Kırgızistan'daki olaylarda 100 ölü iddiası
Kırgız Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in istifasını isteyen muhalefet yanlıları, bugün ülkede meydana gelen olaylarda yaklaşık 100 kişinin öldüğünü iddia etti.
Öte yandan Bişkek'te Devlet Başkanlığı binası dışındaki tüm resmi kurumlar, muhalefet yanlılarının eline geçtiği ve yağmalandığı belirtiliyor.
AFP'nin bildirdiğine göre, yüzlerce gösterici Bişkek'teki televizyon binasını ele geçirdi. Kanalların da yayın yapmadığı belirtildi.
Öte yandan Birinci Başbakan Yardımcısı Akılbek Japarov'un Talas'ta göstericilerin eline rehin düştüğü kaydedildi.
AP muhabiri, polisin kalabalığa açtığı ateşte ölenlerin sayısının 12'ye çıktığını, 12 kadar kişinin de yaralandığını belirtirken, bir muhalif eylemci olaylarda 17 kişinin öldüğünü söyledi.
İÇİŞLERİ BAKANI ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI
Kırgızistan'da Talas kentinde rehin alınan ve dövülen İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev'in öldüğü ileri sürüldü.
Akipress Haber ajansında çıkan haberde, Kongantiyev'in öldüğü yönünde bilgiler alındığı kaydedildi.
Olaylarda en az 10 kişinin ise yaralandığı kaydedildi.
Bu arada Devlet Başkanlığı binasının önünde başlayan çatışmanın yayıldığı görülüyor. Göstericilerden büyük bir grubun devlet televizyonunun binasını işgal etmek üzere harekete geçtiği belirtildi.
Uluslararası haber ajansları, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Devlet Başkanlığı binasının önünde polis ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmada ölülerin olduğunu bildirdi.
Başkanlık binasının önünde bir aracı ateşe veren göstericiler, polislerin araçlarına ve silahlarına el koydu. Paniğin hakim olduğu başkentte halk dükkanları boşaltıyor, trafik, olay bölgesi civarında kilitlendi.
Devlet Başkanlığı binası önünde polisin müdahale ettiği binlerce gösterici, sopa ve şişelerle karşılık veriyor. Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı bomba ve plastik mermi kullanıyor. Ayrıca silah sesleri duyuluyor.
AA muhabirinin Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Kırgızistan'da şu anda önce ülkenin kuzeyinde başlayan bugün de başkent Bişkek'e sıçrayan halk hareketi benzeri bir durum bulunuyor.
Diplomatik kaynaklar, bu aşamada durumun güvenlik güçlerinin kontrolü altında göründüğüne, ancak Kırgızistan'ın her ihtimale açık bir ülke olduğuna dikkati çekerek, durumu hassasiyetle takip ettiklerini kaydettiler.
Kırgızistan'ın Talas kentinden sonra bugün başkent Bişkek ve Narın kentinde de toplanan muhalefet yanlılarına, polis müdahale ediyor.
Bişkek'te, Sosyal Demokrat Partisi (SDP) binası önünde sabah saatlerinde toplanmaya başlayan göstericileri polis göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı, eylemcilerden bazılarını gözaltına aldı.
Narın kentinde ise, 3 binden fazla muhalefet temsilcisi eyalet valiliği binası önünde toplandı. Narın'da binaya girmeye çalışan göstericileri polis engelliyor.
Göstericiler bugün Talas eyalet valiliği binasının ardından belediye binasını da işgal etti. Kentte yaklaşık 7 bin gösterici emniyet binasını ele geçirmeye çalışıyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, başkent Bişkek'te de Sosyal Demokrat Parti binasının önünde silah sesleri duyuluyor. Otomobillerin ateşe verildiği bildirildi.
Kongantiyev, Talas kentinde durumun kontrol altına alındığını, ancak valilik binasının ve polis karakolunun çok zarar gördüğünü, temizlik çalışmalarının başladığını belirtti.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, dün akşam ve gece yarısı 80'den fazla kişinin yaralandığını bildirdi. Yaralıların arasında 35 polisin olduğunu ifade eden yetkililer, 5 kişinin durumunun ağır olduğunu belirtti.
Bu arada, ülkede dünden beri internet hizmeti verilmiyor. Talas kentiyle telefon bağlantısı sağlanamıyor. Yerel haber ajansları da olaylarla ilgili haberlere çok fazla yer vermiyor.
Ülkede muhalefet, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in istifa etmesini istiyor ve yolsuzluğun üzerine gitme ve üst düzey mevkilerdeki akrabaların kovulması gibi talepleri yerine getirilmezse protestolara devam etme tehdidinde bulunuyor.
YARALI SAYISI 100'Ü AŞTI
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çatışmalar sürüyor. Göstericiler tarafından işgal edilen devlet televizyonu büyük hasar gördü.
Ala Too meydanından ve Devlet Başkanlığı binası önünden dağılmayan binlerce gösterici, belli aralıklarla Devlet Başkanlığı binasının demirlerini zorluyor. Binanın çatısından ve bahçesinden güvenlik güçleri, göstericilere karşı plastik mermi kullanıyor. Devlet Başkanlığı binasının karşısındaki devlet hastanesine başından ve sırtından vurulmuş göstericiler getirildi.
Talas kentinde bulunan İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev ile Başbakan Birinci Yardımcısı Akılbek Caparov göstericiler tarafından rehin alındı. İçişleri Bakanını rehin alan ve taşlarla döven göstericiler, bakandan polise ateş etmemesi ve halka katılması için emir vermesini istiyor. Tarım Bakanı İskenderbek Aydaraliyev ise rehin alındıktan sonra akrabaları tarafından kurtarıldı.
Ala Too meydanında dükkanların camları kırıldı, araçlar devrildi ve ateşe verildi. Talas kenti ile Narın, Issık Göl ve Bişkek çevresindeki ilçe ve kentlerin muhaliflerin kontrolünde bulunduğu belirtildi. Öte yandan hastanedeki doktorlar, 6 kişinin öldüğünü, yaralı sayısının 100'ü aştığını ifade etti.
AP ajansı ise olaylarda 12 kişinin öldüğü yolundaki haberine düzeltme geçerek, bölgedeki muhabirinin vurulmuş 12 kişiyi gördüğünü duyurdu. Bu arada gazeteciler ve doktorlar işlerini yapmakta zorluk çekiyor ve yer yer saldırılara uğruyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.