Karda yürürken dikkat edin

Karda yürürken dikkat edin
Karakış bastırdı, Türkiye'nin dört bir yanı kara ve soğuk havaya teslim. Lapa lapa yağan kar, farklı bir keyif yaşatsa da zaman zaman hayatı zorlaştıran anlara da neden oluyor.
Karakış bastırdı, Türkiye'nin dört bir yanı kara ve soğuk havaya teslim. Lapa lapa yağan kar, farklı bir keyif yaşatsa da zaman zaman hayatı zorlaştıran anlara da neden oluyor. Özel Medline Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümü doktorlarından Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, Karın en olumsuz etkisi ulaşımda yaşanıyor. Yollar kardan kapanıyor, buzlanma, yaya ve araç trafiğini olumsuz etkiliyor. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de kuşkusuz buzlu ve karlı yollarda yürümek.
Öğün, Çünkü buzlu yollarda meydana gelen düşmeler, ciddi yaralanmalara hatta ölümlere neden olabiliyor karda ya da buzda düşmenin kuru zeminde düşmekten farklı olduğunu söyledi. Kayarak düşmenin büyük oranda ciddi ve tıbbi tedavi gerektiren yaralanmalara neden olduğunu vurgulayan Öğün, "Korunmasız bir düşmede kafa dâhil yere çarpan tüm uzuvlarda ezikten kırığa kadar değişken derecelerde yaralanmalar meydana gelebilir.
Hatta düşmenin gerçekleştiği zemine ve yere çarpan uzvunuza göre iç kanama niteliğinde (kafada, göğüs, karın ve kalça bölgesinde) ciddi ölümcül yaralanmalar yaşanabilir. Öne doğru düşmelerde daha ziyade el ve el bileği, sırt üstü düşmelerde ise kalça ve özellikle de dirsek bölgesi yaralanmaları meydana gelebilir" diye konuştu.
Prof. Dr. Tunç Cevap Öğün, Özellikle yaşlıların kemik erimesine bağlı bilek kemiklerinde kırıklar oluşabileceğinden daha dikkatli olmaları gerekiyor. Yaşlılar, kar sonrası oluşan buzlu günlerde dışarı çıkmamalı, çıkacaklarsa da düşerken daha kontrollü düşmeli. Hastanelere her yıl çok sayıda düşmeye bağlı kırık ve çıkık vakaları gelmektedir.”Tıpkı kar lastiğinde olduğu gibi ayakkabı seçimine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Öğün,  şu önerilerde bulundu:
-Yürürken dikkatinizi bir an bile kaybetmeyin. Çünkü düşme riskini veya olasılığını göz ardı ettiğiniz anda düşersiniz.
-Yavaş ve küçük adımlarla yürüyün.
-Merdiven inerken veya çıkarken yandaki korkuluklardan mutlaka destek alın.
-Yürürken ellerinizi asla cebinize koymayın. Çünkü vücut dengesi açısından kolların serbest hareket edebilmesi son derece önemli. Mümkünse elde eşya ya da kucakta çocuk taşımayın.
-Düşme durumunda hemen yerden kalkmayın.
Yaralanmaları asla küçümsemeyin ve ciddi anlamda olmasa dahi ağrı, şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğunun bir kırığın işareti olabileceğini unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.