Kartellere AB kriteri
Hükümet, rekabeti ihlal edici şekilde ortaklaşa fiyat belirleyen, küçük şirketleri ezen ve tüketicileri mağdur eden tröstlerle ve kartellerle etkin şekilde mücadele etmek için Avrupa Birliği standartlarında yeni bir rekabet kanunu çıkarmaya hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 24 Ocak 2014 tarihinde TBMM'ye sunulan 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, Türkiye'de fiyatlar üzerinde baskı oluşturarak kartelleşen şirketleri paniğe sevk ettiği belirtiliyor.
ANTİ TRÖSTLER KORKTU
Piyasanın rekabetçi özelliklerini kaybetmemesi için, tekellere veya piyasada yapılmakta olan sınırlandırıcı faaliyetlere karşı yürürlüğe konulmuş uygulamalar olarak bilinen anti tröst düzenlemeler yolda. Bu kapsamda da dünyada ilk anti-tröst uygulama 1890 'de Sherman Anti-Tröst Kanunu ile ABD'de gerçekleştirilmişti. 1912'de hayata geçen Clayton yasası ile ABD'li büyük petrol ve finans şirketleri piyasayı bozdukları için parçalara ayrılmışlardı.
AB'YE UYUM SAĞLANACAK
Tasarının gerekçesinde Rekabet Kanunu'nun uygulandığı 15 yıl zarfında AB Rekabet Hukuku'nda önemli gelişme olduğu vurgulanıyor. Geçen süre içerisinde kazanılan deneyim neticesinde Türkiye'de de rekabet kurallarının daha etkili ve işlevsel uygulanması bakımından 4054 sayılı Rekabet Kanunu'nun bazı maddelerinde değişikliğe gidilmesinin ihtiyaç olduğu kaydediliyor.
İHLALDE ZORUNLU DEVİR
Tasarıda, ihlal tespitinde Kurul'un, ilgili teşebbüse veya teşebbüs birliklerine, rekabetin tesisi için yerine getirilmesi, kaçınılması gereken davranışları ve teşebbüslerin belirli faaliyetlerin yahut ortaklık paylarını devretmeleri gibi yapısal tedbir uygulayabilecek. Yani, rekabeti ihlal eden kartel ve tröst şirketlerinin ABD ve AB'de olduğu gibi parçalara ayrılabilecek. olabilecek.
12 Banka rekabeti sınırlayacak şekilde ortak hareket etmişti
Türkiye'de de Rekabet Kurumu, 'Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar' maddesini ihlal ettiğini belirlediği 12 bankaya toplam 1 milyar 117 milyon lira ceza kesmişti. Kurul kararında 'Rekabet ihlali var ama kartel yok' değerlendirmesi yapmıştı.
TÜSİAD abarttı
TÜSİAD çekincesini belirtirken Rekabet Kurumu çevreleri şirket parçalanmalarına ilişkin kaygısının abartılı olduğu görüşünde. 15 yılda bir uygulandığına dikkat çekilirken, 'Şirket parçalanması çok istisnai kararlar. Çok da bu yola gidilmemiş uygulamadır. Yapısal tedbir alabilir ifadesinden TÜSİAD bunu çıkarmıştır. Abartıldığı görüşündeyiz' şeklinde özetliyorlar.
SERT ÇIKIŞ
TÜSİAD, yeni rekabet düzenlemesine ilişkin çekincelerini dile getirdi. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın yaptığı değerlendirmede şu ifadeler yer aldı, 'Mevcut kanunda Bakanlar Kurulu'nca atanan kurul üye sayısı dört iken diğer üç üye TOBB, Yargıtay ve Danıştay adaylarından atanmakta. Tasarıyla TOBB'un göstereceği aday hariç 7 üyenin 6'sı bakanlıklar tarafından atanacak. Düzenlemenin, görev ve yetkilerine bakıldığında kurulun bağımsızlığı açısından sorun taşıdığı değerlendirilmektedir. Tasarıya göre kurul hakim durumunu kötüye kullandığı tespitini yaptığı teşebbüsü, parçalara ayırma hakkına sahip olacak. Kurulun rekabet ihlalini göstererek bir teşebbüsü parçalara ayırması mümkün hale gelebilecektir.'
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.