacımız yok. Kırım, asırlarca olduğu gibi orada yaşayan halkların toprağı olarak kalacak. Kırım bizim ortak mirasımız. Burası stratejik bir bölge ve sadece Rusya'nın sürdürülebilir egemenliği altında kalabilir' diye konuştu.
Ukraynalı askerlere saldırı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'ı ülkesine bağlayan anlaşmaya imza atmasından saatler sonra Kırım'da silah sesi duyuldu. Başkent Akmescit'te Ukrayna'ya ait bir askeri üs, Rus askerlerin saldırısına uğradı. Saldırıda Ukraynalı bir subay yaralandı. Rus haber ajansı Interfax'a açıklama yapan Ukraynalı sözcü, 'Ukraynalı bir subay sırtından yaralandı. Kendimizi savunmak için ikinci katta barikat oluşturduk. Ana karargahımızı ele geçirdiler ve komutanımız esir alındı. Silahlarımızı bırakarak, teslim olmamızı istiyorlar' dedi.
'Listeye bizi de ekleyin'
Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın 353 vekili, ABD Başkanı Barack Obama ve Avrupa Birliği'nden (AB) Rusya'ya karşı oluşturulan yaptırım listesine kendilerinin de eklenmesini istedi.
ABD'den askeri hamle
ABD Başkan Yardıcısı Joe Biden, Rusya'nın saldırganca tutumuna karşı müttefiklerin savunmasını temin etmeye yönelik bir adım olarak Amerikan askerlerini Baltık bölgesine kaydırılacağını açıkladı. Biden, Rusya'ya yaptırımlarını arttıracağını da ifade etti.
İmza şov!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması anlaşmasını imzaladı. Şova dönüşen anlaşma törenine Putin, Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy ve Kırım Meclis Başkanı Vladimir Konstantinov katıldı.
Kulüpten attılar
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya'nın 'zenginler kulübü' olarak adlandırılan G-8'e katılımının askıya alındığını açıkladı. Karara gerekçe olarak Rusya'nın Kırım politikası gösterildi.Yedi ülke, Rusya'nın Haziran ayında Soçi'de ev sahipliği yapmasının planlandığı G-8 zirvesinin hazırlıklarını hali hazırda askıya almıştı. Fransız bakan dün Europe-1 radyosuna yaptığı açıklamada, 'Rusya'nın katılımını askıya almaya karar verdik. Yedi ülke Rusya olmadan bir araya gelecek' dedi.
Üç ayrı resmi dil
Kremlin Sarayı'ndaki basın toplantısında 16 Mart'ta yapılan referandumun Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin tercihini ortaya koyduğunu ileri süren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Kırım halkına destek çıkmak durumundayız. Bundan sonraki süreçte de Kırım da üç dil olacaktır, Rusca, Tatarca ve Ukraynaca' dedi. Bu arada, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasına tepki gösteren İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, Putin'in Ukrayna'da izlediği politikanın ve Batı'ya yönelik açıklamalarının talihsiz olduğunu ve Rusya'nın 'izolasyon yolunu' seçtiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.