Kenelerle mücadele için dünyaya geldiler
Çevre ve Orman Bakanlığınca Doğal Yaşamı Sülünle Destekleme Programı kapsamında kenelerle mücadele etmek amacıyla üretilen sülünler yumurtadan çıktı.
''Sülün diyarı'' olarak bilinen Samsun'da kurulu ve kendi alanında Türkiye'deki en önemli işletme konumunda bulunan Samsun Sülün Üretme İstasyonunda yetiştirilen sülünlerin, her yıl yurdun çeşitli bölgelerinde doğaya salındığını belirten Albayrak, şöyle devam etti:''Bu yıl bakanlığımız 12 bin sülün üretmemizi istedi. Ancak biz bu rakamı geçeceğiz. Ürettiğimiz sülünleri doğal ortamlarına alıştırdıktan sonra çeşitli bölgelerde doğaya salıyoruz. Bu sülünler insanların geleceği için çalışıyor. Bu hayvanlar, doğal hayatta zararlılarla mücadele için savaşıyor. Kene ve kımıl gibi hayvanlarla besleniyor ve insanlara zarar veren canlılarla mücadele ediyor. Özellikle kene varlığının azalmasında büyük katkı sağlıyor.''
Albayrak, bu yılki ilk sülün yavrularının yumurtadan çıktığını belirterek, üretme istasyonunda yaklaşık 2 ay boyunca sürekli üretim yapılacağını söyledi.
-SÜLÜN DİYARI SAMSUN-
Türkiye'de ise özellikle Samsun'un Çarşamba ilçesinden başlayan kıyı şeridini takiben Kızılırmak Deltası ve Sinop dolayları ile Ünye ilçesinin Akçay ve Çürükceviz Deresi yöresini yaşama bölgesi olarak seçen sülünlerin, geçmiş dönemlerde padişah sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer aldığı belirtiliyor.
Bazı yazılı kaynaklarda ''sülün diyarı'' olarak nitelendirilen Samsun'da sülün simgesi, geçmiş dönemlerde başta belediye olmak üzere birçok kuruluşun ambleminde yer almıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.