Karşılıksız çekte hapis cezası kalktı
Yeni TTK’nın şirketlere Bağımsız Denetim, İşlem Denetçisi, Özel Denetçi olmak üzere 3 farklı denetim mekanizmasını getireceğini belirten Prof. Dr. Raif Parlakkaya, denetim organlarının nasıl işleyeceğini şöyle anlattı; “TTK’ya göre; İşlem denetçileri, şirketin kuruluşu, sermaye artırımı, azaltılması, birleşme, bölünme, tür değiştirme, menkul kıymet ihracı veya herhangi bir diğer şirket işlem ve kararlarının denetlenmesi konusunda görev alacaklardır. Özel denetçiler, Hâkim şirket yavru şirket ilişkileri açısından uygulama alanı bulan bir denetçilik türü olup, herhangi bir pay sahibinin şirket merkezinin bulunduğu asliye ticaret mahkemesine başvurması sonucu mahkemenin tayin edeceği bir kişinin şirketler topluluğu ile ilgili inceleme yapacaklardır. Bağımsız denetçiler ise, Yeni TTK’ya göre bağımsız denetime tabi olacak şirketler sermaye şirketleridir. Bu şirketler; anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerdir.” Şeklinde konuştu.
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd Doç. Dr. Mücahit Ünal da Yeni TTK’nın şirket sahip ve yönetim kurulu üyelerine getirdiği sorumluluklar konusunda bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Ünal, yeni kanunla şirket idaresi ile şirket yönetiminin ayrılacağını belirterek, “Yönetim kurulu üyelerinin en az dörtte birinin yükseköğrenim görmüş olması zorunludur. Tek üyeli yönetim kurulunda bu zorunluluk aranmaz. Tüzel kişiler de YK üyesi olabilir. Tüzel kişiyi Yönetim Kurulu’nda’ tüzel kişinin belirleyeceği bir gerçek kişi temsil eder. Yönetim yetkisinin üçüncü kişilere devredilebilmesi mümkün hale gelmiştir. Yönetim kurulu; Esas sözleşmeye konulacak bir hükümle, düzenleyeceği bir iç yönergeye göre, yönetimi, kısmen veya tamamen bir veya birkaç yönetim kurulu üyesine veya üçüncü kişiye devretmeye yetkili kılınabilir” dedi.
Yeni TTK ile şirket yöneticilerinin para alışverişlerinin bile denetlendiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ünal, “Yönetim kurulu üyesi, genel kuruldan izin almadan, şirketle kendisi veya başkası adına herhangi bir işlem yapamaz; aksi hâlde, şirket yapılan işlemin batıl olduğunu ileri sürebilir. Diğer taraf böyle bir iddiada bulunamaz. Yönetim kurulu üyesi, yakınları, kendisinin ve söz konusu yakınlarının ortağı oldukları şahıs şirketleri ve en az yüzde yirmisine katıldıkları sermaye şirketleri, şirkete nakit veya ayni borçlanamazlar. Bu kişiler için şirket kefalet, garanti ve teminat veremez, sorumluluk yüklenemez, bunların borçlarını devralamaz” dedi.
Toplantının sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz günün anısına Prof. Dr. Raif Parlakkaya ve Yrd. Doç. Dr. Mücahit Ünal’a hediye takdim etti. Konferansta MÜSİAD Konya Şube üyelerinden Petek Plastik katılımcılara tasarım ödüllü oda parfümü ve kolonya hediye etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.