Katar cephaneliği
Katar ekonomisinin dev petrol ve doğal gaz rezervlerine dayanması ve ihracatın deniz yoluyla yapılması, Doha'yı deniz savunması konusunda daha hassas hale getirdi. Bu hafta Doha'da gerçekleşen 4. Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı'nda yapılan açıklamaya göre ABD, Çin, Almanya, Türkiye ve Fransa gibi ülkelerle 23 milyar dolarlık silah anlaşmaları imzaladı.
ASLAN PAYI ABD'NİN
En büyük payı ise 7 milyar 600 milyon dolarla ABD alıyor. Katar Emirliği Boeing'den 24 adet AH-64E Apaçi helikopter ve 3 adet 737 Airborne erken ikaz ve komuta kontrol sistemli hava aracı alacak. Katar ayrıca ABD merkezli, dünyanın en büyük güdümlü füze üreticisi Raytheon'dan 2 milyar dolar ödeyerek Patriot füze savunma sistemi ve Raytheon-Lockheed ortak yapımı Javelin füzelerini sipariş etti.
PENTAGON'DAN ÖZEL ONAY
Bu füze alımının 2012 yılı Kasım ayında Pentagon tarafından onaylandığı belirtildi. Boeing'den 24 adet AH-64E Apaçi helikopter ve 3 adet 737 Airborne erken ikaz ve komuta kontrol sistemli hava aracı alacak olan Katar, Fransa'yla da 22 adet NH90 askeri helikopter ve 2 Airbus ikmal tankeri için anlaşma imzaladı.
Kendini iran'a karşı koruyacak
Suudi kaynaklı Al Arabiyya televizyonundaki yorumda silahların İran'a karşı alındığı kaydedilirken bazı yorumlarda da alınacak bazı silahların Suriyeli muhaliflere aktarılacağı ileri sürüldü. Reuters'da geçen yorumda ise Katar'ın diğer Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin kendilerini komşuları İran'a ve Arap Baharı sonrası yükselen iç tehlikelere karşı korumak amacıyla, yüksek teknoloji ürünü askeri teçhizat alımı yaptıkları ifade edildi.
En büyük askeri gemi alımı Türkiye'den
Antalya merkezli Ares Shipyard ile Katar arasında 2 adet 46-metre, 10 tane 33-metre ve 5 adet 23-metre uzunluğunda toplam 17 sahil güvenlik botu alımı anlaşması yapıldı. Askeri gemi kategorisinde söz konusu anlaşmanın bölgede yapılan en büyük satınalma olduğu belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.