Kaostan kaçış
Yardımların dağıtılmasında meydana gelen gecikmeler, olumsuz hava koşullarında açık havada uyumak zorunda kalan, su, gıda ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişime sahip depremzedeleri hayal kırıklığına uğrattı.
BİNLERCE KİŞİ GÖÇ YOLUNDA
Yardımların dağıtımında aksaklıklar yaşanan Katmandu'da hükümete karşı protesto gösterileri başladı
Ülkeye sarsan 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından yaralarını sarmaya çalışan Nepal halkı, bir yandan Katmandu'dan daha güvenli bölgelere göç ederken, kalanlar da yurt dışından gönderilen yardımları alabilmek için çabalıyor. Başkent Katmandu'daki Uluslararası Tribhuvan Havaalanı'na dünyanın dört bir yanından yardım getiren uçaklar iniyor. BM Gıda Programı, depremin merkez üssüne yakın dağlık bölgeye ilk yardım malzemelerinin ulaştırıldığını, gıda ve ilaç dağıtımına bugün başlanacağını söyledi.
Deprem sonrası kaosu yaşayan Nepal’de halk başkent Katmandu’yu terk edip kırsal alanlara gitmeye başladı.
82 SAAT SONRA CANLI ÇIKARTILDI
Binlerce kişinin evsiz kaldığı ülkede enkaz kaldırma çalışmalarının sürmesi nedeniyle ölü sayının artabileceği belirtiliyor. Bu arada, Katmandu'da depremden 82 saat sonra enkazdan bir kişi sağ çıkarıldı. Fransız kurtarma ekibi tarafından yıkılan bir otelin enkazından çıkarılan 27 yaşındaki Rişi Khanal, önce kurtarılacağını ümit ettiğini, ama ölüm korkusuna kapıldığını söyledi.
TURİSTLER BİLE ENKAZDA ÇALIŞIYOR
Depreme yakalanan turistlerin bir kısmı hava yoluyla ülkeden ayrılmaya çalışırken, Katmandu'nun merkezindeki tarihi tapınakların bulunduğu Basantapur ve Hanumandhoka bölgelerindeki bazı turistler tam aksine burada kalarak enkaz kaldırma ve
kurtarma çalışmalarına katılıyor. Ancak umutlar zamanlar geçtikçe tükeniyor ve enkazlardan neredeyse sadece ceset çıkarılıyor.
'Türkiye'den geldik' sözü yüzleri güldürdü
Tarihinin en büyük depremi ile sarsılan Nepal'de Türk ekipler yara sarmaya devam ediyor. İHH, şimdiye kadar yardım gitmeyen köylerde gıda paketi dağıttı.
Başkent Katmandu'nun yakınlarında meydana gelen 7.8 şiddetindeki sarsıntı sonucu binlerce insanın hayatını kaybettiği depremin acı bilançosu gün geçtikçe ortaya çıkmaya başlıyor. Karayolu ile yaklaşık 6 saatte ulaştığımız Katmandu'nun 160 km kuzeyindeki Gorkha yerleşim yerine bağlı 60 haneli Deregaun köyü, civarda en fazla hasar gören köy olarak karşımıza çıkıyor.
Katmandu’da depremden 82 saat sonra enkazdan bir kişi sağ çıkarıldı.
İHH (İnsani yardım vakfı) ekibiyle ulaştığımız 250 nüfuslu köyde müslüman nüfus hakim. Çok şükür ki can kaybının yaşanmadığı köyde 56 hane zarar görmüş. Tek katlı kerpiç evlerin yarısına yakını büyük sarsıntı sırasında yıkılmış. Gıda ve barınma sorunu yaşayan Deregaunluların durgun ve üzüntülü halleri dikkatimizden kaçmıyor. Belliki depremin etkilerini uzerlerinden atamamışlar.
Türkiye'den geldiğimizi öğrenince bize tebessümle karşılıyıp elimizi sıkıyorlar. Kast sistemi ile yönetilen Nepal'de temsil hakları bulunmayan vatandaş olarak hiçbir ayrıcalıktan yararlanamayan kardeşlerimiz, zaten elinde hiçbir gücü bulunmayan devlet tarafından kaderine terk edilmiş durumda. İşte bu yüzden kendilerine verdiğimiz sıcak bir selamın karşılığında samimi bir tebessümle karşılaşıyoruz. Köy meydanında toplanan Deregaun halkı, Türkiye'deki hayırseverlerin yardımları ile alınan 73'er adet pirinç, yağ, dal(yerel bir yiyecek) tuz, soya fasulyesinden oluşan paketlerini alarak bizleri köyden uğurladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.