Kanserden korkma, geç kalmaktan kork!
Kanser; sık görülmesi veyüksek oranda ölümlere yol açması nedeniyle bir halk sağlığı sorunudur.Kanserlerde ölüm oranının yüksek olması konunun önemini daha da arttırmaktadır.Ülkemizde 0-1 yaş grubu ölümleri hariç tutulursa ölüm nedenleri arasında ikincisırada yer almaktadır ve her 10 ölümden birisi kanser nedeni ile olmaktadır.
Kanser en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları demektir.Bu çoğalma sırasında hücrelerin yapısı ve yaptığı işler farklılaşır. Hücrekontrolünün bozulup kanser oluşumu için geçen süre, kanserin tipine göredeğişmekle beraber ortalama 15-20 yıldır.
Bugüne kadar en çok sorulan sorulardan biriside kanserin sebebi olmuştur. Busebepleri genelleyecek olursak;
İyonize radyasyon: Sıklıkla kan kanseri ve epitelyal kanserler yapar.
Ultraviyole ışınları: Güneşe aşırı ve kontrolsüz maruz kalma sonucu derikanserleri oluşur.
Hava kirliliği: Hava kirliliği ve bununla birlikte içilen sigaralarakciğer kanserinin yaklaşık %10’undan sorumludur.
Kimyasal maddeler: Bu grupta katran, kömür yanma ürünleri, fren vedebriyaj balatalarındaki asbest gibi maddeler yer alır.
Beslenme faktörleri: Düşük yağ ve yüksek lifli besin maddelerikanser riskini azaltır. Etlerin kömür ateşinde pişirilmesi ve kızartılmalarısırasında ortaya çıkan maddeler kanserojen özellik taşır. Kolesterolce zengingıdalarla beslenme kalın barsak kanseri riskini artırır.
Lifli besinler(buğday kepeği gibi), C, E, A vitaminlerini içeren yeşil vekırmızı sebzeler, meyveler ve turunçgiller vücudumuz için zararlı maddeleriazaltırlar. Yüksek oranda kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri sağlıklı besingruplarındandır. Bunlara ek olarak zeytinyağı ve balık kansere karşı koruyucuyağ asitleri içerirler. Çayın içinde bulunan ve yemek borusu ile mideye kanseryapıcı etkisi olan tanen maddesi, çaya eklenen limon ve süt ile etkisiz halegelmektedir.
Sigara: Sigara ile akciğer kanserinin ilişkisi kesin olarakispatlanmıştır
Çok miktarda ve uzun süreli alkol kullanımı kanser riskini artırır.
Virüsler(mikroplar): Hepatit-B(kanla bulaşan sarılık) virüsününkaraciğer kanseri ile ilişkili olduğu bilinmektedir.
Genetik(ailevi) Faktörler: Bazı kanser türlerinin de ailevi geçişgösterdikleri gözlenmiştir.
Kanserin kendini belli eden bir takım belirtileri vardır. Vücudun herhangi biryerinde meydana gelen şişlik(her zaman mutlaka kanser olduğu anlamına gelmez),iyileşmeyen veya geç iyileşen yaralar, ben ve siğillerdeki hızlı büyüme ve renkdeğişiklikleri, değişik bölgelerden olağan dışı kanamalar(idrar yollarındakiağrısız kanama, adetten kesilen kadında tekrar kanamaların başlaması gibi),yutma güçlüğü, sürekli öksürük ve ses kısıklığı, idrar ve dışkı çıkarmaalışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler, nedeni açıklanamayan ateş vezayıflama kanserin teşhisini kolaylaştıracak en önemli belirtilerindendir.Ancak her zaman bu belirtiler kanser demek değildir. Bu belirtileri kendindefark eden bir kişinin derhal doktora başvurması gerekmektedir. Zamanında birhekime danışmak, özellikle kadınlarımızın basit meme muayene yönteminiöğrenmeleri ve sık aralıklarla bu kontrol yöntemini kendilerine uygulamalarıerken teşhis için oldukça önemlidir.
Kanser yıllardır tedavisi olmayan bir hastalık olarak bilinirken artıkgünümüzde erken tanı yapıldığı zaman tedavi olumlu sonuç vermektedir. Erkenteşhis her zaman hayat kurtarır. Kısaca ; kanserden korkma, geç kalmaktankork.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.