"Kamu kaynakları boşa gitmesin"
Üniversitelerin, kamu kaynaklarını boşa harcamak yerine ihtisaslaşmaya önem vermesi gerektiğine değinen Eğitimciler Birliği Sendikası Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, “Doçentlik sözlü sınavının kaldırılması gerekli. Özellikle sözlü sınav jürilerine harcırah olarak ödenen rakamlar değerlendirildiğinde, Yükseköğretim sistemimizin bu maliyetli ve anlamsız kamburdan kurtulması elzemdir” dedi.
Herkesin üniversite reformunu isterken reformun nasıl olması gerektiği noktasında ciddi fikir ayrılıkları olduğunu dile getiren Şenol Metin, “Üniversite reformu için Hükümetimizin ve Yükseköğretim Kurumu’nun çalışmaları var. Eğitimciler Birliği Sendikasının da çalışmaları var. Bu yönü ile sendikamız bir think-thank kuruluşu gibi çalışmakta, ortak aklı tespiti sonrasında tespiti yapılan ortak aklın tezahürlerini izleme ve odak raporları ile kamuoyunun gündemine sunmaktadır. Mevcut Yükseköğretim sistemimiz soğuk savaşın iki kutuplu dünya paradigmasına göre ideolojik bir temelde yapılandırılmış olup, bu sistem Türkiye’yi 2023 ve 2071 Yeni Türkiye vizyonuna taşıyamaz. Yeni Türkiye’nin inşasında Yükseköğretim Reformu en önemli başlıktır” diye konuştu.
“NORM KADRO UYGULAMASI ASKIYA ALINMALI”
Yükseköğretim sisteminin mikro sorun alanlarından bahseden Metin, “Akademik ve idari personel istihdamı Norm Kadro İlkeleri çerçevesinde 3 ve 5 yıllık projeksiyonlarla yapılmalı, işe göre adam ilkesi hayata geçirilmelidir. Bu alanda standartlar net bir şekilde tanımlanmalı, akademik itibarı zedeleyen kişiye özgü ilanlardan kaçınılmalı, kişisel inisiyatif alanı daraltılmalıdır. Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) uygulamaya koyduğu Norm Kadro Yönetmeliği akademinin gerçekleri bağdaşmadığı gibi genç bilim insanlarının önünde bir bariyer işlevi görmektedir. Acilen gözden geçirilmeli ve ortak akıl tespit edilinceye kadarda Norm Kadro uygulaması askıya alınmalıdır” dedi.
“DOÇENTLİK SÖZLÜ SINAVI KALDIRILMALIDIR”
Selçuk Üniversitesi’nin bir buçuk milyon TL, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin bir milyon TL ve Konya Teknik Üniversitesi’nin 250 bin TL sözlü sınav jürilerine harcırah olarak ödeyeceğine dikkat çeken Metin, “Profesörlük unvanı bilimsel eser incelemesi ile kazanılırken doçentlik unvanının sözlü sınav ile verilmesi kendi içinde tutarsız bir uygulamadır. Daha ötesi akademik unvana dair sınavlarda nesnel olmadığı için sözlü sınav sisteminden vazgeçilmelidir. Doçentlik Sözlü Sınavı için yükseköğretim sistemimizin tahminen 50 milyon TL, Selçuk Üniversitemizin bir buçuk milyon TL, Necmettin Erbakan Üniversitemizin bir milyon TL, Konya Teknik Üniversitemizin 250 bin TL sözlü sınav jürilerine harcırah olarak ödeyeceği değerlendirildiğinde Yükseköğretim sistemimizin bu maliyetli ve anlamsız kamburdan kurtulması elzemdir” ifadelerini kullandı.
KONYA’NIN HEDEFİ KONYA İSLAM ÜNİVERSİTESİ
Konya için ideal üniversite yapılanmasının; Konya Teknik Üniversitesi, Konya Sosyal Bilimler Üniversitesi, Konya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Konya Mühendislik ve Doğa Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim Bilimleri Üniversitesi ve vatandaşların hayali olan Konya İslam Üniversitesi olarak kurgulanabileceğini aktaran Metin, “Alanya, İskenderun ve Bandırma gibi ilçelerde kurulan üniversite tecrübesinden yararlanmalı, Ereğli, Akşehir, Beyşehir ve Seydişehir ilçelerimizdeki yükseköğretim kurumları desteklenerek belli bir süreç içinde bu ilçelerimizdeki Yükseköğretim Kurumlarımızın üniversiteleşmesi yönünde altyapı hazırlanmalıdır” şeklinde konuştu. Üniversite İdari Personeli’ne tayin hakkı verilmesi gerektiğine vurgu yapan Metin, “Yükseköğretimin idari personelinin atanmasında liyakat ilkesi ile birlikte memur güvenliği ilkesinin hayata geçirmeliyiz. Yükseköğretim idari personeli için Yükseköğretim Hizmetleri sınıfı ihdas edilerek idari personelin üniversiteler arası tayin, atama, terfi sistemi Yükseköğretim Bakanlığı’nın sorumluluğunda merkezi bir anlayışla kurgulanmalıdır” diyerek sözlerine son verdi.
