Kadınların en çok merak ettiği soru
Yayınlanma:
Güncelleme:
Ülkemizde "Sezaryen mi, normal doğum mu?" tartışmaları sürerken akıllara takılan bir soru da, ilk doğumunu sezaryen yapan kadınların ikinci doğumlarını da sezaryenle mi yapması gerektiği konusunda.
Sezaryen doğum oranlarının yüzde 60'lara ulaşmasıyla harekete geçen Sağlık Bakanlığı normal doğumu teşvik etmeye çalışırken, uzmanlar hastaların hekimleri normal doğum için teşvik etmeleri gerektiğini savunuyor.
Türk Alman Jinekoloji Kongresi'nde konuyla ilgili bilgi veren Türk Alman Jinekoloji Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, "Kadın normal doğuma göre tasarlanmıştır, sezaryene göre değil. Gündemde de yoğun bir biçimde bu konu tartışılıyor. Giderek sezaryen doğumlar artıyor. Kadın ve erkek pelvisi birbirinden farklıdır. Pelvis kemiği, kadınlarda normal doğum için tasarlanmıştır. Sezaryen artışlarında hiçbir kanıta dayalı açıklama da yok. Yani sezaryen neden artıyor bunu anlamıyoruz" dedi.
DOKTORU CESARETLENDİRİN
Sezaryen doğumun artış sebeplerinden birinin hekimlere açılan davalar olabileceğini belirten Prof. Dr. Ünlü, Çok yüksek tazminatlar talep ediliyor. 'Doktor bizi normal doğuma zorladı, çıkarken sıkıştı, boğuldu ve öldü' ya da 'Anne doğumda kaybedildi' gibi olaylar oluyor. Burada da doktor, 'Ya benim de başıma gelirse' diyor. Bu nedenle sezaryene dönülüyor. Normal doğum, hasta ve hekim için de yorucu. Hekim için bekleme süresi yorucu oluyor, hasta da 'Ben bu kadar sancı çekeceğime sezaryen olurum' diyor. Sezaryen doğum oranlarını düşürmek için kadın doğum dernekleri kılavuzlar yayınlamalı. Örneğin doğum sırasında omuz takılması olabiliyor. Bu doktorun hatası değildir. Doktoru normal doğum için bizim cesaretlendirmemiz lazım. Omuz takılmasında doktoru sorgulamayacağız. Sezaryenin de doğuma bağlı sakatlıkları önlendiğine dair hiçbir kanıt yok. 'Sezaryende bebek daha sağlıklı doğar' diye bir durum yok" şeklinde konuştu.
İLK DOĞUM SEZARYENSE
Prof. Dr. Cihat Ünlü, "İlk doğumu sezaryen olan birinin ya da bir ameliyat geçirmiş birinin normal doğum yapma şansı var mı? Elbette var. İlk doğumu sezaryen olan birinin ikinci, üçüncü doğumunu normal yapması mümkündür. Beş ay önce çok büyük bir myom çıkarılmışsa, rahimde çok dikiş atılmışsa bu hastada sezaryeni daha çok tercih ediyoruz" dedi.
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.