İşte krizin biteceği tarih!

İşte krizin biteceği tarih!
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek en çok 'Kriz ne zaman bitecek?' sorusuna muhatap oluyor.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek en çok 'Kriz ne zaman bitecek?' sorusuna muhatap oluyor.

Küresel piyasalardaki çalkantının ne zaman sona ereceğine yönelik değerlendirmeler iş dünyası tarafından yakından takip ediliyor.

İşadamları krizin akıbetini öğrenmek için en yetkili ağızlara müracaatediyor. Katıldığı her toplantıda soru yağmuruna tutulan ekonomidensorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek en çok 'Kriz ne zaman bitecek?'sorusuna muhatap oluyor. Dünya genelinde alınan tedbirlerin uygulanmayabaşlandığını, krizin bitişiyle ilgili kesin bir tarih vermenin zorolduğunu vurgulayan Şimşek "Toparlanma 2010 yılında başlar. Gönül arzueder ki daha erken başlasın. G-20 zirvesi sonucunda çok daha somuttedbirler alınır ve erken başlar." diyor.

Bakan Mehmet Şimşek, Gaziantep'teki seçim çalışmaları sırasındaZaman'ın sorularını cevapladı. Küresel kriz sürecinde bankacılıksektörünün sağlamlığının Türkiye'nin elini güçlendirdiğine dikkat çekenŞimşek, diğer ülkelere göre durumun iyi olduğunu belirtiyor.İşadamlarıyla sohbetlerinde ülkenin ekonomik yapısıyla ilgili bilgilerverdiğini, 'durum o kadar da kötü değilmiş' tepkisini aldığını aktaranŞimşek'e göre krizin ilk patlak verdiği dönemde alınacak tedbirleryetersiz kalacaktı. "Eylül ayında ne yapsaydık havaya giderdi, ekimayında ne yapsaydık boşa giderdi. Kriz yenibaşlamış bir tsunami gibiydi." diyen Şimşek, Türkiye'de ciddi miktardasıcak para bulunduğunu, fiyatların serbest bir alan içerisinde hareketetmesine izin verdiklerini söyledi. Bakan'ın verdiği bilgiye göreTürkiye kriz sürecinde Rusya gibi ülkenin sınırlı olan dövizinirastgele harcamadı. Rusya'nın 2008 Ağustos ayında 597 milyar dolarrezervi vardı. Borsayı açık tutmak ve rubleyi korumak için 220 milyardolar para harcadılar. Kur hareketlenince yabancı sıcak para çabukçıkamadı. Şimşek, krizin Türkiye'yi üç kanaldan etkilediğine dikkatçekti. Bunlardan birincisi dış ticaret kanalı. İhracat yapılıyor, dıştalep daralınca ihracat azalıyor ve istihdamı etkiliyor. Bunun yanısıra dış ülkelerdeki bankalar zarar edince finansman kanalı da daraldı.Eskiden olduğu gibi Türkiye gibi ülkelere sermaye akmıyor. Üçüncükanal, ayrı bir önem arz eden güven kanalı. Ne kadar iyi durumdaolunursa olunsun, geleceğe ilişkin olumlu beklentiler yoksa, tüketimin,yatırımın ertelenmesi durumu ile karşı karşıya kalınıyor. Şimşek'inkriz hakkında iki temel mesajı var. Birincisi, bu kriz küresel birkriz, Türkiye'nin bir katkısı yok. İkinci mesaj, krizin etkilerinisınırlamak için imkânlar çerçevesinde doğrular yapıldı. Şimşek, bundansonraki dönemde kriz nedeniyle bozulan malî dengeleri düzeltmeyeçalışacaklarına vurgu yapıyor.

Devlet Bakanı Şimşek, Türkiye'de şu anda sıkıntıda olanların başındaküçük ve ortabüyüklükteki işletmelerin (KOBİ) geldiğini belirtiyor.KOBİ'leri sıkıntıdan kurtarmak için kredilerinin yenidenyapılandırılmasına ilişkin çalışmaların sürdüğü bilgisini veriyor.Bunun yanı sıra KOBİ'lerin faydalandığı kredileri tekrar canlandırmayayönelik de çaba harcanacak. Bakan Şimşek, hükümetin yanı sıra bankalarve sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere herkesin elini taşınaltına koyması gerektiğini vurguluyor. Şimşek'e göre krizle birliktegelişmekte olan ülkelere sermaye akışının durduğu bir dönemdeTürkiye'ye geçen yıl 17,7 milyar dolar yabancı yatırımın gelmesiekonomi için önemli bir avantaj. Varlık barışı ile piyasaya 14,5 milyar TL'nin girecek olması büyük bir başarı. Bakan Şimşek, paranın yastık altına gitmesini de sermaye kaçışı olarak değerlendirdi.

Çiftçilerin borcunu öteleyen kararname Başbakanlık'ta

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek otomotiv, konut ve beyaz eşya içingetirilen üç aylık vergi indiriminin ardından gelen tepkilerin olumluolduğunu belirtiyor. Henüz toplu bir istatistik çıkmadığını, indiriminyansımalarının önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkacağını ifadeeden Şimşek, beyaz eşya ve otomobile göre satın alınırken daha zorkarar verilen konutta canlanmanın nisanda başlamasının beklendiğinisöylüyor. Konut sektöründeki canlanmanın 200 sektörü etkileyeceğibilgisini veren Bakan, çiftçilerin borçlarını öteleyen ve tarımkredilerinin vadesini uzatan kararnameyi de imzalayıp Başbakanlık'agönderdiğini duyurdu. Şimşek, bu düzenlemenin en kısa sürede çıkacağınıifade etti.

Türkiye'ye döndüğümde yaşadığım sıkıntıları aştım

Bakan Şimşek, yerel seçimlerde partisine destek vermek üzere mesaisininbüyük bir kısmını Gaziantep'te geçiriyor. Bölgedeki işadamlarıylatemaslarda bulunan Şimşek, aynı zamanda yerel mitinglere katılıpkonuşma yapıyor. "Gaziantep'te çadır kurduk." diyen Şimşek,ifadelerinin kamuoyunda zaman zaman yanlış yorumlanmasıyla ilgili şudeğerlendirmelerde bulunuyor: "Aslında artık her kesime yönelik birmesaj tarzımız oluştu. G-20 zirvesinde de nasıl konuşacağımı biliyorum,Araban gibi bir ilçede de nasıl konuşacağımı biliyorum. Sıkıntımolmadığı kanısındayım. İlk geldiğimizde bu tür sıkıntılar oldu. Şu andahalkın dilinden konuşuyoruz. Diyalog konusunda bir sorun yok." 
 
(samanyolu)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.