Kaosa kapı açtı

Kaosa kapı açtı
Anayasa Mahkemesi'nin Torba Kanunla yapılan düzenlemelere ilişkin kısmi iptal kararı ülkede yeni kargaşaların yaşanmasına neden olacak.

CHP'nin İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun bazı maddelerini iptali istemiyle yaptığı başvuruyu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi ülkede yeni bir kargaşaya neden olacak. Özelleştirmeden milli güvenliğe, kamu personelinden kişi hak ve özgürlüklerine kadar bir çok alanda hukuki karışıklık meydana getirecek Yüksek Mahkeme'nin bu kararı, Meclis yeni bir düzenleme yapana kadar kaosa neden olacak.

KARGAŞAYA NEDENİ

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı hem idare açısından hem de görevliler açısından birçok belirsizliği de beraberinde getirecek. Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilen kanunla eski hükümler kaldırıldı. Bu durumda Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenlemeler açısından eski hükümler kaldırıldığı için yeniden başa dönülecek. Oluşan bu hukuki kargaşa hem idare açısından hem de görevli açısından içinden çıkılamayacak bir karışıklığa neden olacak.

İDARE KARARLARI UYGULANACAK

Örneğin, idari tasarrufla başka bir göreve atanan bir yönetici Yüksek Mahkeme'nin bu kararından sonra idare mahkemesinden alındığı görevine geri dönmesine ilişkin bir karar alması durumunda görevine iade edilebilecek. Eski yasa Anayasa Mahkemesi'nin bazı maddelerini iptal ettiği yeni Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte hükmünü kaybettiği için Anayasa baz alınacak. Bu da hem idare hem de görevli açısından büyük bir kargaşa yaşamasına neden olacak.

GERİYE DÖNÜK İŞLEMEZ

Anayasa Mahkemesi'nin kararları geriye dönük işlemediği için yine görev yerleri değiştirilen kamu görevlilerinin tekrar yerlerine dönme ihtimalleri bulunmuyor. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin bu kararından sonra idare mahkemesine dava açarda geri dönme kararı alırlarsa bu durumda idare mahkemesinin kararına bakılacak. Her durumda oluşacak hukuki karışıklık bürokraside önemli bir kargaşaya neden olacak. Yüksek Mahkeme Anayasa gereği kararında yeni bir hüküm tesis edemeyeceği için bu kararıyla birlikte kargaşanın da fitilini ateşlemiş oldu.

POLİS, MİT VE JANDARMA ZATEN DİNLEME YAPIYOR

TİB'e 'Milli güvenlik', 'Kamu düzeninin korunması' ve 'Suç işlenmesinin engellenmesi' gibi konularda 4 saat içinde internet sitesine erişimi mahkeme kararı almadan kapatmasına ilişkin düzenleme de hukuk çevrelerince tartışılıyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenlemede TİB aldığı bu kararı 24 saat içinde mahkemeden alınacak karar, esas uygulamayı oluşturacaktı.

HAK İHLALİ OLARAK GÖRÜLMÜYOR

Hukuk çevreleri internete yalnızca ifade özgürlüğü olarak bakılamayacağını aynı zamanda iletişim olduğunun altını çiziyor. Bu kapsamda internet üzerinde yapılacak haberleşmeler suçu önleyici tedbir kapsamında polis, MİT ve jardarma tarafından dinlenebiliyor. Bu durumda güvenlik ve istihbarat güçlerine tanınan bu imkanın bir başka kurum tarafından sınırları belirli bir şekilde yapılmasının hak ihlali olarak görülemeyeceği belirtiliyor.

PARALEL YAPININ ELİNİ RAHATLATTI

99 günde çıkarılan Torba yasa olarak da bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun bazı maddeleri Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmişti. AYM'nin iptal ettiği düzenlemeler arasında, TİB'in 4 saat içinde internet erişimini engellemesi, özelleştirmeye ilişkin iptal kararının 5 yıllık süre sonunda uygulanamayacağına ilişkin idari yargı kararı, memurların atanmasında Danıştay'ın verdiği kararın 2 yıl sonra uygulanmasına ilişkin düzenlemeler bulunuyordu. AYM'nin iptal ettiği düzenlemelerde dikkat çeken ayrıntı ise paralel yapının eleştirdiği konular olması.

Vesayete nefes aldırdı

Paralel yapı, Torba Yasa'nın görüşmeleri sırasında iptal edilen düzenlemeleri gündeminden düşürmeyerek sürekli eleştiri konusu yapmıştı. Ayrıca paralel yapının yayın organları bu düzenlemelerle ilgili 'Torbadan yasak çıktı' şeklinde haberler yapmıştı. Paralel yapıyı rahatsız eden bu düzenlemelerin iptal edilmesi paralelin nefes almasına yardımcı oldu.

Deşifre etti AYM'den atıldı

Paralel yapıya cesaret veren Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı, Yüksek Mahkeme'nin eski raportörü Yrd. Doç. Dr. Emir Kaya'yı akıllara getirdi. Anayasa Mahkemesi'nde 2012 Nisan ayında göreve başlayan Emir Kaya, Yüksek Mahkeme'deki paraleli deşifre etmişti. Paralel yapıya mensup kişilerin hukuki hareket etmediğini, hakim ve savcıları farklı yönlerde motive ettiğini, korkuttuklarını bir rapor halinde AYM Başkanı Haşim Kılıç'a sunmuş ve daha sonra da işinden olmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.