İşte sigarayı bırakma yöntemleri
Yayınlanma:
MÜSİAD Konya Şubesi bu hafta, Cuma toplantıları çerçevesinde Konya Numune Hastanesi Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Bekir Tezcanı konuk etti.
MÜSİAD Konya Şubesi bu hafta, Cuma toplantıları çerçevesinde Konya Numune Hastanesi Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Bekir Tezcan’ı konuk etti. “Sigara Alışkanlığı ve Sigarayı Bırakma Yolları” konulu konferans veren Tezcan, sigaranın insan sağlığını ne denli kötü etkilediğini gözler önüne serdi.
MÜSİAD Konya Şubesi Brifing salonunda yapılan ve çok sayıda dinleyicinin iştirak ettiği konferansın açılış konuşmasını MÜSİAD Konya Şube Başkan Yardımcısı Dr. Lütfi Şimşek yaptı. Şimşek insan sağlığının önemine vurgu yaparak; “İnsanın, yaşamını devam ettirebilmesi için gereksinimlerini de karşılaması gerekmektedir. Bu gereksinimlerin içinde de en önemli olanı sağlıktır. Sağlıklı olmayan bir insan dünyanın diğer nimetlerinden de mahrum kalmaktadır. Bugün burada insan sağlığına zararının her yerde vurgulandığı sigara hakkında sayın hocamızdan bilgi alacağız” dedi.
Açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Sigaranın içindeki zararlı maddelere ve bu maddelerin insan sağlığına etkilerine değinen Dr. Bekir Tezcan; “Sigaranın içinde 4000’den fazla zararlı madde bulunmaktadır. Bu maddeler insan sağlığını olumsuz yönde etkilemekte ve bedenen birçok eksikliklere maruz bırakmaktadır. Akciğer kanseri, damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği gibi rahatsızlıklara sebebiyet veren sigara; içinde barındırdığı nikotin miktarıyla da insan vücudunda bağımlılık oluşturmakta ve sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Sigara aktif kullanıcılarına verdiği zararın yanında sigara kullanmayan, pasif içici olan kişilere de zarar vermektedir. İçilen bir sigaranın zehri, kullanıcıdan çok pasif içici dediğimiz sigara kullanmayan ama sigara içilen ortamlarda bulunan kişilere etki etmektedir. Bu noktada kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanması da mükemmel bir uygulamadır” dedi.
Sigarayı bırakmanın yollarına da değinen Tezcan insanlara baskı yoluyla sigara bıraktırılamayacağını vurgulayarak; “Sigaranın bırakılabilmesi için öncelikli olan bırakmaya hazırlık sürecidir. Kişi sigarayı bırakmaya kendini enjekte etmelidir. Psikolojik olarak hazırlık sürecinin atlatılmasından sonra tedavi süreci başlamaktadır. Tedavi sürecinde hastaya nikotinin etkisini azaltıcı ve bağımlılığı yok edici ilaçlar uygulanmaktadır. Hasta 15 günlük tedavi sürecini tamamladıktan sonra sigarayı bırakmaktadır. Fakat önemli olan sigarayı bırakabilmek değildir. Sigarayı bırakmak bu süreçteki en kolay noktadır. Önemli olan sigarayı bıraktıktan sonra sigarasız hayata devam etmektir. Bu da ancak samimiyet ve istekle aşılabilir” dedi.
Konferansın sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkan Yardımcısı Dr. Lütfi Şimşek Konferanslarından ötürü Dr. Bekir Tezcan’a teşekkür ederek çini bir tabak hediye etti.
Spor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.