Jandarmayı da kullandılar

Jandarmayı da kullandılar
Başbakan Erdoğan, 'Bir defa savcı, benim iznim olmadan, Adalet Bakanlığı'nın haberi olmadan böyle bir müdahalenin içine giremez' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'e ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Adana'da durdurulan MİT'e ait tırlar, Yargıtay'ın şike davası kararı başta olmak üzere gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, Brüksel ziyaretine ilişkin olarak Avrupalı liderlerle Türkiye AB ilişkilerinin yanı sıra güncel bölgesel gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunacağını söyledi.

İHANETİ BELGELERİYLE ANLATACAĞIZ

Hükümete yönelik 17 Aralık girişiminin bir algı operasyonu ile birlikte sürdürülmek istendiğini ve Türkiye içinde tutmadığını vurgulayan Erdoğan, bu operasyonu hazırlayanların, başta Avrupa olmak üzere etki altına almaya çalıştığını hatırlattı.

Erdoğan, şöyle devam etti: 'İnternette, sosyal medyada yapılan kampanyalarla, bazı odakların ihanet derecesinde, kendi ülkelerini kötülemek için yurt dışında propaganda yaptıklarını gözlemliyoruz. Brüksel ziyaretimiz, Türkiye'de yaşananları anlatmamıza fırsat verecektir. Bu ihanet şebekelerinin oyunları da bozulacaktır. Yolsuzluklarla mücadele eden iktidarın, yargıya değil yargı içindeki örgütlere müdahale edildiğini açıkça delilleriyle ortaya koyacağız.'

AB ile ziyaret trafiğinin yoğun biçimde yıl boyunca devam edeceğini ifade eden Erdoğan, 'Ziyaretimiz ülkemiz için hayırlara vesile olacaktır. Geniş bir bakanlar kurulu heyetiyle bu ziyareti gerçekleştiriyoruz' dedi.

Muhalefet Genel Müdürü MİT yasası 26. maddeyi okusun

Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Adana'da durdurulan tırlarla MİT'in 'silah kaçakçılığı' yaptığı iddiasına şu cevabı verdi: 'Bir defa bu ifadeyi kullanan kişi bu ülkenin bir muhalefeti olamaz. Ne yazık ki Türkiye'deki ana muhalefetin genel müdürü Milli İstihbarat Teşkilatı'nın görev alanlarını bilmeyecek kadar ne yazık ki bulunduğu makamdan uzaktır. Tavsiye ediyorum 26. maddeyi açsın, okusun. Bir defa savcı, benim iznim olmadan kalkıp böyle bir müdahalenin içine giremez, Adalet Bakanlığının haberi olmadan böyle bir müdahalenin içine giremez ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın ne getirip ne götürdüğüne bakamaz.

JANDARMA DA KULLANILDI

Bu, bu paralel yapılanmanın işte diğer bir versiyonudur, biliyorsunuz daha önce şurada kısa bir zaman önce atılan adımın bir başka devamıdır. Ne yazık ki burada jandarmamız da kullanılmıştır. Tabii burada gerek bu savcıyla ilgili, gerekse jandarmayla ilgili, komuta kademesini kastediyorum, hukuki süreç başlatılmıştır, gereği de yapılacaktır. Kendi Milli İstihbarat Teşkilatı'nı dünyaya bu şekilde lanse eden bir insanın vatanseverliğinden ben şüphe ediyorum.'

Yargıtay'ın şike kararının zamanlaması anlamlı

Yargıtay'ın Şike Davası ve Fenerbahçe Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım'la ilgili kararı hatırlatılarak, kararla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Erdoğan, şöyle konuştu: 'Zamanlaması itibarıyla bunları ben anlamlı buluyorum. Niye bugüne kadar böyle bir karar açıklanmadı. Şimdi tam seçimin arefesinde niçin böyle bir karar açıklanır. Böyle bir kararı açıklayacaksın, öyle veya böyle, bunu 30 Mart sonrasında da yapabilirdin. Bütün bunlar zihin bulandırmaktan başka bir şey değil. Bunu da anlamlı buluyorum. İşte şu ana kadar yargıdaki o paralel yapı, burada da çok ince hesaplar yapmak suretiyle böyle bir adım attıklarına inanıyorum. burada da daha henüz tabii hukuki süreç tamamıyla bitmemiştir.'

BÖCEK RAPORU DÖNÜŞTE

Erdoğan, çalışma ofisinde bulunan böceklerle ilgili teftiş kurulunun çalışma yaptığı anımsatılarak, kendisine rapor sunulup sunulmadığına ilişkin bir soru üzerine de, 'Sanıyorum dönüşümde herhalde tamamlanacak. Dönüşümde bana sunacaklar' dedi.

HSYK yasası Meclis'ten geçeçek

Başbakan Erdoğan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili yasa teklifine ilişkin, 'Ne yaparlarsa yapsınlar, biz çıktığımız yolda, anayasa değişikliğine yanaşmadıklarına göre, HSYK ile ilgili yasal düzenlemeyle ilgili attığımız adımı devam ettireceğiz. İnşallah ara vermeksizin arkadaşlarımız bunu parlamentodan çıkaracaklar. Ondan sonrası artık Cumhurbaşkanımızın takdiri. Cumhurbaşkanımızın takdirinden sonraki gelişmeleri de bizler izleyeceğiz' dedi.

CENEVRE HAYIRLARA VESİLE OLSUN

Babakan Erdoğan, başka bir soru üzerine Suriye'nin Babel Hava Sınır Kapısı yakınlarında gerçekleşen patlamanın Cenevre konferansı ile ilgisi olmadığını söyledi. Konferansa İran'ın davet edilmesinin ABD ve Suriye muhalefetinin olumsuz yaklaştığını hatırlatan Erdoğan, 'Temenni ederiz ki Cenevre-2 Suriye ve Ortadoğu için hayırlara vesile olan bir süreç olur' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye yeni fasıllara hazır

Beş yıl aradan sonra Brüksel'e giden Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ziyareti AB sürecine hareketlilik getirecek. Erdoğan, AB yöneticileriyle yapacağı görüşmelerde, 17 Aralık operasyonu, HSYK değişiklikleri ile ilgili eleştiriler, AB'nin açması gereken fasıllar ve şubat ayında Avrupa Parlamentosu'nda oylanacak Türkiye ile ilgili AB raporu olması bekleniyor.

Muhalefetin AB ile ilişkilerin zayıfladığı eleştirilerine karşın, Türkiye-AB arasında son aylarda önemli gelişmeler yaşandı. Kasım ayında 3 yıllık aranın ardından 22. fasıl açılırken, aralık ayında ise Türkiye ile AB arasında Vize Serbestisi Diyaloğu ve Geri Kabul Anlaşması imzalandı.

TAKVİM TALEBİ

Türkiye 3 fasılın daha açılması için hazır durumda. Ancak Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. fasıl Fransa'nın, Yargı ve Temel Haklar başlıklı 23. fasıl ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik başlıklı 24. fasıl ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin blokajı nedeniyle açılmıyor. Türkiye'nin bu üç fasıldaki siyasi engellerin kaldırılması beklentisi görüşmelerde dile getirilecek. Erdoğan ve AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temaslarda muhataplarına özellikle siyasi engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirecek. Görüşmelerde fasıllar konusunda bir takvim belirlenmesi istenecek.

Erdoğan, Brüksel'e gitmeden önce AK Parti Seçim İşleri Üst Kurulu toplantısına katıldı. Başbakan, daha sonra Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.