'Katsayı değişikliğinde yargının etkisi var'
Yayınlanma:
Yüksek Öğretim Kurumunun yeni katsayı oranlarını açıklaması ile beraber Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) karara tepki gösterdi.
Yüksek Öğretim Kurumu’nun yeni katsayı oranlarını açıklaması ile beraber Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) karara tepki gösterdi.
Konu ile ilgili bir açıklama yayınlayan TİMAV Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, yeni katsayının eğitim-öğretim sistemindeki yetki ve sorumluluk karmaşasının bir ürünü olduğunu söyledi.
Abdullah Ecevit Öksüz, “Danıştay 8. Dairesi’nin iptali ile yeniden değerlendirilen yükseköğretime geçişteki katsayı uygulamasında yapılan düzenleme bilimsel gerçeklerle değil, yargı organlarının yaklaşımlarına göre yapılmıştır. Üniversiteler bilim yuvaları, okullarımız eğitim öğretim yuvaları akademisyenlerimiz ve öğretmenlerimiz de ülkemizin en büyük enerjisi olan gençlerimizin bilgi ve eğitim pınarıdır. Bu kurumlar ve kişiler evrensel hukuki değerler ve objektif bilimsel gerçeklerle yönetilmeli ve yönlendirilmelidir. Yüksek Öğretim Kurumunun yeni katsayı düzenlemesi bu objektif değerler, evrensel hukuk ve bilimsel gerçeklerden çok yargıçların taraflı olduğunu düşündüğümüz içtihatları doğrultusunda yapılmıştır. Dolayısıyla halen meslek liselerimiz ve imam hatip liselerinin önündeki katsayı engeli kalkmamıştır, kaldırılamamıştır. Yaklaşık bir buçuk milyon evladımızı ilgilendiren bu karar hem konusu itibarıyla hem yetki ve sorumluluk gerekçeleri ile değerlendirildiğinde yargıçların gölgesi ve istekleri ile değil, bilim insanlarının bilimsel gerçek ve gereksinimleri ile ele alınmalıydı” dedi.
YÖK’ün yaptığı bu düzenlemeyi yargı etkisinden kurtularak bağımsız şekilde değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Öksüz, “ Katsayı ve benzeri engelleri aşarak üniversite eğitimi alabilen insanların bile eğitim aldıkları alanlar dışında çalıştıkları yoğunlukla karşılaşılan bir gerçek iken; bir tıp doktorunun pazarlama bilimi ile, bir mühendisin işletmecilikle, bir öğretmenin müteahhitlikle ilgili alanlarda iş gördükleri toplumsal bir gerçeğimiz olarak ortadadır. Yüksek öğretim alanı dışında büyüklerinin meslek farklılaşmaları yaşadıklarını gören gençlerimiz katsayı engeli ile daha küçücük yaşlarda kendi iradeleri ve ilgilerine göre farklı alanlara geçebilme özgürlüklerinin elinden alındığını fark etmeleri acaba hangi bilimsel gerçekle, hangi özgürlüklerle, hangi vicdanlarla gençlerimize izah edilebilir. Alınan karar, 28 Şubat mantığının etkisini hafifletse de adaleti tesis eden bir sonuç doğurmamıştır. Bir puan bile sıralamada binceler öğrencimizin yerini değiştirirken, 3 ile 15 puan aralığı asla kolay tolere edilebilecek bir puan aralığı değildir” ifadelerine yer verdi.
Güncel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.