“KTÜN ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMAYI HAK EDİYOR”
Araştırma Üniversiteleri’ne yatırılan her 1 liranın milli gelirde 6 liralık bir artış yarattığı dikkate alınırsa ekonomimiz için Konya’nın bir Araştırma Üniversitesi’ne sahip olmasının hayati olduğunu aktaran Metin, “YÖK, 2017 yılında 10 üniversiteyi Araştırma Üniversitesi olarak görmek istediğini deklare etti. Selçuk Üniversitemizde bu 10 üniversiteye ek olarak belirlenen 5 aday üniversitemizden birisidir. Konya Teknik Üniversitemiz de araştırma üniversitesi olmayı hak etmektedir. Araştırma Üniversiteleri’ne yatırılan her 1 TL’nin milli gelirde 6 TL’lik bir artış yarattığı dikkate alındığında Konya ve Ülke ekonomisi için Konya’mızın bir Araştırma Üniversitesi’ne sahip olması hayatidir. Tabi bu üniversitenin sanayinin Ar-Ge si çalışması gerektiğini de belirtmek gerekir” diye konuştu.
“İHTİSAS ÜNİVERSİTELERİ KURULMALI”
Eğitim-öğretim işlevi ve bilginin transferi için üniversitelerin belli bir alanda ihtisaslaşmasına teşvik edilmesi gerektiğine değinen Metin, “Sosyal Bilimler, Temel Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Mühendislik alanında İhtisas Üniversiteleri kurulmalıdır. Bölünme süreci devam eden, daha doğru bir ifade ile yeniden yapılanma süreci devam eden ve yönetilebilir büyüklüğe indirgenmesi gereken İstanbul, Gazi, Ankara, Selçuk, Erciyes, Uludağ, Akdeniz, Dicle, Atatürk, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege Üniversitelerimizdeki yeniden yapılanma, tematik boyutta dizayn edilmelidir. Bu çerçevede Selçuk Üniversitesi bünyesindeki Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulunun Konya Teknik Üniversitesine bağlanması fırsat olarak değerlendirilerek Selçuk Üniversitemizin Sosyal Bilimler Üniversitesine dönüşümü için alt yapı çalışmaları yapılmalıdır. Konya Teknik Üniversitesine yeni devredilmiş Mühendislik Fakültemiz varken Selçuk Üniversitesi bünyesinde Mühendislik eğitimi veren bir fakülte kurulmamalıdır. Bu Tematik Üniversite stratejisine zarar verir” diyerek sözlerine son verdi.
“KONYA HAK ETTİĞİ PAYI ALAMIYOR”
Üniversitelerin kamu harcamaları konusunda gazetemize açıklamalar yapan Eğitimciler Birliği Sendikası Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, “Selçuk Üniversitesi bir öğrencisi için 5 bin 200TL kamu harcaması yaparken Ankara Üniversitesi’nde bir öğrenci için 17 bin TL’lik kamu harcaması yapıyor. Konya’nın Yükseköğretim yatırımlarından hak ettiği payı alamıyor. Yükseköğretimde öğrenci başı kamu harcaması önemli bir kriterdir. Bir diğer veri öğretim elemanı başına öğrenci sayısı. Öğretim elemanı başına öğrenci sayısında Türkiye ortalaması ise 52’dir. Selçuk Üniversitesi 71 öğrenci ile I.Dalga Üniversiteler içinde Gaziantep Üniversitesi’nden sonra öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısında en yüksek orana sahiptir. III. Dalga Üniversiteler arasında yer alan Necmettin Erbakan Üniversitesi ise öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı bakımından kategorisinde ortalamanın altında, 38 öğrenci ile nispeten daha iyi durumdadır” şeklinde konuştu.
YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.