Kalaycılık mesleği teşvik edilecek

Kalaycılık mesleği teşvik edilecek
Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığının idaresinde, Komek Müdürlüğü ile görüştüklerini belirten Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Işık, kalaycılık mesleğiyle ilgili bar takım kurslar hazırlanacağını dile getirdi.

Kalaycılık, bakırların ortaya çıktıktan sonra bir nevi bakırı tamamlama adına doğmuş bir meslek dalıdır. Bakır kalaycılar, alüminyum, züccaciye, banyo kazancıları, güneş enerjicileri ve hırdavatçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Işık, bakırın ısıtılıp, nişadır tozuyla silindikten sonra, kurşun gibi yumuşak metallerle kaplanması işleminin kalaycılık olduğunu aktardı.

Çocukluğundan beri tarihi Ahmet Efendi çarşısında babadan kalma mesleği züccaciye sektöründe çalışmakta olduğunun bilgisini veren Başkan İbrahim Işık; “2011 yılında Bakırcılar odasına kayıt oldum. 2014 yılında bakırcılar odasının yönetimine girdim. 2018 yılının Şubat ayında seçime katıldım. Şubatın 27’sinde oda başkanlığı görevi üstlendik. Hamd olsun 10 aydır oda başkanlığı görevimizi devam ettiriyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana çok farklı farklı etkinlikler yaptık. Hala yapmaktayız.” dedi.

kalaycilik-meslegi--(3).jpg

“YENİ NESİL BİLSİN Kİ KALAYCILIK DEVAM ETSİN”

Güneş Enerjicileri ve Hırdavatçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı’nın üyeleriyle birlikte Kapadokya ve İstanbul gezileri düzenlediklerini kaydeden Başkan Işık, “Çok güzel bir gezi programı düzenledik. Akabinde İstanbul’da Zücaciye fuarına katıldık. Şuanda plaket programını hazırladık. Bakırcılar odası 1965 yılında Bakırcılar Derneği adı altında kurulmuş. Bu yıllarda bakırcı kalaycı çokmuş. Odamızın, üyelik azınlığı ve çoğunluğu Zücaciyeden oluştuğu için bu meslek de bitmek üzere. Bu mesleğin bitmesine istinaden oda üyelerimizi plaket hazırladık. Önümüzdeki hafta onları da teslim edeceğiz. Bunu yeni nesle tanıtacağız. Bu mesleği yeni nesil bilsin ki Kalaycılık mesleği devam etsin.” ifadelerini kullandı.

kalaycilik-meslegi--(1).jpg

 “BİR TAKIM KURSLAR HAZIRLANACAK”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığının idaresinde, Komek Müdürlüğü ile görüştüklerini belirten Işık, kalaycılık mesleğiyle ilgili bar takım kurslar hazırlanacağını dile getirdi.  Mesleğe ilgisi olan gençlerin bu kurslara dahil olacağını ifade eden Işık, Bakırcılığı kalaycılığı canlandırmak için bir çaba sarf edeceğiz. Biz zücaciye sektöründeyiz, eğitimsiz hiçbir şey olmaz. Biz çocukluktan bu yana bu sektörün içerisinde olduğumuz için, bu mesleği biliyoruz. Ama bu yaştan sonda tutup da ayakkabıcılık yapamayız. Bir kalaycılık yapamayız. Bunların yetişmesi lazım. İnşallah bunlarla ilgili yakın zamanda bir projemiz var. Bunu en kısa zamanda değerlendireceğiz.” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZ ÇAĞ ATLADI”

Eskiden,  insanların daha çok bakır tabak kullandıklarını şimdilerde ise Türkiye’nin bu konuda çağ atladığının altını çizdi. Şimdilerde insanların daha çok porselen tabağa yöneldiklerini söyleyen Işık, Yeni neslimiz kalaycılık tabağını düşünmediği için bunlar eskimeye başladı. Bundan kaynaklanan bir şey. Çarşımız Konya’nın tarihi meşhur bir çarşısıdır. Zücaciyede ne eksik varsa hepsini bu çarşıda bulabilirsiniz. Marketler de de satılıyor ancak ama onlarda sınırlı sayıda modeller var. Yeni evlenecek olan çiftlerin evlerine zücaciye eşyaları aldıkları zaman mutlaka bu çarşıyı gezmeleri lazım. Fiyatlarımız uygundur şuanda “yerli üret yerli tüket” adı altında uygun fiyatlara satmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.