İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz?

İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz?
Şimşek, 'İşsizlik Oranı Niye Artıyor Biliyor Musunuz? Çünkü Kriz Dönemlerinde Daha Çok İş Aranıyor. Özellikle Kadınlar Arasında Kriz Döneminde İş Gücüne Katılım Oranı Daha Artıyor' Dedi.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş aranıyor. Özellikle kadınlar arasında kriz döneminde iş gücüne katılım oranı daha artıyor'' dedi.
 
Bakan Şimşek, "Küresel Mali Kriz ve Türkiye Ekonomisi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, son bir yılda iş gücündeki artışın 1 milyon 130 bin olduğunu belirterek, yaklaşık 300 bin kişiye iş bulunduğunu, geri kalanına ise iş bulunamadığını, işsizlik oranındaki artışın temelinde bunun bulunduğunu kaydetti.
 

Kriz nedeniyle işini kaybedenlerin sayısının 150 bin veya 200 bin civarında olduğunu ifade eden Şimşek şöyle konuştu:

"Siz (150 bin) deyin, ben (200 bin) diyeyim. Ama Türkiye ekonomisi yılda 700 bin kişiye iş bulmak zorunda. Bulamadığımız için işsizlik oranı hızla artıyor ve artmaya da devam edecek. Çünkü genç nüfusu olan bir ülke ve bu dönemde yeterince iş imkanları oluşturulamıyor. Ama reel ekonomiye yansıması açısından bu işsizlik oranlarının iyi okunması lazım. İşi olup da işini kaybeden birisi tabi telafi edilmiyorsa, işsizlik fonundan kendilerine ödeme yapılmıyorsa, alım gücü itibarıyla piyasanın dışına itilmiş durumda demektir. O ekonomiyi bir şekilde etkiler. Ama daha önce işi yoksa, iş arayışı içinde değilse, iş piyasasına gelip iş arıyorsa ve ondan dolayı işsizlik oranı artıyorsa, onun ekonomiye etkisi daha sınırlı olur."

Bakan Şimşek, kamu sektörünün durumunun bu yıl kötüleşeceğini belirterek, bütçe açığı ile borçların artacağını, gelirlerin düşeceğini kaydetti.

''Ayrıca ek harcamalar yapıyoruz. Geçen hafta açıkladığımız paketin bize getirdiği yük en az 5,5-6 milyar. İş veren prim indirimi nedeniyle 5-6 milyar. Biz epey açıldık ama bunu doğru şeyler için yapıyoruz'' diyen Mehmet Şimşek, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin bütçe açıkları oldukça makul düzeyde. Türkiye, son 4-5 yılda borç biriktirmemiş, aksine azaltmıştır. Kötümser olmanın ne faydası ne de anlamı var. Tam aksine, hükümet olarak bu dönemde krizi nasıl fırsata çeviririz, nasıl reform yaparız onunla uğraşıyoruz. İş adamları da kendini krizden sonraki döneme göre hazırlamalıdır. Türkiye'nin geleceği parlak. Dünyadan giderek yükselen oranda pay alıyoruz. Türkiye'de ve dünyada çok olağanüstü bir dönem yaşanıyor. Aşırı bir kötümserlik, panik, hatta paniğin de ötesinde gitmiş durumdayız. Dünyanın sanayi üretimi ve mal ticareti ocak ayı itibariyle çok düştü. Daha önce böyle bir düşüş yok. Uçurumdan yuvarlanır derecesinde bir düşüş.''

Şimşek, Türkiye'nin krizden ciddi ölçüde etkilendiğini anlatarak, ''Bizimle beraber bütün dünya etkileniyor. Bazıları daha çok, bazıları daha az. Türkiye son 5-6 yılda yaptıklarını yapmamış olsaydı bugün Türkiye'nin durumunu hayal dahi etmek istemiyorum'' diye konuştu.

Zaman zaman ''bu kriz ne zaman bitecek'' yönünde soruların yöneltildiğini, G-20 zirvesinden hemen sonra tüm bakanlara da bunun sorulduğunu ifade eden Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

''Fizik bilimi olmadığı için kimse kesin cevap veremiyor. Genel beklentiler 2010 yılında toparlanmanın başlayabileceği yönünde. Sıkıntılı bir dönem. Türkiye'de insanlar yapıcı olmalı, iş birliği yapmalıdır. Dünyada da işbirliği ve dayanışma lazım. Kimse bu krizi tek başına bertaraf edemez. Bu krize sıfır katkımız var. Türkiye kriz karşısında kendi tarihine göre inanılmaz direnç gösteriyor.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.